2025-05-10 0 views
不得不提這間餐廳已經連續3年榮獲米芝蓮推介餐廳, 雖然如此, 餐廳仍然比較隱蔽 😅 環境帶少許古舊情懷, 空間本身不小, 還能給我更廣闊的感覺 🙂 比較喜歡獨立屋的座位, 私隱度大大提高。捲蔥煙鴨胸跟薄餅 $188第1次試用鴨胸代替鴨皮, 畢竟這類餐館又很難原隻鴨燒出來, 而這個食法新穎之餘味道也不錯 😊 鴨胸有份煙燻味, 口感也蠻嫩滑, 除了一般青瓜, 蔥之外更有山揸條, 加了會增添味道 👍🏻醬油煙鴨胸炒飯 $118炒飯用珍珠米炒, 口感比較煙韌但未夠乾身, 炒飯有點像日本鰻魚飯的味道, 會越吃越咸, 非常適合重口味人士 (即是我 🤪)臭豆腐 $80這件是我吃過最不臭的臭豆腐, 不過口感就跟臭豆腐一樣, 配了甜辣醬就更突顯臭豆腐的感覺 ☺️海鮮全家福水餃 $885顏6色, 影出來很美 ❤️ 雖然每一款都不同顏色, 但味道是差不多的, 因為重點是裡面的餡有分別, 例如鯪魚肉, 海鮮粒等等 🙃 我起初以為黑色是黑松露味, 怎料與平時水餃一樣, 另外水餃皮偏厚一點。缸鴨狗玫瑰桂花湯圓 $48湯圓是全晚最好吃的, 有好重的桂花味, 反而沒有玫瑰味 😆 芝麻湯圓皮薄餡靚, 芝麻味也相當香 🤤 嬌滴
捲蔥煙鴨胸跟薄餅 $188
海鮮全家福水餃 $88
缸鴨狗玫瑰桂花湯圓 $48
嬌滴滴姪女 $40
紅卜卜堂妹 $34

以這個價錢, 配這樣的味道, 加上親切的服務態度和舒適的環境, 是值得來嚐一口 👍🏻

2025-04-23
$330 (Dinner)
醬油煙鴨胸炒飯
臭豆腐
缸鴨狗玫瑰桂花湯圓
今日嚟到筲箕灣嘅一家 ! 之前食過唔錯 , 今日突然之間又想食小籠包 😝 所以就過咗嚟啦 ! 食店有新 menu 春日之選 ! 我地都揀左其中 2 款試試 🧐小籠包 ($58) 4 大隻 , 皮薄多肉汁 , 好食高質 👍茭白紅燒肉 ($198)茭白係一種荀 , 望落以為係薯仔 🤣 食落口感好特別 , 又似雞脾菇 😮😮 又似萵荀 ~ 紅燒肉一層一層 , 炆咗好耐 , 咬落去膠質滿滿 , 但同時好腍滑 , 唔會太濃味 😋濃湯安徽刀板香津白 ($138)🤩🤩 上網睇先知道用腌咸肉制成的刀板香係安徽傳統菜的代表作之一 ! 刀板香唔會太鹹 , 充滿咸香 !! 配埋比較淡味嘅津白一齊食啱啱好 !鎮江肴肉  ($88)正常發揮 ~炸芝麻團 (5 粒) ($49)😍😍😍 有驚喜喎 !! 外面熱辣辣 , 鋪滿咗黑白芝麻 , 好香脆 !! 咬入去係流心嘅芝麻同白色嘅麻糬 , 口感好豐富 , 推介 !香氣二家姐 ($34)用左橙柚子蜜糖茉莉茶同埋羅勒調配 ~ 好清新 ~ 又帶點羅勒獨特嘅香味 , 入邊仲有好多大大粒嘅爆珠 , 增加口感 !潮爆公公 ($40)面頭係巨峰芝士奶蓋 , 配埋巨峰茉莉茶 , 滿滿巨

