2017-11-18 4521 views
今日選擇左一個健康啲既午餐,慢煮叉燒配木耳、泡菜、燕麥飯,連湯 68蚊。# 慢煮叉燒 # *****叉燒幾滑,肥瘦適中,只係有丁點肥肉,甜度啱啱好,正。個飯係凍既,有啲失望。個菜有杞子,好似好補咁,幾清甜。個木耳好似落左蘋果醋,味道okay。泡菜都正常味道。個湯雖然得3粒1紅蘿蔔,但好清甜,一啲都唔油。食完呢餐,個人唔會飽得滯,無咁攰。最正係個叉燒,敗筆係個飯。想要個健康既午餐,或者靜靜地既環境,呢度係唔錯既選擇。

# 慢煮叉燒 # *****
叉燒幾滑,肥瘦適中,只係有丁點肥肉,甜度啱啱好,正。

個飯係凍既,有啲失望。

個菜有杞子,好似好補咁,幾清甜。

想要個健康既午餐,或者靜靜地既環境,呢度係唔錯既選擇。
慢煮叉燒
慢煮叉燒
Signature set $78 😋: 8/10(醉蝦 + $10)呢排有間新physical centre踩過界撈埋飲食界 喺goji studio入面有間主打健康餐既餐廳 提供多款沙律同set menu dor今次喺上環整完野就走左上去試下(唔係goji會員都入得去食架) 叫左個signature set 可以揀唔同既protein 唔同既前菜 仲有落地玻璃坐埋一邊慢慢歎tim!Protein部份有鴨胸 海南雞 叉燒揀 dor就揀左#丹麥廿四小時慢煮叉燒 叫得健康餐一定唔會俾肥叉你架喇 但可能係慢煮既關係 雖然唔算juicy但一啲都唔鞋 配埋個甜甜地既醬好好味呀 不過兩條菜心就熟過龍太腍Carbohydrate揀左#藜麥椰菜花 第一次成碗藜麥當主食咁食 加埋細細粒椰菜花粒啖啖索索聲幾有口感 不過係冇味既加埋叉燒食岩岩好前菜揀左#蘋果醋木耳 #醉蝦沙律 木耳正正常常啦 個醉蝦真係好重酒味 下次會試下個雞絲沙律個set仲跟左碗#黃薑南瓜湯 呢個組合認真唔錯呀 又濃又健康 好正😋😋 減肥唔係下下要食啲冇味既雞胸肉既 可以食得健康又好味丫 建議餐廳protein部份增加魚/素食選擇就照顧
Signature set $78 😋: 8/10
(醉蝦 + $10)

個set仲跟左碗#黃薑南瓜湯 呢個組合認真唔錯呀 又濃又健康 好正😋😋 減肥唔係下下要食啲冇味既雞胸肉既 可以食得健康又好味丫 建議餐廳protein部份增加魚/素食選擇就照顧到更加多人既需要啦🤗

$88 (Dinner)
2017-10-07 11835 views
其實肥胖於我而言已不是什麼稀奇的事,可是看著肥胖到一個點時,又覺得是時候要為自己做回一點事情。大家都說食少D野可以減肥,可是對於極度貪吃的我,是一件天大難度的事。 由於自己不進取,面對著減肥減量的餐單一點興趣也沒有,所以永遠不斷押後減肥的時間表。就在一個機緣巧合之下,友人帶我到健身中心去玩時,留意到中心內有一間推廣健康飲食的餐廳,為了配合運動而訂定出一些健康餐單。 往時一聽見營養餐就會打冷震,不是凍冰冰的沙律,就是一杯杯營養代餐的奶昔,想起都怕怕,誰不知這間YOUNI卻有多種不同口味的低卡餐單,而且分為ENERGY BOWLS及SIGNATURE SET兩款,終於可以不用再吃冷冰冰的食物減肥了。 看見陳列品後,發現ENERGY BOWLS好像是沙律碗,所以與友人都選擇了SIGNATURE SET。先在主菜中選擇喜歡的一款,再從配菜中揀選一款,最後也要最重要的,就是決定要從減磅、平衡及增磅中決定。 我選擇了24小時慢煮丹麥叉燒,配菜則是奇亞籽醉蛋,而最後為了減肥,選了椰菜花三色藜麥,感覺健康又好味。叉燒的賣相雖然較為失色,但卻是既軟腍又美味,為了減肥也可以有這樣的味道,確
我選擇了24小時慢煮丹麥叉燒,配菜則是奇亞籽醉蛋,而最後為了減肥,選了椰菜花三色藜麥,感覺健康又好味。叉燒的賣相雖然較為失色,但卻是既軟腍又美味,為了減肥也可以有這樣的味道,確是不俗。

而友人選了海南雞及醉蝦沙律,兩者都不錯,海南雞肉質嫩滑,醉蝦好像都有一定的水準。就在這兩個餐令我領略到減肥也可以吃得好一點。
$80 (Dinner)
  • 海南雞
  • 慢煮丹麥叉燒
相信,好多香港人都同 BeautySearch 一樣,喜歡吃美、味的食物,外貌吸睛的,吃!色香味存的,吃!自己喜歡的,吃!有時,因為太多合理化的理由而越吃越多,不懂控制;加上,BeautySearch 本身就是懶惰一族,絕少做運動,日積月累,身型也漸漸發漲起來······ 近日,BeautySearch 來到中環作 OL,某日放工後,友人帶我來到位於中環的 goji studios。天啊!好友們也對我的暴漲看不過眼麼?要迫我來健身室做運動嗎? 原來, goji studios 店內設有 YOUNI,專門提供健康食品,而且,有別於一般健身室的小賣部。 YOUNI 提供的健康食品及飲品,分別以『均衡』、『增肌』及『減磅』為主。粉紅色均衡 (BALANCE),就最適合OL們,一個餐盒包含了每日所需營養、均衡的蛋白質和膳食纖維,有助促進腸道健康,建立良好飲食習慣藍色增肌 (BUILD),為喜歡健身的朋友,重點增加肌肉,以及增加促進心臟健康的脂肪酸綠色減磅 (LEAN),適合體重控制、追求健康膚質的女士 平常吃的健康餐,多半也是西式為主,沙律、牛油果、鷹咀豆......YOUNI 最特別之

綠色減磅 (LEAN),適合體重控制、追求健康膚質的女士

YOUNI 最特別之處,就是餐款選擇多,就連賦中式味道的健康餐也有不少選擇。這次,BeautySearch 就揀選了海南雞、醉蝦沙律,搭配椰菜花三色藜麥。如此豐富的中式套餐,卡路里竟然控制在500左右,實在是饞嘴,又想追求健美身段的女士恩物。

單看外表,其實已相當吸引。食材高質又美味,最重要是由冊營養師與專業健身教練一起設計出來,天天新鮮製造,營養當然豐富。

平時,不愛以藜麥作正餐的 BeautySearch,這次卻被發現重新混合的椰菜花三色藜麥,更添口感,而且更味美。

雖然經營養師計算後,一餐只能吃兩隻醉蝦,少食多滋味,以健康餐來說,已非常豐富!如每天也能品嚐如此質優味美的健康餐,相信要成功修身,指日可待!
Other Info. : 除了親臨 YOUNI,YOUNI 的健康餐還提供外送,專人送上門,真的非常方便喔!原來要修身也不用虧待味蕾,真的非常幸福。