2011-07-29 42 views
上星期有一個經常離港既朋友相約食飯, 咁當然火速答應. 上openrice周圍睇下有咩好食, 見到呢間都唔錯, 即管試一試, 一行3人收工後到達, 唔駛等位即入, 又冇話限時食幾耐, 坐低時員工提示坐另一邊因天花冷氣機會滴水. 唔錯唔錯.首先叫左叉燒拉麵, 食完才醒起忘記影相, hahaha.....三文魚他他多士 : 感覺一般, 食前朋友望到隔離枱既食客食張第一啖之後再望一望, 我地諗緊點解佢咁做呢, 後我到我地食時亦做同一動作, 可能太多人介紹, 對佢期望高左.海膽軍艦足料, 無腥味三文魚同帶子刺身一樣好味呢個反而值得推介, 飯入面滲透一陣香味明太子雞翼好味
, 坐低時員工提示坐另一邊因天花冷氣機會滴水. 唔錯唔錯.
驚喜不大, 一試無妨
海膽軍艦足料, 無腥味
海膽足料但紫菜唔脆
三文魚同帶子刺身一樣好味
新鮮
呢個反而值得推介, 飯入面滲透一陣香味
值得推介!!!
明太子雞翼好味
一般
2011-07-28
$130 (Dinner)
一般
驚喜不大, 一試無妨
海膽足料但紫菜唔脆
值得推介!!!
2011-07-20 7 views
果日行開九龍城,想食日本野,見openrice有介紹未試下囉!海鮮燒餅好厚,大片。蝦多士個包好脆。焗蠔好好味,又唔細隻。燒牛舌-正。d野好味,價錢又唔貴,仲有d侍應成日加茶,平時去開食日本野,d人唔叫都唔會幫你加水,座位ok,唔會好窄。
焗蠔
焗蠔
  • 牛舌,焗蠔
2011-07-02 21 views
七月一日, 例必遊行,但小弟選擇避開繁囂, 去左九龍城一轉去九龍城自然係去搵好野食, 夏日火火, 呢排己經成日食泰國越南野, 偶聞本店有好味既多士同薄餅於是二話不說,. 就入店觀光一下 !!當時是下午五點九, 客人數目不多, 而 侍應的姐姐門亦好客氣咁同我講入面d大枱比人book哂,唔介意可以坐一邊既雙人位既然人地一早book左, 咁就等阿姐發板安排我地坐邊,個位係入口 入多三個位 , 都幾舒服! 唔會因為開關門有熱風吹入來而忽冷忽熱桌上放住餐牌,在尾頁有列明周六日或假日不能點套餐所以我散叫左, 三文魚他他多士, 子牛柳炭火燒. 海鮮薄餅, 焗蠔, 三文魚生海膽雜錦飯 !1. 三文魚他他多士 他他醬酸酸地甜甜地幾正,多士夠熱又脆 果然鎮店之寶2. 子牛柳炭火燒. 牛肉多汁夠味, 唔乾身, 最緊要d醬咸中有甜3. 焗蠔,要新鮮即食, 唔好攤凍呀,佢送左一塊檸檬比你渣汁,但其實佢本身夠哂味架,, 唔洗加汁都好食, 佢d cream 唔油膩, 酸酸甜甜, 好開胃 4. 三文魚海膽雜錦海鮮飯 d 飯軟硬適中, 餸既材料豐富, 三文魚又多,海膽又夠甜, 不過d墨魚就幾難趙下…..5.
七月一日, 例必遊行,但小弟選擇避開繁囂, 去左九龍城一轉

於是二話不說,. 就入店觀光一下 !!

入面d大枱比人book哂,唔介意可以坐一邊既雙人位

既然人地一早book左, 咁就等阿姐發板安排我地坐邊,

桌上放住餐牌,在尾頁有列明周六日或假日不能點套餐

5. 海鮮薄餅夠哂香口, 不過略嫌個餅唔夠香脆…唔似 pizza hut 個隻硬式餅.