小籠包 ($58)
 4 大隻 , 皮薄多肉汁 , 好食高質 👍
茭白紅燒肉 ($198)
濃湯安徽刀板香津白 ($138)
鎮江肴肉  ($88)
正常發揮 ~
炸芝麻團 (5 粒) ($49)
香氣二家姐 ($34)

潮爆公公 ($40)
面頭係巨峰芝士奶蓋 , 配埋巨峰茉莉茶 , 滿滿巨峰提子嘅甜味 ~
整體黎講 , 座位好闊落 , 坐得舒服 , 食物種類豐富 , 價錢合理 , 絕對值得再黎 ! 👍👍
$350 (Dinner)
2025-02-09 2242 views
連續幾年都拎到米芝蓮推介❤️‍🔥 環境舒服裝修靚仔🤵‍♂️整體上味道balance 得好好 每一道菜都調味啱啱好令人覺得好舒服✅❣️糖醋小排骨當頭盤酸酸甜甜好開胃🤤難得煮咗夠耐 啲肉一下就可以分離 一啲都唔柴💯❣️小籠包非常Juicy💦 食出嚟有豬肉嘅鮮味🐖食嘅時候好考功夫驚會爆出嚟🤣入面湯汁油份balance得幾好 唔會覺得太漏✅❣️醬炒花菜茶樹菇醬汁好濃 配合埋啲茶樹菇超級夾 有驚喜💁🏻‍♀️ 就算平時唔鍾意食花菜嘅都可以試吓👍🏻🥦❣️蔥油雞啲蔥多到可以冚得晒成隻雞 好震撼‼️ 而且隻雞好滑好多汁💦 啲蔥成功咁帶返雞嘅鮮味出嚟 而且冇蓋過隻雞嘅味道🐓愛蔥人士首選‼️❣️上海炒年糕味道相對地清淡啱啱好 如果全部都濃味會有啲Heavy💁🏻‍♀️年糕煙煙韌韌 i like👍🏻 ❣️高力芒果奶黃MVP💯 完全符合晒對高力XX嘅期望 冇高力豆沙咁甜 食落去嘅時候有淡淡嘅芒果味🥭 熱辣辣嘅流心餡好似火山咁噴出嚟❤️‍🔥質感好鬆軟 咬落去有空氣感💨 一啲都唔漏👍🏻❣️野蠻奶奶(紅豆冰)椰汁味香 專登將佢整成冰沙唔會出現去茶餐廳飲紅豆冰啜唔到個底要用匙羹畢嘅情況✅❣️養生茶(蘋果紅棗圓肉 麥冬黃芪)熱飲飲落去好養生 聽佢哋講呢
連續幾年都拎到米芝蓮推介❤️‍🔥 環境舒服裝修靚仔🤵‍♂️

❣️上海炒年糕
年糕煙煙韌韌 i like👍🏻

❣️高力芒果奶黃
質感好鬆軟 咬落去有空氣感💨 一啲都唔漏👍🏻

❣️野蠻奶奶(紅豆冰)

❣️養生茶(蘋果紅棗圓肉 麥冬黃芪)
熱飲飲落去好養生 聽佢哋講呢個係佢哋每日自己新鮮煲嘅💯 飲落去暖笠笠微微甜🔥
  • 高力芒果奶黃
  • 糖醋小排骨
6 day(s) ago 0 views
一家筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖經開筲箕灣,老友推介高質上海菜,環境舒適,食材新鮮,入去Chill 吓先!😸自家製前菜,爽甜開胃,啱曬我。😙青紅蘿蔔瘦肉老火湯,原汁原味,配料的精華融入湯中。😃糖醋雞球酸酸甜甜的醬汁,即叫即炸的雞球,配青黃紅椒一齊炒,加碗白飯,啖啖肉,好正!😽糖醋小排骨小排骨肉汁豐富,口感鬆軟,糖醋醬汁處理得恰到好處,鮮花提升層次,惹味推薦!🤤外婆紅燒肉+流心蛋皮、脂肪和肉的比例剛剛好,這道菜工序繁複,大廚好厲害。酸酸甜甜的醬汁,墨魚條口感煙韌,紅燒肉面層鬆軟,中層彈牙,豬肉爽口,配嫩滑流心蛋,必食!😍一家蔥油白切雞雞肉新鮮嫩滑,吸收了蔥油的精華,香氣四溢,鹹度適中,果然係米芝蓮級數!👍🏻醬炒花菜茶樹菇茶樹菇煙韌入味,新鮮西蘭花,又爽又甜。😁香水表舅父配料有香水檸檬、青提子汁、青提子肉、茉莉花茶和蜜糖爆珠,香甜清新,冰底夠凍,正呀喂!😘丫頭配料有芒果肉粒、石榴汁、番石榴肉、櫻桃啫哩、冰和椰子芝士雲,豐富的配搭,酸甜的果肉,香濃的椰子芝士,夏天飲一流。🍹一家 環境舒適氣氛好,食材新鮮高質,排骨切雞特飲正,侍應服務態度好,回頭率高。😎🤘🏻
一家

筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖

自家製前菜,爽甜開胃,啱曬我。😙

青紅蘿蔔瘦肉老火湯,原汁原味,配料的精華融入湯中。😃

糖醋雞球

糖醋小排骨

外婆紅燒肉+流心蛋

一家蔥油白切雞

醬炒花菜茶樹菇

茶樹菇煙韌入味,新鮮西蘭花,又爽又甜。😁

香水表舅父

丫頭

6 day(s) ago
榮獲2023-2025 米芝蓮必備登推介餐廳酸菜魚片 $198: 魚片好嫩滑,配上大量酸菜、芽菜、薯粉及娃娃菜配料,辣到適中,唔會太鹹一家蔥油白切雞 $138: 大量蔥油 雞肉好鮮嫩上海脆皮素鵝 $78: 腐皮炸得好脆口😚 蔬菜餡都好鮮甜,配上喼汁非常開胃!!小籠包 $58: 皮薄多汁 豬肉餡好嫩😆炸芝麻團 $49: 炸芝麻湯圓鋪滿黑白芝麻,非常香口😍 芝麻流心餡超重芝麻香👍🏼丫頭 $45: 芒果肉粒、石榴汁、番石榴肉、番石榴、奶蓋、櫻桃啫喱、椰子芝士雲香水表舅公 $38: 香水檸檬、青提子汁、青提子肉、茉莉花茶、蜜糖爆珠
榮獲2023-2025 米芝蓮必備登推介餐廳

酸菜魚片 $198

一家蔥油白切雞 $138
: 大量蔥油 雞肉好鮮嫩

上海脆皮素鵝 $78
: 腐皮炸得好脆口😚 蔬菜餡都好鮮甜,配上喼汁非常開胃!!

小籠包 $58
: 皮薄多汁 豬肉餡好嫩😆

炸芝麻團 $49

丫頭 $45

香水表舅公 $38
: 香水檸檬、青提子汁、青提子肉、茉莉花茶、蜜糖爆珠

2025-05-16 0 views
🍵滋潤養生茶$40原隻雪梨超足料,仲配其他養生材料,唔會太甜,直情係原汁原味,滋潤養生🧋A8野蠻奶奶$40奶味超重,底層有紅豆,好似特色紅豆冰咁鎮江餚肉(牛)$88食落好有鮮味,水晶部份水感岩岩好而且入哂味,自己食多盤都唔漏一家蔥油白切雞$138超多料,肉質非常新鮮新甜,食落唔痴牙好滑,蔥味愛好者必吃,個湯差啲想飲埋極品蜜汁金華火腿$188肉質表層閃亮度剛剛好,味道甜帶咸,個包蒸到好鬆軟,配有桂花味蜜一齊食海鮮全家福水餃$88每一粒塊皮都係用唔同海鮮食材做,手工感極強,沾蒜醋食,地道感好濃炸芝麻團$49絕對係細緻脆,入面係芝麻流心,好gel口好好食,幾飽都食得哂就知咩料另外餐廳服務都好熱情細心,感覺親切同有人情味,係額外加分項🫶🏻中意食野配中式靚碗碟嘅朋友都可以去試💕呢間餐廳少油少鹽少糖,食落零壓力😍
🍵滋潤養生茶$40

