2019-05-19 1147 views
因為鍾意飲茶,又鍾意食小菜,上網search後決定今晚試吓元朗世宙-壹籠入到裡面,環境無一般食肆嘅迫枱迫櫈感覺👍🏼,很寬敞,冷氣亦足夠,望落環境亦很整潔,坐底睇餐牌後,發現有最愛嘅水煮🔥,但因為唔食牛,就膽粗粗問吓男經理可否轉肉片,係可以嘅🙌🏼再叫咗兩隻乳鴿,優惠價$28一隻,跟住叫咗黑蒜蒸鮮排骨、黑松露鮮蝦春卷同埋糯米釀雞翼,好可惜發雞盲剔咗柚子蜜雞翼😓食物方面:水煮肉片-味道夠,底下嘅薯粉亦唔係敷衍兩注乳鴿-多汁脆口,一啲都唔乾黑蒜蒸鮮排骨-份量亦很足夠,大碟黑松露鮮蝦春卷-沒有油膩感,很脆口柚子雞翼-外脆內多汁味道、食物溫度、質素,都明顯係即叫即整👏🏼👏🏼估唔到咁高質,每位員工服務態度亦好好,值得出帖讚揚,不過,我下次一定要試糯米釀雞翼😉

黑松露鮮蝦春卷、乳鴿
水煮肉片
黑蒜蒸鮮排骨
芝麻蜜餞雞中翼

食物方面:
水煮肉片-味道夠,底下嘅薯粉亦唔係敷衍兩注
乳鴿-多汁脆口,一啲都唔乾
黑蒜蒸鮮排骨-份量亦很足夠,大碟
黑松露鮮蝦春卷-沒有油膩感,很脆口
柚子雞翼-外脆內多汁
味道、食物溫度、質素,都明顯係即叫即整👏🏼👏🏼

黑松露鮮蝦春卷、乳鴿
水煮肉片
黑蒜蒸鮮排骨
芝麻蜜餞雞中翼
2019-03-17 1319 views
星期天到處逛,來到世宙附近發現有一間小型的酒樓🍵,下午兩點多不用等位;重點是假日不用費時等位,馬上進去😘此處環境不錯,枱與枱之間都有點距離,坐位亦算寬敞。沒有叫飯🍚和麵🍜,只叫了些點心來吃。🔸秘製叉燒腸粉$25腸粉說是即拉的,皮夠薄及滑,但不夠熱😅🔸原籠古法馬拉糕$28原隻馬拉糕有6件,夠鬆軟,熱騰騰好好味😁🔸外灘生煎包$25一般的生煎包較油,此店的不論外皮還是包的底部都不會油👍🏻,只是内餡不夠濕潤😅🔸碧綠帶子菜苗餃$25一籠有三隻,皮薄餡足,除了菜還有帶子和蝦😘整餐加茶錢及加一服務費埋單共$135👌🏻

此處環境不錯,枱與枱之間都有點距離,坐位亦算寬敞。

沒有叫飯🍚和麵🍜,只叫了些點心來吃。

🔸秘製叉燒腸粉$25
腸粉說是即拉的,皮夠薄及滑,但不夠熱😅

🔸原籠古法馬拉糕$28
原隻馬拉糕有6件,夠鬆軟,熱騰騰好好味😁

🔸外灘生煎包$25

🔸碧綠帶子菜苗餃$25
一籠有三隻,皮薄餡足,除了菜還有帶子和蝦😘

整餐加茶錢及加一服務費埋單共$135👌🏻

2019-03-17
$70 (Tea)
餐廳係世宙附近,都方便。對餐廳抱住簡簡單單食餐廣東菜既心態,所以完全無諗過想影相既準備。環境乾淨,新,舒適,只係可能樓底矮,比較嘈,餐廳內有2間私人房。坐下無耐,已經有一個男侍應好有禮貌咁講"唔好意思,廚房新,出炒野會比較慢,可能要等耐點"。正常聽到姐係話你知唔等得就食第二間,我地再問,姐係大概幾耐,佢都答唔到,我地再假設"大概15 - 20 分鐘 ?" , "差唔多"。OK,我地已有心理準備會等較耐,反正唔趕時間同唔太肚餓。叫左3個餸 : 薑蔥炒蟹($138), 蒜蓉蒸元貝殼($128) , XX煮菜苗($68) 先黎薑蔥炒蟹(一隻蟹),外面有薑蔥味但入邊仲食到蟹肉既甜,唔係太濃太油,剛剛好。XX煮菜苗($68) ,依個就好麻麻當食完上邊個兩個餸個元貝仲未黎,去問個侍應(後生仔),佢入完廚房出黎話廚房仲未蒸,蒸既話大概都要等20-30分鐘,有禮貌地問我地仲要唔要,我地諗左諗根據以上兩個餸都唔錯,所以都博,"等",拜託個侍應幫我地睇緊D。所以我係等既時候睇下有咩desert,原本想叫一個蛋白杏汁XXX,但侍應都建議我地唔好今日點這個因為都是廚房煮,所以我地叫左另一個叫蜂蜜小米餅。叫完d

XX煮菜苗($68) ,依個就好麻麻

叫完desert終於等到個元貝(4粒),侍應哥哥仔黎到有禮地叫我地check check熟唔熟,怕廚房亂黎,唔熟佢叫即刻拎番去蒸,好在個元貝係熟的,好鮮甜,粒元貝好厚,味道,大小絕對對得住$128。

最後小米餅($25,3件),其實似海棉蛋糕但烘到外層小脆,加上強味,內在好鬆,幾好味 !

