2020-06-08 669 views
平時魚米出飯要20分鐘,呢間特別快, 因為佢冇客。 晏晝先得嗰五六個人,但咁但係快都冇用,因為佢嗰啲魚炸得太乾 ,好似食豬肉乾咁 /..\仲有嗰個鋪面比較灰暗, 好有萬聖節feel 過節可以帶埋女朋友過嚟食呀
平時魚米出飯要20分鐘
,呢間特別快
, 因為佢冇客
。 晏晝先得嗰五六個人
,但咁但係快都冇用
,因為佢嗰啲魚炸得太乾
,好似食豬肉乾咁 /..\仲有嗰個鋪面比較灰暗
, 好有萬聖節feel 過節可以帶埋女朋友過嚟食呀
2020-04-10 483 views
話說疫情嚴重人人都外賣多左,我呢排都有不斷重複地外賣,但要等半個鐘既外賣真係接受唔到,半個鐘我食個早餐都唔洗咁耐,等都唔緊要,服務員態度係你俾咗錢就點都會等咁,其實我真係可以選擇行過少少買碗粉食無咁嬲........仲要等左半個鐘既早餐你以為會好有水準,寫住流心蛋結果係全熟.....雞扒原來係炸既....仲要係柴皮.....不如做唔住就乾脆啲關門大吉⋯⋯無謂辛苦員工、辛苦客人、辛苦自己俾錢租多間鋪又做唔好又做臭個招牌啦⋯⋯
2020-03-17 326 views
曾經在大圍吃過這店的食品,覺得不錯,這次在香港仔重遇,就來個下午茶。魚蛋魚片酸辣米線:湯頭是靈魂,先來喝一口,不酸也不辣,很失望,結果自行添加了不少醋和辣椒油,但還不是心中的味道。魚片魚蛋Q彈,米線不夠爽口。牛腩酸辣米線:湯頭同樣令人失望,牛腩味道倒不錯。酥炸蠔肉春卷:這有驚喜,很好吃,而且只需$12,超值。凍檸檬茶:本來點少甜,結果是走甜。凍奶茶:一樣少甜變走甜。人手不足,點食物也等了好一會兒,侍應才有空搭理。
牛腩酸辣米線:湯頭同樣令人失望,牛腩味道倒不錯。
酥炸蠔肉春卷:這有驚喜,很好吃,而且只需$12,超值。
凍檸檬茶:本來點少甜,結果是走甜。
凍奶茶:一樣少甜變走甜。
人手不足,點食物也等了好一會兒,侍應才有空搭理。
2019-12-26 446 views
冬至飯必定是大魚大肉非常豐盛的一餐,跟住聖誕節🎄,又係盤満砵滿的一餐,加上一連放假幾日三餐不停係咁食,腰圍自然多了兩吋。今日一吹雞落街食飯大家異口同聲又食呀,笑死我啦。為咗食得簡單清淡少少選咗去漁米,七點鐘左右人不多,兩三枱客,職員都有空打牙較,店里笑聲不斷。好快上咗菜,豬軟骨夠淋而且汁不會太咸,對於中央廚房處理後到分店再加熱來講已算不算值得表掦濃湯浸菜,有鮮菇🍄,魚蛋,貢丸,燕餃作配菜平衡了口味,可以加分。轉了菜飯加四蚊,大家都食得清光,幾十元一個套餐很值回票價了。
今日一吹雞落街食飯大家異口同聲又食呀,笑死我啦。