🧋A8野蠻奶奶$40
奶味超重,底層有紅豆,好似特色紅豆冰咁

鎮江餚肉(牛)$88

一家蔥油白切雞$138

極品蜜汁金華火腿$188

海鮮全家福水餃$88

炸芝麻團$49

2025-05-14
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2025-05-14 0 views
好友約我去位於香港筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖的《一家》食午餐,環境舒適,裝修雅緻,富中國色彩。我地點左:🥢2個客飯有前菜(漬黑木耳)、老火湯(老黃瓜排骨老火湯)及白飯📍糖醋魚塊 $70酸酸甜甜,魚肉嫩滑,送飯一流。📍紅燒獅子頭 $68獅子頭大大隻,免治肉香濃入味。🥢加餸:📍小龍包(4隻)$58餡料飽滿多汁,好好味。📍醬炒花菜茶樹菇 $108花菜新鮮好食,醬料惹味。🥢甜品:📍炸芝麻團(5隻)$49熱辣辣的黑芝麻流心餡料,我的至愛。🥢飲品:📍懵盛盛大嫂 $34凍飲清爽,有白桃、蔓越莓和梳打,好飲。📍無花果紅棗雪梨滋潤養生茶 $40熱飲滋潤。

我地點左:
🥢2個客飯
有前菜(漬黑木耳)、老火湯(老黃瓜排骨老火湯)及白飯

📍糖醋魚塊 $70
酸酸甜甜,魚肉嫩滑,送飯一流。

📍紅燒獅子頭 $68
獅子頭大大隻,免治肉香濃入味。

🥢加餸:
📍小龍包(4隻)$58
餡料飽滿多汁,好好味。

📍醬炒花菜茶樹菇 $108
花菜新鮮好食,醬料惹味。

🥢甜品
📍炸芝麻團(5隻)$49
熱辣辣的黑芝麻流心餡料,我的至愛。

🥢飲品:
📍懵盛盛大嫂 $34
凍飲清爽,有白桃、蔓越莓和梳打,好飲。

📍無花果紅棗雪梨滋潤養生茶 $40
熱飲滋潤。
  • 醬炒花菜茶樹菇
  • 紅燒獅子頭
  • 糖醋魚塊
2025-05-12 0 views
和家人再次光顧一間以上海和舊香港風格為主題的餐廳,裝潢頗具巧思。餐廳主打上海菜,味道出色,最近換了新餐牌,菜式更豐富。轉角還有一間姊妹店,專賣果茶和奶蓋飲品,還可在店內享用。- 🏅滋潤養生茶**:老人家非常喜歡,有雪梨、蜜棗、紅棗 - 🏅香氣二家姐**:啱晒年輕人,茉莉茶、橙、柚子、蜜糖、羅勒葉 - 🏅糖醋魚塊配菜飯**:必吃!魚塊厚實嫩滑,酸甜醬汁帶有果香 - 🏅黑豬肉紙皮燒賣**:以薄皮包裹糯米和豬肉粒,風味獨特 - 🏅上海雞汁百葉包**:經典上海味道,非常清新- 🏅海鮮全家福水餃**:五色餃子皮,各有不同餡料 - 🏅糖醋小排骨**:傳統口味,微酸微甜 - 🏅缸鴨狗玫瑰桂花湯圓**:缸鴨狗是寧波湯圓品牌,芝麻餡,香甜不膩 - 茶芥**:桂圓紅棗四寶茶($8/位)