總結,有好多特別既食物,質素唔錯,價錢合理,服務就一般,所以係到用餐要有耐性,或者打去問下個"班廚師新"既問題解決左未。
Other Info. : 各男侍應係依間餐廳都係好好,真係好似拍電視廣告個D咁,好用心咁去安撫客人,無奈係個廚房問題。佢地特別好過果個所謂店長(女人),依頭同另一枱客講個甜品未做,叫人取消,取消左自己又轉頭拎番個甜品番黎,講野又串串供。樓面都係一般食肆問題,唔夠人。
2019-03-02
$250 (Dinner)
第一次食,其中兩個菜真係世界級。櫻花蝦炒飯,啲米竟然可以唔熟嘅,米中間個心仲係實白色,平價蝦皮當櫻花蝦,仲要得少少蝦皮,盛惠一舊。蔥油餅,勁呀,成個包咁,漲身嘅,半個包都係油,真係好恐怖。
第一次食,其中兩個菜真係世界級。

蔥油餅,勁呀,成個包咁,漲身嘅,半個包都係油,真係好恐怖

2019-02-23 491 views
今天請同事食新年午飯,知道有間新開張的酒家,便想想可試新味道新環境,便訂了枱,還預先傳真訂了2個4人午巿套餐再加小菜,諗住可吃得豐富點慰勞同事,但最後大家都帶點失望而回。首先去到,酒家有位女部長定主任,話套餐內的燉湯不足夠供應給我們,另外2位要飲粟米魚肚羹,墩湯款式亦沒有選擇,亦無介紹,放下枱便算,我們說笑話要計平我們,那位部長不滿地說『已經無要你哋加錢』,什麼態度,我唔相信燉湯會平過粟米魚肚羮囉!另外我們循例洗茶杯碗碟,問她有沒有倒水碗,佢話她們所有餐具已高温消毒,唔使再用水洗,我初頭都有點相信,但一看自己隻碗,唔使用手摸已見有浸油在面,我倒熱水想洗時更加嚇到我,居然浸泡後有張碎紙巾沖出來,我沒有講大話,是真的,我叫部長來看,她推說沒理由便算,服務態度有問題。菜式味道不過不失,4人套餐,蝦餃及小籠包每籠卻只有3粒,如何分配?小籠包有湯汁加分,乳鴿炸過頭,色澤過黑肉乾身,味道不佳,另外盛惠88蚊的酸甜骨,份量少,像小食般的碟奉上,大大細細濕濕碎的肉骨,仲慘過食街邊兩餸碟頭飯。兩個套餐再加2款小菜,8個茶位盛惠1,026,絕對沒有下次,最重要的服務態度要大大改善。果位女部長自從同佢過招後

兩個套餐再加2款小菜,8個茶位盛惠1,026,絕對沒有下次,最重要的服務態度要大大改善。果位女部長自從同佢過招後,再沒有回來服務我們,看來她都不肖再來對著我們了。
2019-02-03 550 views
我地有四個人,其中一個係小朋友,小朋友兩歲瞓著左,希望想要張有梳化嘅坐位,方便俾小朋友躺下瞓教,因我媽咪抱住小朋友甚為不方便進食,我見到有四至五張二人枱,加上當時時間尚早,客人並不多,於是我向店員提出要求,將兩張二人枱拍埋,變成四人枱,但店員堅決唔肯為我們移動,話嗰啲係二人枱,只供二人入座,唔可以拍埋,而我亦不知道這些枱是否不能郁動。當時店內情況有八張左右的四人枱是沒有客人的,如有更多的兩位客人亦必定能夠有位置俾他們,最後我們擔心要抱著小朋友進食,會帶來不便,所以我們唯有離開。我覺得呢間鋪啲店員唔識靈活變通,沒有盡力幫我地解決問題。
我覺得呢間鋪啲店員唔識靈活變通,沒有盡力幫我地解決問題。
2019-01-13 666 views
今日星期六,放假湊仔去上堂,兩公婆行咗去試新嘢-壹籠去到下午三點半就截單,快快手叫咗幾樣嘢首先,𪂹蛋燒賣,燒賣身都算比一般大但唔係太實有少少鬆,但味道可以。再嚟腸粉,皮夠簿.有碟叫小米糕,有小小米香但略為小許乾。粉果皮可以,但內料唔係好夠,但幾好味。馬拉糕個色唔係好深,但有啲實唔係發得好鬆個流心飽個色好出,黑底金缐,但就算後食亦未見流心有乾,幾好
今日星期六,放假湊仔去上堂,兩公婆行咗去試新嘢-壹籠
去到下午三點半就截單,快快手叫咗幾樣嘢
再嚟腸粉,皮夠簿.
有碟叫小米糕,有小小米香但略為小許乾。
粉果皮可以,但內料唔係好夠,但幾好味。
馬拉糕個色唔係好深,但有啲實唔係發得好鬆
個流心飽個色好出,黑底金缐,但就算後食亦未見流心有乾,幾好
2019-01-12
Type of Meal
Tea
2019-01-12 509 views
相中寫明是杯仔甜品, 出來是一杯大甜品,  職員仲可以講無問題, 咁大間點心店,其實佢地知唔知咩叫商品條列, 在元朗好多間點心店, 就算你寫完點心紙, 是最後先出甜品, 但呢間已經貴過其他店舖, 水準差,服務差,  食物一般, 第一時間比你食甜品, 唔怪得知星期五咁大個場, 只得4台客,, ( 脆奶卷又多油, &法式焦糖布難食, )
杯仔甜品

