2022-10-21 346 views
早左收工 想食日本野 一打開袋鼠送就見到呢間 膽粗粗試試佢叫左個set 鎧。魚生飯有油甘魚三文魚吞拿魚海膽三文魚子甜蝦海膽好鮮甜一啲都唔苦魚生飯底係赤醋飯加埋兩件燒玉子另外仲有自家製餃子沙律湯不得不提黑松露茶碗蒸蛋好滑加埋濃厚嘅黑松露好味
早左收工 想食日本野

蛋好滑加埋濃厚嘅黑松露
好味
TakeAway
2022-10-19 252 views
同朋友去開呢頭打波 打波前見太和消防局對面開左間新既日本餐廳 一於試下大埔地膽朋友話呢間野平時食飯時間都幾爆客 好彩我地早去 好快就安排到入座前菜叫左什錦漬物👍近排天氣又濕又翳焗 好岩食 好開胃 為後續作好準備生蠔👍新鮮肥美 配埋上面既三文魚子 大滿足池魚刺身👍肉質細緻爽口 略帶油香 味道鮮甜 師傅既刀功唔錯 切得夠薄 配上佢地特製既醬汁 完美地帶出鮮味壽司👍作為壽司既靈魂 佢地既飯底做得唔錯 夠香夠綿糯❤️海膽質地厚實 味道鮮味 好少係香港食到呢個質素既海膽❤️推介佢地既吞拿魚茸鵪鶉蛋壽司 香綿既吞拿魚茸配上鵪鶉蛋 完美既配搭燒物👍❤️師傅功力夠 燒物燒得外脆內軟 肉汁仲保留到❤️燒白鱔做得好好 魚皮燒到卜卜脆 而魚肉則鮮嫩彈牙另外幾款燒物都做得好出色 不過我唔記得左叫咩名喇🫣👍值得一讚既係雖然爆場 但係佢地既服務好好👍想講今餐真係好驚喜 冇諗過係大埔區居然有咁高水準既小店 下次去開大埔都會再黎👍

前菜叫左什錦漬物👍

❤️燒白鱔做得好好 魚皮燒到卜卜脆 而魚肉則鮮嫩彈牙
另外幾款燒物都做得好出色 不過我唔記得左叫咩名喇🫣

👍值得一讚既係雖然爆場 但係佢地既服務好好👍

2022-10-08 203 views
唸咗好耐寫唔寫食評,驚太多人食,之後難搵位。但眼見咁高質的餐廳,又唔想佢做唔住,咁我就少一間飯堂。前菜 至 甜品,完全感受廚師的用心,正!呢個角切魚生飯,次次去都必叫,暫時無一次覺得係失手。仲有銀雪魚定食,又係超好食,好有驚喜(但忘了影相)

呢個角切魚生飯,次次去都必叫,暫時無一次覺得係失手。

仲有銀雪魚定食,又係超好食,好有驚喜(但忘了影相)
2022-09-30 193 views
食嘢更係揀食材最好狀態啦,跟住小妹食"旬"野,當造時令既食物不時不食。每年9月到11月盛夏至初秋依段時間,為準備迎接冬季來臨,秋刀魚需要儲存大量養分係體內,就係魚肉質最肥美嘅當造期,魚身變得油脂豐厚,肉質軟滑,唔腥仲要帶鮮甜味。秋天正正係秋刀魚最肥美既季節。  秋刀魚亦係日本料理中最具代表性既秋季食材之一。師傅準備秋刀魚既同時.... 小妹同周杰倫一齊合唱千里香🎵🎶🎵🎶秋刀魚的滋味, 貓跟你都想了解。月見雞肉軟骨棒- 雞肉軟骨棒內含雞肉軟骨,雞肉同埋洋蔥,口感相當有層次。享用前再沾d蛋黃,肉質更嫩滑。秋刀魚梅子天婦羅- 小妹第一次食,非常驚喜。証如我所講咁,秋刀魚係時令既魚,比較肥美。外層有薄薄既炸粉,一口咬入去就有紫蘇葉既香味同埋秋刀魚既魚油味。什錦天婦羅- 炸漿夠薄,唔會食到成口炸粉。炸蝦肉質爽彈結實。香煎鵝肝多士- 鵝肝細緻柔軟,油香滿口而且甘香豐腴,入口即溶加上脆身的外皮,溫度岩岩好。鱔魚串燒- 鱔肉飽滿,肉色亮麗鮮明、切口平整,看得出冇過度燒烤,表面略帶金黃,師傅鱔的鮮活口味信心十足,控制火候來突出鮮惹鱔香。咬一啖,肉質結實有彈性,魚皮隱隱有鱔味,非常好食。鹽燒油甘魚鮫 -