- 🏅滋潤養生茶**:老人家非常喜歡,有雪梨、蜜棗、紅棗

糖醋魚塊上海菜飯

- 🏅黑豬肉紙皮燒賣**:以薄皮包裹糯米和豬肉粒,風味獨特
黑豬肉紙皮燒賣

- 🏅上海雞汁百葉包**:經典上海味道,非常清新
上海雞汁百葉包

- 🏅海鮮全家福水餃**:五色餃子皮,各有不同餡料
海鮮全家福水餃

- 🏅糖醋小排骨**:傳統口味,微酸微甜
糖醋小排骨

缸鴨狗玫瑰桂花湯圓

- 茶芥**:桂圓紅棗四寶茶($8/位)
茶芥
2025-05-12
$210 (Lunch)
糖醋魚塊上海菜飯
上海雞汁百葉包
2025-05-11 0 views
重臨中華菜館"一家"吃過一次都要再重訪,因為掛住啲地道菜式,講嘅係筲箕灣形薈→一家中華菜館。🥢七里莊酒糟醉雞花雕酒沉出切雞帶少許酒香味,連雞皮都沾滿酒香。雞中帶酒 好味😋!🥢蘿蔔絲酥外皮脆卜卜又夠火熱🔥!蘿蔔一絲絲鹹香味惹人垂涎🤤!🥢小籠包同樣熱滕滕一咬就標汁,湯汁香濃可口!🥢茭白紅燒肉茭白筍是高鉀食品,對高血壓和心血管都有食療裨益。紅燒肉肥瘦均勻造得好和味,而且色澤討人喜愛😃!🥢濃湯安嶶刀板香津白刀板肉肥瘦勻稱而不膩,津白煮得香甜柔軟又惹味。🥢棗泥拉糕即叫即蒸,紅棗磨成泥配合面頭椰汁,不膩又美味😋!🥤B3扭擰妹頭柑桔醒神,雜莓酸酸甜甜,混合擰蜜爆珠,加上伯爵茶earl grey tea! 其味無窮!🥤滋潤養生茶雪梨紅棗𣏌子南北杏,滋潤又益氣!當然要讚吓壺香片靚茶,一啖醒神兼開胃,絕對係上乘茶葉。👍👍👍地址:香港筲箕灣道393號形薈地下G04舖

重臨中華菜館"一家"

🥢七里莊酒糟醉雞

🥢蘿蔔絲酥
外皮脆卜卜又夠火熱🔥!蘿蔔一絲絲鹹香味惹人垂涎🤤!

🥢小籠包
同樣熱滕滕一咬就標汁,湯汁香濃可口!

🥢茭白紅燒肉
茭白筍是高鉀食品,對高血壓和心血管都有食療裨益。
紅燒肉肥瘦均勻造得好和味,而且色澤討人喜愛😃!

🥢濃湯安嶶刀板香津白
刀板肉肥瘦勻稱而不膩,津白煮得香甜柔軟又惹味。

🥢棗泥拉糕
即叫即蒸,紅棗磨成泥配合面頭椰汁,不膩又美味😋!

🥤B3扭擰妹頭

🥤滋潤養生茶
雪梨紅棗𣏌子南北杏,滋潤又益氣!

地址:香港筲箕灣道393號形薈地下G04舖

2025-05-07
  • 七里莊酒糟醉雞
不愉快的母親節食飯果個男人頭女主管滿口粗言穢語係度鬧啲下属其實鬧時鬧 就唔好係個場度鬧唔好俾客人聽到我帶住個小朋友 係度聽你爆粗影響個心情食物就幾好都無食飯係講整個體驗 愉唔愉快點解D人鍾意返大陸食就係因體驗愉快 你估真係貪平咩(上去來回車費都100蚊)
不愉快的母親節食飯
影響個心情
食物就幾好都無
食飯係講整個體驗 愉唔愉快
點解D人鍾意返大陸食
就係因體驗愉快 你估真係貪平咩(上去來回車費都100蚊)
2025-05-06 0 views
筲箕灣有一間米芝蓮必比登推介嘅中菜,主要食上海菜。已經連續三年都比米芝連選出究竟佢有乜嘢出色之處?今晚好早就到咗餐廳,訂咗枱安排坐喺卡位。叫咗個雞絲粉皮、黃魚春卷、西湖牛肉羹、外婆墨魚紅燒肉,流心蛋。最有驚喜係個黃魚春卷同紅燒肉。黃黃語音卷裏便真係塊好大嘅魚肉,去曬骨,超級正。紅燒肉加入墨魚塊一齊燉,豬肉同墨魚味道互相結合,非常之夾。五花肉油而不膩。另外佢哋其實仲有特飲,唔同傳統嘅中式餐廳。滋潤養生茶同埋巨蜂芝士雲茉莉茶都幾好飲,最後食埋甜品,有個高力芒果奶黄出面熱辣辣,入面芒果味嘅奶黃超級好食。估唔到高力豆沙都可以有呢個咁嘅變種。
筲箕灣有一間米芝蓮必比登推介嘅中菜,主要食上海菜。