2019-01-11
2019-01-10 501 views
這間餐廳是最近新開張的,我們一行十多人去試試午餐。這裡的點心都很有特色,很有新鮮感。蝦餃現在正有新開張優惠,1hkd 一粒,想不到價錢沒有影響質素,蝦餃大大粒。泰式炒金邊粉是一般酒樓比較少見的,吃下去熱辣辣,還有一陣麻辣的味道,好食又特別。蜂蜜米糕有淡淡的蜜糖味,表面燒得微脆,內裡鬆軟,大家都讚好。黑色的是奶黃包,賣相不錯,可惜裡面未見流心。春卷用小籃子送上,賣相精緻,內餡也很豐富。蔥油餅我覺得是必試的,表面很香脆,切開是滿滿的蔥跟肉碎,很惹味。也有其他菜色如馬拉糕,叉燒包,鮮茄浸菜苗,紅油抄手,小籠包等,味道也不錯。總括而言,上菜速度很快,食物味道好也性價比高,一定會再去。
這間餐廳是最近新開張的,我們一行十多人去試試午餐。

,想不到價錢沒有影響質素,蝦餃大大粒。

黑色的是奶黃包,賣相不錯,可惜裡面未見流心。

春卷用小籃子送上,賣相精緻,內餡也很豐富。

總括而言,上菜速度很快,食物味道好也性價比高,一定會再去。
2019-01-10 412 views
環境裝修簡約, 舒適 , 不似一般的酒樓裝修, 比較寧靜, 茶只供應玄米茶, 沒有其他的選擇。美味煎蓮藕餅$22三件外皮有少少脆身, 內裏餡料豐富, 彈牙嘅鯪魚肉 , 爽口的馬蹄粒 , 香口的蔥粒 , 非常滋味, 沒有肥膩的感覺。蒜蓉蝦脆春捲$25蚊六件外皮炸得很香脆, 入口卜卜脆 , 內裏有甘筍絲 , 彈牙的蝦, 一啲都不肥膩 , 滋味可口。水晶筍尖蝦餃皇 ,一籠兩粒, 午市優惠, $ 1一籠, 每兩位只可以叫一籠 , 蝦餃皮薄薄,晶瑩通透, 入口有豐富爽口彈牙的蝦及筍絲, 鮮甜美味。懷舊鬆化蛋散$22五件蛋散入口鬆脆, 充滿蛋香, 加埋鋪在上面的蜜糖, 好滋味, 飯後甜品不錯的選擇。

美味煎蓮藕餅$22三件

蒜蓉蝦脆春捲$25蚊六件

懷舊鬆化蛋散$22五件
2018-12-26 429 views
屋企附近開左間新既點心餐廳,難得放假就同爸爸媽媽試試佢!餐廳既裝修以點心舖黎講都幾華麗,除左點心之外,佢仲有做唔同小菜/飯麵,平日晏晝都有唔同set,但今日假期就無得叫!由於佢今日新開張,顯得有d手忙腳亂,幾樣點心都賣曬,但見到員工已經盡曬力!菠蘿炒飯好足料,有好多蝦,仲有帶子!$78一d都唔貴,平時泰國餐廳食,起碼都$100樓上!蝦餃同燒賣都漲僕僕,有好多蝦係入面,但定價偏貴!蛋散份量頗多,但無咩特別,糖漿可以落多dd!煎釀三寶都無咩特別,22 蚊3舊唔算便,中規中矩!總括黎講,係一件多食物選擇既點心餐廳,但定價較同區其他同類型餐廳稍為進取,可以一試!另外,幾鍾意佢地既玄米茶!

蝦餃同燒賣都漲僕僕,有好多蝦係入面,但定價偏貴!

蛋散份量頗多,但無咩特別,糖漿可以落多dd!

煎釀三寶都無咩特別,22 蚊3舊唔算便,中規中矩!

2018-12-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)