2024-01-22 394 views
今日我和長者去吃飯,遇著態度極差的服務。我明白現今世代用QR Code 下單已非常普遍,但奈何我電話掃完真係沒有反應。所以只好叫侍應幫手,剛好有個經理行過,所以告訴他我手機掃唔到。他態度非常差,用自己電話掃一次,問我用乜嘢掃,點解掃唔到,仲話「我都掃到」。其實,如果一個服務員要同一個客人對質,這是什麼態度?如果不是帶着長者而佢哋又肚餓,我寧願唔幫襯。另外,當其中一位長者問佢有什麼唔辣的食物介紹,佢竟然回應:「我哋咁多嘢食,我都唔知你想食乜,我點答你?」真係好離譜。仲未完,另一位長者亦準備叫食物時,佢話:「你叫咁快,我點落得切單?」我好希望這位服務員能夠看到這篇食評,亦請你自己反省一下對客人(尤其長者)的態度。就算食物再好,我永遠都唔會再幫襯!好難怪香港飲食業點解生意越嚟越差,其中一個原因就係服務態度!😡

2024-01-12 352 views
無得訂位,只有walk in人,仲要限90分鐘用餐時間,不過可能6點唔多人,所以都無催客人走。雙併酸菜魚同水煮牛肉,招牌係酸菜魚當然無可能差,魚肉嫰滑,湯底酸度適中,當湯飲都得,唔似坊間好多所謂酸菜魚一味加醋死酸,水煮牛唔食得辣唔好嗌,兩樣都有粉皮墊底,但黐埋一舊!😟大盤花菜好味,有內地湖南菜水準,但$88呢個價錢份量就少咗啲,相比$108海鮮炒飯好似扺食啲,味道都唔差,但醉雞就有少少失望,唔够入味又偏甜。
元元招牌海鮮炒飯
酸菜魚併水煮牛肉
花雕醉雞
大盆花菜
元元招牌海鮮炒飯
酸菜魚併水煮牛肉
大盆花菜
2023-12-31 292 views
2023終於結束 最後一日梗係唔會同人哋迫🤣當然留喺屋企叫外賣啦👯以家好少會出去倒數 🔟9️⃣8️⃣7️⃣6️⃣5️⃣4️⃣3️⃣2️⃣1️⃣怕有排迫 好難番屋企今日突然好想食酸菜魚🐟🐠即係上Open Rice睇下附近邊度有睇左間叫元元酸菜魚 價錢又幾抵wo即刻叫完外賣去攞 番屋企慢慢嘆😎
2023終於結束 最後一日梗係唔會同人哋迫

螞蟻🐜上樹
2023-12-31
TakeAway
2023-12-20 239 views
元元酸菜魚顧名思義,當然出名食酸菜魚😋今次來到讚石山分店,唔食酸菜魚,但試下呢度既香鍋同小菜,原來都係一樣咁正咁好食喔🤤。川味特色菜式為主的元元,今次的香炒乾鍋一樣咁出色👍🏻點左自選乾鍋,香辣鍋底,配菜有美國🇺🇸肥牛,萵筍,雞翅,娃娃菜,大大鍋香噴噴的乾鍋,一看就知道夠曬火候,送飯真係超開胃一流。主食來個特別的回鍋肉炒年糕,年糕可以做主食,還是第一次吃回鍋肉炒的,超香超好吃喔😋另外喜歡吃羊肉的,必食蔥爆羊肉,那種酥酥的味道👅真係好惹味,份量也算多喔🤤甜品一定要吃,紅糖糍粑也是必食之選,甜甜的黏黏的,好煙韌,岩曬做飯後甜品。這次的元元川味菜式嘗試真的很不錯,食物味道👅都好棒,期待下次再來😝
川味特色菜式為主的元元,今次的香炒乾鍋一樣咁出色👍🏻
2023-11-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2023-11-27 242 views
落單嗰陣時有寫明味道隨機,有三球雪糕波波,最深刻係檸檬味🥰酸酸地好清新,食落去一啲都唔覺得好heavy🍨—-♡♡♡📍元元酸菜魚 (鑽石山)鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173B-174號舖終於到一星期中最期待嘅happy friday啦,當然要約好友一齊共聚呢個歡樂時刻啦🥳 今次就去左呢間位於鑽石山嘅元元酸菜魚,一直聽講呢間元元性價比高,岩哂臨近月尾無錢淨但又想食好西嘅各位😝🍽️招牌元元酸菜魚一送上已經聞到好香濃嘅酸辣味,但食落口又太辣,好適合怕辣但又中意食酸菜魚嘅朋友仔😙 而呢度嘅魚除左幼滑之外,特別在於味道上有淡淡嘅花香味,因為呢道菜面層灑上咗少少桂花,令魚肉整體上味道更昇華🤤🍽️花雕醉雞花雕醉雞真係勁香既酒味,雞肉都勁入味🤤🤤!而且雞肉真係啖啖肉,好吸引~份量都幾多,覺得都幾抵食🤣~🍽️紅油抄手入邊既肉粒好大舊!味道岩岩好~size大到一口都食唔哂㗎😂~

—-
♡♡♡
📍元元酸菜魚 (鑽石山)