已經連續三年都比米芝連選出究竟佢有乜嘢出色之處?
今晚好早就到咗餐廳,訂咗枱安排坐喺卡位。

• 高力芒果奶黃
2025-04-29 0 views
門口位置仲有手搖飲品角落可以叫杯特色飲品即時同朋友一人一杯先🍹瀟灑爺爺(芒果芝士雲+抹茶+紅豆)🥤長氣嫲嫲(熱情果茉莉茶+羅勒) 🥟海鮮全家🧧水餃係新出嘅菜式以唔同嘅海鮮餡料製作出5色水餃餡料分別有唔同嘅魚肉、蝦滑同墨魚配上唔同配菜令個味道更豐富幾有驚喜嘅一個菜! 🌶麻辣香炸鳳尾魚 🐟超香口嘅一道!!鳳尾魚炸到脆卜卜甜甜地又帶點麻辣口感食到停唔到口蘿蔔絲酥平時飲茶很喜歡叫呢個小食呢度嘅蘿蔔絲酥個皮鬆化而且唔厚入面嘅蘿蔔絲清甜夠味好食!辣子雞 🌶🐔🐔呢度嘅辣子雞好香辣椒麻而雞粒炸得超香送酒係一流👍🏻 魚湯浸水東芥菜🥬叫咗咁多濃味嘅要食返個清淡嘅浸菜感覺即時調和返 芥菜好清甜唔苦加埋金華火腿味道好Match !!重點係有勁大粒嘅炸蒜!!!大愛!甜品點咗炸芝麻團大大粒嘅芝麻煎堆芝麻餡唔會太甜皮唔厚而且唔油唔錯!
門口位置仲有手搖飲品角落
可以叫杯特色飲品
即時同朋友一人一杯先
🍹瀟灑爺爺(芒果芝士雲+抹茶+紅豆)
🥤長氣嫲嫲(熱情果茉莉茶+羅勒)

🥟海鮮全家🧧水餃
係新出嘅菜式
以唔同嘅海鮮餡料製作出5色水餃
餡料分別有唔同嘅魚肉、蝦滑同墨魚
配上唔同配菜令個味道更豐富
幾有驚喜嘅一個菜!

🌶麻辣香炸鳳尾魚 🐟
超香口嘅一道!!
鳳尾魚炸到脆卜卜

魚湯浸水東芥菜🥬
叫咗咁多濃味嘅要食返個清淡嘅浸菜
感覺即時調和返
芥菜好清甜唔苦
加埋金華火腿味道好Match !!
重點係有勁大粒嘅炸蒜!!!大愛!

甜品點咗炸芝麻團

Dining Offer
Tasting Event
  • 麻辣香炸鳳尾魚
2025-04-29 0 views
主打地道本幫風味,餐廳環境舒適,裝潢簡潔帶老上海風情,服務親切周到,適合家庭或朋友小聚,性價比高。晚市人氣旺,建議早到!地鐵站步行 3分鐘,是區內實惠好選擇! .🌟糖醋小排骨排骨外酥里嫩,裹著晶瑩剔透的琥珀色醬汁,酸甜比例恰到好處。入口先嘗到開胃的醋香,繼而是溫潤的甜味,肉質松化卻不失嚼勁,作為第一道開胃菜不二之選!.🌟韭菜鍋貼韭菜鍋貼絕對是驚喜之作!金黃酥脆的底部咬下去咔滋作響,內餡韭菜鮮嫩翠綠,搭配豬肉餡鮮香多汁,實現一咬噴汁,外皮薄而有韌性,每一口都吃得到韭菜的清香與肉汁的豐腴,沾點鎮江醋更是一絕!.🌟炒雞菘配叉子燒餅雞松炒得乾香松化,鑊氣十足,搭配現烤的叉子燒餅,外酥內軟。燒餅層次分明,夾著咸香雞松入口,脆中帶嫩,好吃推薦!.🌟卷蔥煙鴨胸跟薄餅用扁皮鴨的概念,鴨胸肉煙薰香氣濃郁,肉質嫩滑多汁,搭配清脆蔥段與薄餅。薄餅Q彈有嚼勁,包裹著鴨肉與甜麵醬,入口層次豐富,咸甜交織,絕對是融合本幫風味的創意之作!
🌟糖醋小排骨