鹽燒油甘魚鮫 - 油甘魚油脂夠多肉質幼滑,魚鮫是位於魚腩上方近下巴的位置。因為魚鰭活動周邊肌肉而令肉質較結實。油甘魚鮫是常見的日本料理之一,魚鮫黏著不少魚肉,燒來吃,一樣肥美,魚油甘香。用來鹽燒或汁煮可吃出油和膠質,煎炸入口甘香。

左口魚邊壽司- 本身嘅油脂唔多,但裙邊部分就集中晒油分,加上運動得多肉質會帶爽口。經過炙燒得令油脂充分表現出黎尤其輕輕炙燒過,溶化了的魚油更澎湃,配上飯,口感豐膄猜軟棉,而且有飽肚感,作為結尾的,相當合適。

三文魚子壽司-師傅再特別醃製過,少左平時既腥味名咸味,調到較為平衡的鮮甜味,配上鮮脆紫菜,粒粒爆出鮮味。

灸燒油甘魚腩壽司配炸大蔥- 油甘魚魚油香之中帶點炙燒香氣,入口柔軟。配埋新鮮炸出黎既大蔥甜甜地,超加分。
2022-09-24
2022-09-13 248 views
朋友今天生日,在太和找了這間日式餐廳 鎧軒 吃晚飯。 到門口才見到生日當月惠顧,有刺身生日蛋糕送!原來要訂枱時預訂,但多謝店員(定係老闆?)都肯為我們立刻預備。 選了兩個定食,兩個定食豐富無比,款式多,賣相吸引,有刺身、壽司、天婦羅、炸蠔、餃子、飯團、蒸蛋、薯蓉、沙律等,覺得無咩邊樣是不好味的,如果要說,就是飯團可以多少少饀料,就完美了。 最好食的有:海膽刺身juicy炸蠔大蝦天婦羅黑松露蒸蛋(超多黑松露!) 食物的擺放更見心思。每碟都有不同的小花作裝飾,令人看得/吃得賞心悅目。 店員端出生日刺身蛋糕時,祝福朋友生日快樂。臨走時,經過的店員們(定係老闆?)都笑著祝福朋友生日快樂。選了這間餐廳慶生,實在太幸運了。 這般出色、窩心又親切的日式小店,在香港已經買少見少,而openrice竟然只有咁少“笑笑”。希望這間小店能有更多人欣賞同支持。
朋友今天生日,在太和找了這間日式餐廳 鎧軒 吃晚飯。

選了兩個定食,兩個定食豐富無比,款式多,賣相吸引,有刺身壽司、天婦羅、炸蠔、餃子、飯團、蒸蛋、薯蓉、沙律等,覺得無咩邊樣是不好味的,如果要說,就是飯團可以多少少饀料,就完美了。

最好食的有:
海膽刺身
juicy炸蠔
大蝦天婦羅
黑松露蒸蛋(超多黑松露!)