整體來講, 早去食, 坐得舒服, 服務又好, 成日同我地針茶!!!
會有下次! 不過最好約夠四個人以上先去食, 可以試多d 野嘛
2011-07-01
$110 (Dinner)
夜晚9:45幾個朋友一齊都未食飯又唔知食咩好,突然想起好耐無食過九龍城洋一所以立刻飛車落去,去到10:00見到門口寫住營業時間係12:00-23:00好彩仲有得食所以快快行入去開餐.成年無去過食物出品同水準都係咁穩定無變過,價錢真係無得輸三男三女$840埋單食到飽 D o野食又OK非常滿足食得開心,唔讚唔得九龍城日本餐洋一居食屋實在係我個人之撰
2011-05-10
$140 (Dinner)
2011-05-02 12 views
久未幫襯,今晚約八點半到洋一門口。排隊人數唔算好多。餐牌上的套餐唔多算吸引,最後都係選擇分開落order.分別order了 九洲拉麵、三文魚他他多士,香菇辣肉燒餅及炸雞軟骨。服務亦不錯,食完個香菇辣肉燒餅飲晒o的荼,馬上過來幫我refill.總結係超過一年沒有來, 食物質素依舊有保證。價錢亦合理。
久未幫襯,今晚約八點半到洋一門口。排隊人數唔算好多。

餐牌上的套餐唔多算吸引,最後都係選擇分開落order.

總結係超過一年沒有來, 食物質素依舊有保證。價錢亦合理。

九洲拉麵,湯底味較淡,麵條咬口亦一般。
三文魚他他多士! 咬到一粒粒的三文魚粒。作為前菜非常正
香菇辣肉燒餅,最good係個餅一o的都唔厚粉,唔會食到一舊舊粉。覺得辣肉的味道唔錯。幾正
2011-05-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
三文魚他他多士! 咬到一粒粒的三文魚粒。作為前菜非常正
  • 三文魚他他多士
2011-03-26 48 views
一說起吃在九龍城, 第一印象當然是吃泰國菜, 因為其門如市嘛! 不過, 每次搭巴士時, 都會看到一間時常有人站在門口等位的日式小店. 從OPENRICE中才得知這間店很有名, 在云云泰菜店中屹立, 於是趁著星期日去了一試.周日午飯時分到達, 仍然要站在店外, 等了約十分鐘才有位. 店子叫做"洋一", 立時令我聯想起小時侯看的一套卡通片 "天才小廚師" 的主角"味吉陽一"同名, 不知店長是否像片中的陽一, 煮得一手好菜呢? 一入到店內, 原來比想像中細小, 很家庭Feel, 正正就是像片中主角的家"日之出食堂"!!店子內有不少日本擺設, 電視機播放的又是日本的電視節目, 令人有種置身在日本食店的感覺! 回到現實中, 招呼的不是主角的媽媽, 而是幾位店員. 看過餐牌後, 點了幾個很多食家都讚的食物來試試. 滑蛋鰻魚飯鰻魚雖是雪藏的, 但魚肉很香滑, 鰻魚汁不太甜, 拌上滑蛋一起吃, 口感十分滑, ; 而且白飯是用上了珍珠米, 吃下去帶點煙韌, 與滑蛋和鰻魚很配合, 是一道可口的菜餚.海鮮燒餅點這道菜的原因只是因為有食家推介. 燒餅一上枱最吸引的, 不是其香噴噴的氣味, 而是鋪在上面的木

海鮮燒餅
點這道菜的原因只是因為有食家推介. 燒餅一上枱最吸引的, 不是其香噴噴的氣味, 而是鋪在上面的木魚, 一大束的隨風摇擺, 十分好看!! 當然, 燒餅的味道也不差, 它跟平時吃的意式薄餅很不一樣, 餅底不太脆又不太腍, 介乎厚批和薄批之間, 而且日式的燒餅也不是用火爐燒出來的, 而是用鐵板"燒"出來的; 至於鋪上面的, 只是蟹柳魷魚之類的一般海鮮, 說不上有甚麼特別, 但, 新鮮弄好的, 始終味道差不到那裡.

味噌鯖魚飯
平常吃的都是燒鯖魚, 味噌鯖魚還是第一次吃到. 鯖魚的肉質"實淨", 味噌的味道比想像中的較淡, 不太鹹, 由於鯖魚是用味噌汁浸著, 它又比鹽燒的腍滑和濕潤一點, 也沒有鹽燒的那麼熱氣, 是個新穎的菜式.

這間小店做的是較住家飯的菜式, 侍應也全是中年以上的"阿姨", 態度說不上友善. 不過, 小店的氣氛的確不錯, 很有日本街頭小店的風味, 而且食物的水準也不賴. 在泰氣雲集的九龍城中, 可以說是一個另類的選擇.
2011-02-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2011-03-06 25 views
去到九龍城一定諗到泰國野先..但係見到有間日本居酒屋.諗住一試..等左一陣就有位.部電視播放日本節目.好似d日本男人放工後去居酒屋的感覺坐位同格離好近.唔好咁大聲講野..比人聽到曬.見到門口貼左d報紙.介紹三文魚他他多士我唔食三文魚的..不過佢一粒粒加埋沙津同魚子.多士又好脆.mix埋一齊好特別而且有幾好食..值得推介啊!!睇到格離食.好香.用上珍珠米.吉列唔脆.d咖哩同係supermarket買個d咖哩差唔多好厚啊.同行我朋友唔食沙津.放在一旁幾好.又切好4份.好細心啊.不過我覺得唔夠醬汁.食左一件已經好"制"好普通我要係咁加7味粉..哈哈大致上得三文魚他他多士..好食
去到九龍城一定諗到泰國野先..但係見到有間日本居酒屋.