卷蔥煙鴨胸跟薄餅
高力芒果奶黃
飲品- 扭擰妹頭,溫文爺爺
2025-04-28 0 views
可能比較少有人專登去筲箕灣咁遠去食餐便飯,不過呢間「一家」係好值得一去,已經連續幾年拎到必比登了。一家醬鴨前菜先嚟一份招牌醬鴨,上海料理傳統菜式。用祕方老滷汁慢火燉燒,鴨身嫩滑。海鮮全家福水餃以為水餃皮唔同色但內餡一樣,原來幾粒都內有乾坤,唔同餡料,有鯪魚肉、海鮮粒,味道豐富。魚湯浸水東芥菜水東芥菜吸收咗魚湯嘅味道,加上金華火腿調味,有咸鮮味。一家蔥油白切雞呢個都係佢哋嘅招牌菜式,白切雞係新鮮雞,有雞味。蔥粒多到蓋過成碟雞,攞嚟撈飯或者撈麵,非常之好食。棗泥拉糕棗泥糕好高質素,新鮮即製,需時10分鐘左右。型格大叔|滋潤養生茶型格大叔其實係汽水,內有巨峰提子同菠蘿。養生茶竟然有原隻香梨,成碗滋潤糖水咁。

一家醬鴨
前菜先嚟一份招牌醬鴨,上海料理傳統菜式。
用祕方老滷汁慢火燉燒,鴨身嫩滑。

魚湯浸水東芥菜
水東芥菜吸收咗魚湯嘅味道,加上金華火腿調味,有咸鮮味。

一家蔥油白切雞
呢個都係佢哋嘅招牌菜式,白切雞係新鮮雞,有雞味。
蔥粒多到蓋過成碟雞,攞嚟撈飯或者撈麵,非常之好食。

棗泥拉糕
棗泥糕好高質素,新鮮即製,需時10分鐘左右。

型格大叔|滋潤養生茶
型格大叔其實係汽水,內有巨峰提子同菠蘿。
養生茶竟然有原隻香梨,成碗滋潤糖水咁。
  • 一家蔥油白切雞
一嚐一家米芝蓮必比登推介的上海菜餐廳。這裡的菜色豐富,味道地道,真材實料。前菜鎮江餚肉,肉質jelly,味道不錯。蘿蔔絲酥外皮酥脆,內裡的蘿蔔絲鮮甜,每一口都充滿了層次感。另外,黑豬肉紙皮燒賣,皮薄內餡飽滿。入邊滿滿軟腍的糯米,好味。這裡的蔥油白切雞是必吃。雞肉鮮嫩有油香。蔥油的香氣四溢,很地道的名菜。魚湯浸水東芥菜是一道清淡而又美味的菜餚。魚湯鮮美,芥菜脆爽。最後的甜品是棗泥窩餅,窩餅外皮酥脆,內裡的棗泥甜而不膩。除了美味的菜餚,這裡的飲品也值得推介。D4紅卜卜堂妹是一款獨特的飲品,味道清新。另外,滋潤養生茶:雪梨紅棗杞子也是不錯的選擇,這款自家煲的養生茶不僅味道好,滋潤養生!

最後的甜品是棗泥窩餅,窩餅外皮酥脆,內裡的棗泥甜而不膩。