轉了菜飯加四蚊,大家都食得清光,
幾十元一個套餐很值回票價了。
2019-06-02 775 views
食物質素係好嘅,但有某D員工服務態度真係差到冇人有,個金漆招牌就係比呢D人搞掂左,去幫襯,但竟然有覺得自己係乞E嘅感覺⋯⋯問個小姐取辣椒油,比左杯水我,ok可能聽錯,再問多次💪🏻💪🏻話我態度唔好,冇講唔該,唔好老馮咁喎,我即時啞左,完全入唔到佢個境界,又長知識了,真係多謝指教🙇🏻‍♀️香港仔咁多野食,就算你係米芝連1星都死啦,D伙記咁嘅態度,希望管理層正視一下。P.S.只是其中一個大小姐態度差,其他都好好的。
2019-05-22 432 views
很久以前已經聽過魚米這間餐廳咁岩經過 看到有原條魚的米線立刻入內嘗試原條黃花魚飯加酸辣(小辣)可選配飯或米線今次選了飯 完完全全吸盡魚湯精華讓人忍不住一口接一口 魚湯十分鮮味 一點也不腥 還配有少量腐皮 韮菜和酸菜加了酸辣更是惹味黃花魚外脆內軟 好味 如需要飲品 需要額外加錢亦可叫店員提供䁔水除黃花魚外 還有大量原條魚類選擇價錢只是五十多至七十多元這麼合理的價錢 省卻了在家中煲魚湯和炸魚的功夫我應該會變成這間餐廳的常客吧!
很久以前已經聽過魚米這間餐廳
咁岩經過 看到有原條魚的米線
立刻入內嘗試

原條黃花魚飯加酸辣(小辣)
可選配飯或米線

除黃花魚外 還有大量原條魚類選擇
價錢只是五十多至七十多元
這麼合理的價錢
省卻了在家中煲魚湯和炸魚的功夫
我應該會變成這間餐廳的常客吧!
$65 (Dinner)
2018-10-18 972 views
今日同阿菇,菇仔去香港仔魚米食早餐,我同阿菇都選擇食同一款餐。粟米火腿通加炒蛋牛油蛋轉煎蛋。點解今日個粟米火腿通個湯底都有粟米水味嘅⋯唔好做大晒鬼,我都會食晒碗通粉的。之後菇仔個三餸米到左,其實我個都唔算差,只是有粟米水味,菇仔的沙嗲牛,炸雞翼加雞扒仲利害,雞扒同菇仔表示佢好乾爭爭,唔好咬佢,沙嗲牛亦表示自己不是沙嗲牛,只是滑牛肉,炸雞翼慶幸自己是真炸雞翼菇仔唯有今日食減肥餐,一大隻雞翼加多士及煎蛋啦!
菇仔唯有今日食減肥餐,一大隻雞翼加多士及煎蛋啦!
2018-07-27 1201 views
有時候想食米線我都會揀去魚米食,因為米線既餸有好多選擇,除左有常見既丸類、魚餅、豬扒等,魚米仲有原鮮條魚嘅米線,夠晒原汁原味!😋😋😋而我今日都同左朋友一齊去魚米食lunch~~~ 🐟#原條黃花魚米線 $59 原條鮮魚米線有9款揀,我就揀咗黃花魚,size都唔細架😗😗叫魚米線我就建議記得分湯上,咁就唔怕浸到啲魚淋晒🤣 黃花魚外皮好香口,肉好嫩,啖啖鮮味,點埋油就食唔停! 米線湯底清得黎幾好,米線軟腍適中!✌🏻🐷蜜汁豬扒菜飯 $48 如果唔想食米線,有時我都會揀呢個菜飯,夠晒健康,比起食白飯冇咁單調~~~~ 豬扒酥軟香口,點埋醬就更惹味😗 🦑椒鹽魷魚仔 $32 冇諗過會有魷魚仔食,有白灼同椒鹽兩款味揀,椒鹽魷魚仔應該係白灼完之後,灑上一啲椒鹽,但我都覺得幾好食,魷魚嘅鮮味都好出,可以試下❤️❤️❤️ 餐牌 魚米 地址:香港仔湖北街16號地舖

而我今日都同左朋友一齊去魚米食lunch~~~

🐟#原條黃花魚米線 $59

原條鮮魚米線有9款揀,我就揀咗黃花魚,size都唔細架😗😗

叫魚米線我就建議記得分湯上,咁就唔怕浸到啲魚淋晒🤣

黃花魚外皮好香口,肉好嫩,啖啖鮮味,點埋油就食唔停!