2022-09-13
Celebration
Birthday
2022-05-07 781 views
大埔新開日本餐廳,午飯時段沒有太多宣傳下已經非常多人。餐廳滿座情況下上菜非常慢! 侍應一看就知道是新人,點了兩人餐也沒有給我們碟分菜🥲 .點了一個二人餐$368💛 個人覺得非常抵食,食物質素不錯。沙律菜新鮮牛油果好吃、刺身油金魚及三文魚都是厚切,以人均一百多塊來說質素ok了。燒魚燒得恰到好處肉身軟腍調味也很好,炸物談不上好吃但是即炸的,熱辣辣的~.牛肉鍋足料而且窩一面已經有烏冬及粉絲,可以食齊兩種口感。最後的麵豉湯普通,甜品是兩個小蕨餅😋 .個人覺得套餐抵食,而且菜魚肉都有營養非常均衡,我自己經過會再光顧這餐廳。同行男友就覺得他做到日本餐廳應有水平,但款式沒有突出,因此沒有打算再光顧。

2022-04-25 460 views
食物款式都算多選擇,有新鮮飛機貨,雞係用日本雞種,我推介菜式係長過筷子既燒雞翼👍🏻,師傅霆鋒式既灑鹽方法,再燒到外脆肉嫩,直得用少少時間等待。前菜漬物有驚喜,醃蘿蔔配上芝麻,加醃牛蒡同醃蕎頭爽脆,非常開胃。日式凍番茄🍅師傅送既小食,估佢唔到超甜,多汁!小食燒鱈魚骨- 配酒唔錯,燒到好香脆!海膽有兩款-加拿大同日本,我選擇在日本海膽,好新鮮。池魚🐠刺身,師傅會有個特製酸汁去點配,唔喜歡可以用新鮮即磨既wasabi , 另外師傅仲介紹可以加海鹽既食法,各有所好。生蠔刺身-新鮮壽司🍣- 壽司醋飯我覺得係靈魂,配搭唔同既材料,變成唔同味道,但唔係間間都有靈魂,溫度軟硬度好重要,食得出新鮮,師傅既誠意有,整體好食。燒白鱔-肉質夠晒肥美👍🏻鍋燒烏冬-湯底夠味,日本雞肉🐔好食,配一件天婦羅🍤,烏冬煙韌彈牙。日本黑豚肉🐷炒飯-有鑊氣😆並唔係撈飯,係真係炒出黎既飯。流心蛋薯仔沙律🥗- 我屋企老人家好欣賞,一個人食晒成碗, 味道唔錯👍🏻好鍾意去日本食野,除在係喜歡食物質素,最主要日本人嘅熱誠服務態度,係香港往往你俾錢,都只係會食到日本既食物質素,但得到係無靈魂既服務。 好多謝鎧軒,今晚既用餐係慶祝屋企

日式凍番茄🍅師傅送既小食,估佢唔到超甜,多汁!

小食燒鱈魚骨- 配酒唔錯,燒到好香脆!