坐位同格離好近.唔好咁大聲講野..比人聽到曬.
見到門口貼左d報紙.介紹三文魚他他多士
好特別.中意佢切到三文魚一粒粒
我唔食三文魚的..不過佢一粒粒加埋沙津同魚子.
咖哩吉列豬扒飯
睇到格離食.好香.
海鮮燒餅
不過我覺得唔夠醬汁.
食左一件已經好"制"
九洲拉麵
好普通

我要係咁加7味粉..哈哈

大致上得三文魚他他多士..好食

$60 (Dinner)
好特別.中意佢切到三文魚一粒粒
  • 三文魚他他多士
2011-01-29 10 views
久未到來 曾是我喜愛光顧既日本小店之一 所點既壽司 無特別 普通不過 雞軟骨,牛舌 燒得香口 海鮮/和風燒餅 厚燒夠惹味 木魚又多烏冬很煙韌 拉麵幾爽口 豬扒定食夠份量食飽後 又講唔出吸引之處 怪自己口味提昇 還是店子退了步
久未到來 曾是我喜愛光顧既日本小店之一

所點既壽司 無特別 普通不過
雞軟骨,牛舌 燒得香口

海鮮/和風燒餅 厚燒夠惹味 木魚又多

烏冬很煙韌 拉麵幾爽口 豬扒定食夠份量
食飽後 又講唔出吸引之處

怪自己口味提昇 還是店子退了步

$100 (Dinner)
  • 日式燒餅
2011-01-23 17 views
小社區九龍城各式各樣的食店類型極多,在泰國店雲集的龍城,找一所價錢廉宜,又有質素保證的日本菜,我一定會選洋一居食屋!晚上 7:00 來到,小小店面已經幾乎爆滿,這裏的座位較窄。因為受歡迎,環境也較嘈吵。幸好有的是質素好的食物,以及價錢很相宜。吃慣洋一居食屋的食客都知道,來洋一,不叫刺身和壽司,這兩樣都不是洋一的主打。反而炸物,燒物以及鍋物,是洋一最出色的項目!必食!這晚點了: 海鮮烏冬鍋:熱辣辣的烏冬鍋上枱,香味撲鼻。最喜歡這裏湯底夠清和甜;烏冬也彈牙,海鮮也非常之多,很足料!雖然友人嫌湯底不夠濃郁,但清甜也是一種享受,我喜歡。 汁燒牛肉拉麵:汁燒牛肉非常出色,一點也不韌,很香口很濃郁肉汁味。燒脆鱔:來洋一居食屋必食!燒脆鱔香脆無骨!非常之新鮮,鱔皮香脆可口,鱔肉肉汁就被鎖住!Very good! 廣島燒餅:又一必食推介!燒餅夠厚夠足料!份量很大!煎得很細心很香脆,吃得出是心機之作。 但也要等一等一定時間呢。 汁蛋蠔: 失策... 很腥。 三文魚他他多士:多士焗得非常之香,不會太硬。三文魚沙律配合一些魚子,很爽口,可以一試。結賬只是二百多元,一行三人每人數十元,非常超值。值得一讚,這裏
小社區九龍城各式各樣的食店類型極多,在泰國店雲集的龍城,

吃慣洋一居食屋的食客都知道,
來洋一,不叫刺身壽司,這兩樣都不是洋一的主打。
反而炸物,燒物以及鍋物,是洋一最出色的項目!必食!

這晚點了:
海鮮烏冬鍋:熱辣辣的烏冬鍋上枱,香味撲鼻。
雖然友人嫌湯底不夠濃郁,但清甜也是一種享受,我喜歡。
海鮮烏冬鍋
汁燒牛肉拉麵
燒脆鱔:來洋一居食屋必食!燒脆鱔香脆無骨!
燒脆鱔
廣島燒餅:又一必食推介!燒餅夠厚夠足料!份量很大!
煎得很細心很香脆,吃得出是心機之作。
但也要等一等一定時間呢。
廣島燒餅
汁蛋蠔:
失策... 很腥。
三文魚他他多士:多士焗得非常之香,不會太硬。
三文魚沙律配合一些魚子,很爽口,可以一試。
三文魚他他多士
結賬只是二百多元,一行三人每人數十元,非常超值。
值得一讚,這裏姐姐添茶非常快,服務很好很殷勤!

