2025-05-21
開瓶費:FREE深水埗醫局街一間粵菜川菜館,環境唔大,人手都不足,但係呢日星期日晚真係爆到九彩。冇訂位嘅我地要坐係門面一張四人枱,而且要8:30還枱!尖椒糖心皮蛋 $ 38呢個價位比到兩隻份量你,難得而且底下仲有少量炒熱過嘅青尖椒同辣椒油,非常香口惹味,佐汽酒一流黑鑽脆豆腐 $ 88雖然係$88,但係份量冇欺場!而且少見會有黑色炸皮嘅椒鹽豆腐。佢炸得非常好,外脆內軟又夠熱辣辣潮式煎蠔餅 $ 108蠔餅反而就失色,蠔肉過細冇味,而且睇到佢炸到好多一粒粒位,變咗炸蠔仔。。。鑊氣小炒皇 $ 118呢碟餸永遠都係考鑊氣嘅菜式!呢度炒得好靚,配料十足,香氣撲鼻,又係佐酒菜式菠蘿咕嚕肉 $ 98鮮菠蘿大約有1/6個,非常新鮮爽甜,唔係淨切,外層有燒炙過。咕嚕肉有8-10件,件件香脆肉彈,不過略嫌汁醬少咗啲😜乾隆鹽水鵝皇 半隻 $ 248灰灰白白嘅佢好入味,唔會過鹹,肉質依然保持鮮嫩彈,連胸位都未出現乾柴。再加上佢配咗一個蒜茸白醋同鮮沙薑油,蘸上又有另一種風味,真係大開眼界有鑊氣係大角嘴都有分店,環境接近,同樣地方不大,人手少,但係佢依然做到食物好,服務有,認真免加一就唔好太多要求!我只係需要佢幫我
尖椒糖心皮蛋 $ 38
黑鑽脆豆腐 $ 88
潮式煎蠔餅 $ 108
鑊氣小炒皇 $ 118
菠蘿咕嚕肉 $ 98
乾隆鹽水鵝皇 半隻 $ 248
有鑊氣係大角嘴都有分店,環境接近,同樣地方不大,人手少,但係佢依然做到食物好,服務有,認真免加一就唔好太多要求!我只係需要佢幫我落單、上菜、收碟,免加一係Bonus