米線湯底清得黎幾好,米線軟腍適中!✌🏻

🐷蜜汁豬扒菜飯 $48

豬扒酥軟香口,點埋醬就更惹味😗

🦑椒鹽魷魚仔 $32

餐牌

魚米
地址:香港仔湖北街16號地舖
2018-07-23 600 views
黎到魚米,梗係食魚啦,佢餐牌上有好多款唔同既原條魚,再配會米線,但價錢真係有啲貴$50 $60 $70,咁啱見到佢晏晝有午餐,都有魚喎,所以就揀咗一個配飯嘅餐,呢個餐包一條魚,燥肉飯同埋一杯野飲,$50,非常超值。先講下條魚,由於我屋企好少開油鍋,黎到見到佢條魚出面煎到非常金黃,非常脆口,好香,入面啲魚肉好林,但有少少骨,要留意番。可能佢知道條魚個size與送唔到成個飯,所以就喺飯上面配左啲肉燥,整體來講都OK,飯其實超多分量,兩個人淨飯都飽呀。

2018-03-30 1160 views
酸辣酸菜鯇魚片米線:近排食得太多油膩食物, 想清淡啲就點了鯇魚片米線。酸辣湯底可以選擇辣味程度, 如果鍾意食辣建議選擇中辣或以上辣味(小辣完全食不到辣味)。碗麪份量十足, 米線同鯇魚的份量超多, 一個人食哂會非常飽肚。米線口感正常, 不硬不淋; 鯇魚肉就普普通通不太入味, 不過清清淡淡, 感覺都幾健康。蘿蔔牛腩撈刀削烏冬:烏冬口感比米線更出色, 麪條煙韌彈牙。蘿蔔牛腩火喉夠, 炆得夠淋, 夠入味。牛腩大小適中, 易入口, 不會似食香口膠的感覺, 值得一讚。不過份量相對比米線少, 大食的朋友可能食完得七八成飽。
酸辣酸菜鯇魚片米線:
酸辣酸菜鯇魚片米線

蘿蔔牛腩撈刀削烏冬:
蘿蔔牛腩撈刀削烏冬
2018-03-30
2018-02-16 1013 views
諗住入去魚米食豬軟骨湯米線,點知見到原來豬軟骨可以撈烏冬,咁就試下新食法,撈烏冬啦。豬軟骨之前已經食過好多次,煮得非常之軟身,骨都係軟綿綿一咬即斷,好似牛筋的柔軟口感,豬肉唔會太肥膩,只有少少肥膏,加上煮的時候有加入果醋,所以食落會有少少甜甜酸酸的味道,令到好多時食落只有鹹味的豬軟骨,味道層次豐富左,而且果醋可以中和豬軟骨的飽膩感。個汁撈烏冬好好味,每條烏冬都可以均勻地黏到醬汁,軟硬適中的口感非常好。
2018-01-17
$40 (Lunch)
2018-01-08 902 views
天氣凍凍地, 係時候又食下d 暖胃野除左大熱門火鍋之外, 其實米線都係一個唔錯既選擇食開豬骨湯底既, 今次一於去試下魚湯湯底既米線啦叫左個麻辣小辣魚湯米線, d 腐皮吸晒d 湯好正脆卜卜既煎爐魚, 香脆可口配埋咸檸七一流
天氣凍凍地, 係時候又食下d 暖胃野
除左大熱門火鍋之外, 其實米線都係一個唔錯既選擇
食開豬骨湯底既, 今次一於去試下魚湯湯底既米線啦

叫左個麻辣小辣魚湯米線, d 腐皮吸晒d 湯好正
脆卜卜既煎爐魚, 香脆可口
配埋咸檸七一流
2017-11-29 840 views
黎到香港仔,有錢就緊係試試海鮮,窮人就食住魚湯先,頂頂引。今次揀左魚米,連鎖式店子,預計應該不太中伏的。果然冇錯,唔中伏但平平冇奇。叫左個口味大眾化d既米線,五福!故名思義有五樣野:魚蛋貢丸魚片泰式魚餅包心丸配料就九菜腐竹。先講米線底,滑既,但偏淋唔夠彈。魚蛋類都係,唔夠彈肉丸同包心丸明顯係bbq買黎燒果d質素,唔難食既。魚蛋正常味,冇驚喜。但泰式魚餅味道正常,但就同個粉感覺上格格不入。至於主角魚湯呢,未夠奶白,鮮味既,但有味精,易口乾對於$42呢個價黎講,今時今日係食到呢d,性價比唔高,叫做街坊多個選擇。
黎到香港仔,有錢就緊係試試海鮮,窮人就食住魚湯先,頂頂引。