再來龍城會再光顧!加油!
2010-12-08
$70 (Dinner)
海鮮烏冬鍋
廣島燒餅
燒脆鱔
汁燒牛肉拉麵
三文魚他他多士
2011-01-20 3 views
除咗焗蠔好味, 其他都............雙併刺身: 好一般三文魚沙律: 三文魚不太新鮮海鮮燒餅: 好粉, 好難食焗蠔: 好味唔係講得咁好食, 海鮮燒餅真是好難食, 一次怕怕, 無下次

除咗焗蠔好味, 其他都............

雙併刺身: 好一般
三文魚沙律: 三文魚不太新鮮
海鮮燒餅: 好粉, 好難食
焗蠔: 好味

唔係講得咁好食, 海鮮燒餅真是好難食, 一次怕怕, 無下次
2011-01-15
$100 (Dinner)
2011-01-11 13 views
唔明點解咁多人話好食.點了魚生飯, 燒牛肉拉面, 鰻魚壽司, 蟹柳壽司, 蟹子壽司.魚生飯 - 飯好酸, 飯又太淋, 唔似日本米, 魚生可以燒牛肉拉面 - 面好淋, 湯唔好飲, 牛肉乾身, 硬鰻魚壽司 - 飯一樣酸, 鰻魚好硬蟹柳壽司 - 飯一樣酸, 蟹柳可以蟹子壽司 - 飯一樣酸但出奇地問佢拎鰻魚汁, 係熱的. 應該係煮過, 撈飯ok九龍城無乜好食日本野, 唔會再去.
唔明點解咁多人話好食.

魚生飯 - 飯好酸, 飯又太淋, 唔似日本米, 魚生可以

燒牛肉拉面 - 面好淋, 湯唔好飲, 牛肉乾身, 硬

鰻魚壽司 - 飯一樣酸, 鰻魚好硬

蟹柳壽司 - 飯一樣酸, 蟹柳可以

蟹子壽司 - 飯一樣酸

但出奇地問佢拎鰻魚汁, 係熱的. 應該係煮過, 撈飯ok

九龍城無乜好食日本野, 唔會再去.
2011-01-09
2010-12-14 7 views
20:30 o黎到, 唔駛等位, 真係好.....呢間都好耐無o黎食lu今晚叫咗4樣嘢食三文魚沙律: 好好味, 食咁多次都保持水準站著吃拉麵(中辣): 辣度不足, 平時叫小辣都勁過佢班節蝦天婦羅: 過哂火, d蝦老哂, 唔好食一品牛筋煮: 好失望, 唔係日日新鮮煮, 重要放上冰箱雪, 有客人叫先至攞部份出來加熱, 味道雖好, 但因為放過上冰箱嘅關係, d蘿白冇哂水份又冇味

今晚叫咗4樣嘢食
三文魚沙律: 好好味, 食咁多次都保持水準

站著吃拉麵(中辣): 辣度不足, 平時叫小辣都勁過佢

班節蝦天婦羅: 過哂火, d蝦老哂, 唔好食

2010-12-12
$90 (Dinner)
  • 三文魚沙律
2010-10-27 9 views
今日朋友仔約左我食晚餐, 可能知我最近唔多開心, 所以揀左我至愛的日本野...結果我地去左洋一居食屋, 我平時好少去九龍城, 所以我之前無去過洋一, 但睇過openrice, 都見佢的評價都唔錯, 所以都抱幾大的期望...我地大約7:45 p.m.去到, 見到都有人排緊隊, 但唔知係唔係因為佢地太忙, 原來一直都無人幫門口的人登記, 所以當朋友仔話兩個人之後, 佢地登記時, 我地變左第一個排隊的人, 所以好快就有位...入到裡面都好有日本電視劇所見到一大班男同事放工之後飲番兩杯的環境, 加上佢地的電視播的都係日本節目, 所以做到好似好日本的感覺..咁我地兩個人叫左唔少野食咖....有我最愛的海膽壽司, 甜蝦壽司, 劍魚壽司, 三文魚壽司, 帆立貝壽司, 另外仲有佢地幾出名的三文魚多士,雞軟骨, 同埋刺身&牛肉燒餅....我個人覺得佢地個飯有d怪, 同埋好大舊, 朋友講笑,話食半件飯就ok...不過d餡唔錯的,我特別推介佢地的多士, 真係好ok的, 不過就唔好試佢地個燒餅, 我自己覺得好麻麻....其他食物都好好, 特別個海膽刺身同壽司都好味道...至於環境, 坐得都算舒服的, 不過檯同