海膽有兩款-加拿大同日本,我選擇在日本海膽,好新鮮。

生蠔刺身-新鮮

燒白鱔-肉質夠晒肥美👍🏻

日本黑豚肉🐷炒飯-有鑊氣😆並唔係撈飯,係真係炒出黎既飯。

好鍾意去日本食野,除在係喜歡食物質素,最主要日本人嘅熱誠服務態度,係香港往往你俾錢,都只係會食到日本既食物質素,但得到係無靈魂既服務。 好多謝鎧軒,今晚既用餐係慶祝屋企人既生日,令我哋感受到你地既熱誠,每個細節都好用心做,仲專登幫我地係生日蛋糕上增添色彩,走既時候每位員工都帶有笑容講拜拜,成件事令我哋感覺到返在日本既感覺!
2022-04-24
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2022-04-12 402 views
屋企附近開咗呢間新日本菜,屋企人生日,疫情期間見到乾乾淨淨,就入去試吓!魚生好新鮮,呢個價錢質素真係唔錯,都覺得好高質。超推介海膽,三文魚子同魷魚,同出面唔同,係真心好食。呀妹就鍾意佢既魚生,魚生都算好厚身,性價比高,真心推介!
最近係太和附近又開左間新既日本野🤤見佢仲係試緊就去試下正唔正啦😍餐廳裝修都幾日式🏮好掛住去日本🥲每一個定食都會跟埋沙律🥗麵豉湯 茶碗蒸同埋甜品😋午市仲要免加一 好抵食😌💕吉列豬扒定食 $88 聽講都係佢地招牌既定食😌咁緊係要試下啦🤤仲可以自己即刻磨啲芝麻落個豬扒醬汁到☺️塊吉列豬扒睇落好似好乾咁 食落都幾juicy🤤炸到鎖住啲肉汁 層炸粉都好薄😍好有驚喜🤩另外仲有堆椰菜絲比你解下油膩感😚不過如果有啲柚子汁撈埋會冇咁乾😚啲薯蓉都仲食到一粒粒薯仔粒 唔錯🥰第一次食色都幾推薦大家叫😋😋💕吉列海鮮什錦配細牛肉烏冬 $88同吉列豬扒一扒 唔會好厚粉😌食落仲熱辣辣😍吉列海鮮分別有魷魚圈🦑蠔🦪同埋蝦🦐魷魚圈都幾大舊 唔錯😋最鍾意係個吉列蠔😍好飽滿 唔會好腥 好好食啊😛反而隻蝦就麻麻地🥲可能唔夠新鮮(?)唔係好爽口 另外仲配左個細烏冬☺️啲烏冬食落都幾煙韌 唔會煮得太淋 不過啲牛肉就好韌 唔係好咬得開🥲🥲💕壽司🍣(三文魚 油甘魚 蟹子) / 加洲卷 +$20 一份凡嗌左定食都可以加20蚊要一份壽司或者加洲卷😍覺得超抵食 又可以過下口癮😋啲魚生都新鮮 份量都好足🤤油甘魚好肥美🤭老闆(?)店員(?)見我係咁影

💕吉列豬扒定食 $88

💕吉列海鮮什錦配細牛肉烏冬 $88

凡嗌左定食都可以加20蚊要一份壽司或者加洲卷😍覺得超抵食 又可以過下口癮😋啲魚生都新鮮 份量都好足🤤油甘魚好肥美🤭老闆(?)店員(?)見我係咁影相 就好好人咁送多兩件加洲卷比我影得豐富啲🤣加州卷細細粒都唔錯 有時候太大舊會食唔曬😛

整體來講其實都唔錯😌呢個價錢食到呢個質素 仲有沙律麵豉湯甜品嗰啲😍下次想試埋佢地魚生既定食🤤
  • 吉列豬扒定食
2022-03-29 347 views
喺太和對面新開左間日本店,已經唔係第一次黎幫襯,仍值得一訪再訪。鋪面不算大,有普通嘅座位同吧枱,可以近距離欣賞到食材同師傅嘅手勢。黎到最重要嘅食物環節,當天去到食午餐,食店提供壽司🍣刺身、熱食等,當然樣樣都試下。鎧軒刺身便當有6款刺身,拼炸雞或吉列魷魚圈,再配有湯、沙律和茶蒸碗及飯一碗,刺身新鮮,炸物都係即叫即整。牛肉鍋鍋物熱辣辣上枱,好足料,除左有牛肉,仲有滑蛋、菜、姑、粉絲,再配一碗飯,就算男士食都足夠。牛肉生薑燒定食香噴噴熱辣辣,味道剛剛好,送飯一流。

牛肉生薑燒定食
香噴噴熱辣辣,味道剛剛好,送飯一流。

2022-03-03 286 views
疫情下太和中心下面嘅一間新開日本菜餐廳,未試過堂食就叫另一半去叫買一個外賣返黎試下。日本菜無堂食下會扣左唔少分,因為外賣包裝比唔到日式餐具個種用餐感,令用餐體驗減低。叫左一個銀鱈魚定食外賣($98+$4),返到屋企打開,全部都係塑膠裝住,分數略減。份量方面,前菜每樣少少。而平時餐廳都係一塊銀鱈魚,佢有兩塊且不細塊,加分。味道方面,味增味道不俗,無明顯雪味,且唔係比目魚,加分。總體黎講,今次用餐體驗雖然係儀式感上不足,但味道取勝。用呢個價錢食到好味又有份量銀鱈魚,性價比高。

味道方面,味增味道不俗,無明顯雪味,且唔係比目魚,加分。

• 銀鱈魚定食