五福魚湯米線

叫左個口味大眾化d既米線,五福!
故名思義有五樣野:
魚蛋
貢丸
魚片
泰式魚餅
包心丸
配料就九菜腐竹。
先講米線底,滑既,但偏淋唔夠彈。
魚蛋類都係,唔夠彈
肉丸同包心丸明顯係bbq買黎燒果d質素,唔難食既。
魚蛋正常味,冇驚喜。
但泰式魚餅味道正常,但就同個粉感覺上格格不入。
魚湯底

至於主角魚湯呢,未夠奶白,鮮味既,但有味精,易口乾

2017-11-29
$42 (Dinner)
2017-10-17 903 views
「魚米」呢間食肆見到好多地方都有分店,但始終都未幫襯過,咁岩今日去開香港仔見到平時有人排隊嘅呢間分店冇人龍,於是同老公入咗去試下。原來呢間食肆都有好多嘢食,唔單止有米線,仲有菜飯和泡飯,飲品除咗有傳統嘅咖啡奶茶外,仲有蜜桃汁、冬瓜茶、柚子蜜和銀菊蜜可選,而且價錢都吾貴。果醋豬軟骨菜飯 + 冬瓜茶 ($45-)豬軟骨好入味,而且好淋,但略嫌味道過濃,不過送飯一流。菜飯中的蔬菜份量都唔少,而且飯量亦頗多。冬瓜茶是第一次飲,都幾特別,飲落好似好滋潤,但係稍為甜咗啲。比目魚肉操飯 + 柚子蜜 ($61)比目魚炸得好香脆,吾錯,可惜稍為細咗D,好彩有肉躁送飯,不然就要淨食飯了!飯的份量又太多,食吾晒,好浪費。柚子蜜濃甜適中。但論到服務方面就有待改善,人手不足外,待應上菜有點馬虎,雖然問咗邊位飲乜飲乜,但求其放低就掉頭走了,咁問嚟做乜!整體嚟講ok,都可再到訪試下泡飯和米線。

果醋豬軟骨菜飯 + 冬瓜茶 ($45-)

比目魚肉操飯 + 柚子蜜 ($61)

整體嚟講ok,都可再到訪試下泡飯和米線。
2017-10-17
$53 (Lunch)
2017-10-05 577 views
近幾年都會同朋友做節。話咁快又到中秋!南區人又離唔開南區喇!第三年去魚米做節!其實做節都係籍口嚟嘅姐!為嘅係大家聚下見下!入返正題喇!我地4個人每人叫一款!豉汁煎黃立倉 $69 配酸辣湯飯加$2條魚都唔細不過啲豉汁味太濃太咸了煎封左口魚 $65 面配湯飯煎得幾好。朋友好岩食。好香口。蘿蔔炆牛腩 $56 配湯飯加$8啲蘿蔔好夠甜。牛腩都好入味。不過牛筋比較多。扇貝蜆肉浸娃娃菜 $49 配湯飯加$8啲湯好有蜆同貝嘅味!啲菜都夠入味。另外加左兩碟菜(每碟$12)啲湯飯份量好夠!同埋湯飯愈浸愈多。好似愈食愈多😂我食酸辣湯。唔算太辣。但咸左少少!
近幾年都會同朋友做節。
話咁快又到中秋!
南區人又離唔開南區喇!
第三年去魚米做節!
其實做節都係籍口嚟嘅姐!
為嘅係大家聚下見下!

入返正題喇!
我地4個人每人叫一款!

豉汁煎黃立倉 $69 配酸辣湯飯加$2
條魚都唔細
不過啲豉汁味太濃
太咸了

煎封左口魚 $65 面配湯飯
煎得幾好。
朋友好岩食。好香口。

蘿蔔炆牛腩 $56 配湯飯加$8
啲蘿蔔好夠甜。牛腩都好入味。
不過牛筋比較多。

扇貝蜆肉浸娃娃菜 $49 配湯飯加$8
啲湯好有蜆同貝嘅味!
啲菜都夠入味。

另外加左兩碟菜(每碟$12)
啲湯飯份量好夠!
同埋湯飯愈浸愈多。
好似愈食愈多😂

我食酸辣湯。唔算太辣。但咸左少少!

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)