咁我地兩個人叫左唔少野食咖....有我最愛的海膽壽司, 甜蝦壽司, 劍魚壽司, 三文魚壽司, 帆立貝壽司, 另外仲有佢地幾出名的三文魚多士,雞軟骨, 同埋刺身&牛肉燒餅....我個人覺得佢地個飯有d怪, 同埋好大舊, 朋友講笑,話食半件飯就ok...不過d餡唔錯的,我特別推介佢地的多士, 真係好ok的, 不過就唔好試佢地個燒餅, 我自己覺得好麻麻....其他食物都好好, 特別個海膽刺身壽司都好味道...

至於環境, 坐得都算舒服的, 不過檯同檯之間好近, 好易聽到人地講咩...waitress多數係auntie, 佢地都好好, 上菜好快, 而且會不斷加茶...

價錢:~$480, 嗯, 我覺得咁多野食, 都算合理的....
2010-10-26
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
  • 三文魚多士
2010-10-15 12 views
今晚放工, 去完法國醫院探完親戚, 就同表哥去左九龍城食飯, 行左陣, 又唔想食泰國野, 見到近馬會個邊有間日本野, 出面有幾個人等位, 就決定入去一試.等左陣, 入到去有唔同既感覺, 燈光暗暗的~幾有FEEL, 冷氣都足夠入而既電視不停播日本節目...唸住更加似日本掛=.=之後D WAITER 都幾主動咁問你想食咩同推介黑 豚 柳 大 蝦 卷 黑 豚 肉 捲 住 大 蝦 一 齊 燒 ,蝦 肉 吸 晒 黑 豚 肉 汁 又彈 牙, 好 味. 33$雜禁魚生飯~D魚生都好新鮮~幾好未, 都算多了~甜 蝦 王 壽 司 確 係 比 一 般 甜 蝦 大 隻味, 道 好 鮮 甜,但 壽 司 飯 稍 太 大.$28左右總括黎講雖然細, 但食物水準OK, 值得一試
入而既電視不停播日本節目...唸住更加似日本掛=.=

之後D WAITER 都幾主動咁問你想食咩同推介

雜禁魚生飯~D魚生都好新鮮~幾好未, 都算多了~

總括黎講雖然細, 但食物水準OK, 值得一試

甜蝦王~正

大蝦卷黑豚肉
2010-10-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
甜蝦王~正
大蝦卷黑豚肉
朋友預早同我慶祝的生日飯, 因早上在九龍城寨公園影相, 晚上也是在九龍城區享用晚餐!!平時很少來這區, 九龍城很多美食, 尤其泰國菜, 但我們還是鐘情日本菜!!該區只有數間日本居食屋, 我們來到時是8時左右, 座無虛席, 要等位, 一行3人等了10分鐘左右就有位, 門口有椅座, 算很快!!食品餐牌附圖, 很清晰, 想吃什麼, 一目了然!!鮮三文魚沙律 - good!海膽壽司- 好多海膽, 好新鮮!! 鵝肝壽司- 未至於極好吃, 但沒有"渣", 很美味!! 好似廿多三十元一件, 不妨一試!! 各類壽司- 好吃!! 菊正宗清酒 - 清甜, good!! $65一瓶和風燒餅 - 最後來的菜, 我們都吃飽了, 較為滯口的食物, 有少許辣!! 雞軟骨 - 不錯, 爽口!! 牛肉烏冬 - 烏冬很彈牙, 正!! 海鮮拉麵 - 一般!! 是一般平民特色的居食屋, 沒有華麗浮誇的裝修, 亦沒有集團式的公式化招待, 但更喜愛它的親民設計, 像置身日本街頭般, 很有特色!! 一入門口見到有很多明星簽名, 就知一定是好味之選!!

食品餐牌附圖, 很清晰, 想吃什麼, 一目了然!!

- good!
海膽壽司- 好多海膽, 好新鮮!!

各類壽司- 好吃!!

- 清甜, good!! $65一瓶

雞軟骨 - 不錯, 爽口!!

牛肉烏冬 - 烏冬很彈牙, 正!!

海鮮拉麵 - 一般!!

一入門口見到有很多明星簽名, 就知一定是好味之選!!

海膽壽司
各類壽司
鵝肝壽司
和風燒餅
雞軟骨
牛肉烏冬
2010-09-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
Celebration
Birthday