🍽️招牌元元酸菜魚

🍽️花雕醉雞

🍽️紅油抄手

♡ 鑽石山京川滬菜 |元元酸菜魚 ♡-今日喺鑽石山附近行完街就睇吓附近有咩食😍環境都幾乾淨、整潔 侍應安排咗我哋坐卡位坐得都幾舒服👍- ♡ 沙薑豬手 $88豬手炆得好軟好入味,有豐富嘅沙薑香氣,令人嘴唇生津。佢嘅質感好豐滿,肉質嫩滑,每一口都帶有濃郁嘅豬肉味道同埋微微嘅辣味。-♡ 花雕醉雞 ♡ $68雞肉鮮嫩多汁,搭配上花雕酒嘅香味,酒味唔會太濃烈,恰到好處,食完真係好開胃。-♡ 酸辣湯 ♡ $98酸辣湯以辣味比較重,好刺激到味蕾 湯底酸辣鮮美,配料豐富,有豆腐、木耳同埋筍絲等等。帶有微酸嘅口感,非常開胃。-♡ 瑤柱蛋白炒飯 ♡ $88瑤柱嘅鮮味配上蛋白嘅滑嫩,飯粒 粒粒分明炒飯炒得好夠鑊氣 👍-♡ 豆沙窩餅 $58窩餅外脆內軟,仲煎到金黃色豆沙餡香甜可口 豆沙軟綿綿 真係勁正👍❥#⇢店鋪資料:元元酸菜魚 (鑽石山)鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173B-174號舖## 🔍尋找同區美食📍➾ #礦泥黃X鑽石山-#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食
♡ 鑽石山京川滬菜 |元元酸菜魚 ♡
今日喺鑽石山附近行完街
就睇吓附近有咩食😍
環境都幾乾淨、整潔
侍應安排咗我哋坐卡位
坐得都幾舒服👍
♡ 沙薑豬手 $88

豬手炆得好軟好入味,
有豐富嘅沙薑香氣,令人嘴唇生津。

♡ 花雕醉雞 ♡ $68

雞肉鮮嫩多汁,搭配上花雕酒嘅香味,
酒味唔會太濃烈,恰到好處,
食完真係好開胃。
♡ 酸辣湯 ♡ $98

酸辣湯以辣味比較重,好刺激到味蕾
湯底酸辣鮮美,配料豐富,
有豆腐、木耳同埋筍絲等等。
帶有微酸嘅口感,非常開胃。
♡ 瑤柱蛋白炒飯 ♡ $88

瑤柱嘅鮮味配上蛋白嘅滑嫩,
飯粒 粒粒分明
炒飯炒得好夠鑊氣 👍
♡ 豆沙窩餅 $58

窩餅外脆內軟,仲煎到金黃色
豆沙餡香甜可口 豆沙軟綿綿

真係勁正👍

⇢店鋪資料:
元元酸菜魚 (鑽石山)
🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X鑽石山
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南

2023-10-13 240 views
之前都食過幾次肥腸,午餐晚餐都試過,一直都正正常常今次食每一舊都需要用熱水洗重點係洗完都係非!常!鹹真係超鹹!!!好似就咁食醬料嘅感覺完全無鍋氣,只有鹹同鹹🤢🤮好鹹呀呀呀!好鹹呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀!!!!!!!
之前都食過幾次肥腸,午餐晚餐都試過,一直都正正常常
今次食每一舊都需要用熱水洗
重點係洗完都係非!常!鹹
真係超鹹!!!好似就咁食醬料嘅感覺
完全無鍋氣,只有鹹同鹹🤢🤮
泡椒炒肥腸
2023-10-13
$100 (Dinner)
元元酸菜魚餐廳的用餐環境簡潔而舒適。餐廳的環境整潔,服務人員也非常友善和專業,使整個用餐過程更加愉快。 菜品評價:元元酸菜魚餐廳以其招牌菜「元元酸菜魚」而聞名,今次叫左一份($258), 可2-3 人食。 一上菜非常足料,魚片爽口無泥味,金湯稍嫌唔夠香口入味,唔洗額外加錢有寬粉,幾煙韌但美中不足痴埋一舊。 跟住叫左個麻辣香鍋($38鍋底,配菜$25-$48,4款起) ,配菜點左年糕,窩筍,蓮藕同手切鮮牛。一上菜發現送左好多椰菜花,好大份!花椒味出,小辣一d 都唔辣,食材入味,食到一半個鍋仲識出煙,鑊氣十足。 總結:兩個人食超級飽仲要打包香鍋,味道中規中矩,價錢親民,大大份,環境舒服。 住得遠唔需要特登黎食,但住附近就可以encore!

菜品評價:

2023-09-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
  • 元元酸菜魚
2023-10-05 219 views
依間酸菜魚嘅酸辣比例其實做得唔錯下午茶嘅套餐價錢合理但係晚市我就覺得偏貴啦我叫咗兩個下午茶套餐一個係叫咗酸菜魚,令一個係麻辣牛肉乾鍋酸菜魚套餐💰 $82麻辣牛肉乾鍋套餐 💰 $68兩個份量都好足夠所以係抵食嘅麻辣干鍋嘅味道偏辣所以食小辣嘅朋友仔要注意外賣一樣都好足料
依間酸菜魚嘅酸辣比例其實做得唔錯
下午茶嘅套餐價錢合理
但係晚市我就覺得偏貴啦

我叫咗兩個下午茶套餐
一個係叫咗酸菜魚,令一個係麻辣牛肉乾鍋
酸菜魚套餐💰 $82
麻辣牛肉乾鍋套餐 💰 $68
兩個份量都好足夠
所以係抵食嘅

麻辣干鍋嘅味道偏辣
所以食小辣嘅朋友仔要注意

外賣一樣都好足料
2023-10-04 180 views
再訪鑽石山高質中菜😍 餐廳裝潢雅緻,環境氣氛很好,卡位坐得好舒服🤗 主打酸菜魚、水煮魚、自選乾鍋、多款中式小炒及小食,款款高質!好適合跟家人和朋友來聚會🥰💟香辣乾鍋(小辣) ($174)✨魷魚鬚、滷水肥腸、花菜、包心菜份量十足!好大鍋香辣惹味的乾鍋,聞到都流口水🤤 鍋底用大量香蔥及辣椒炒起,味道好正!超豐富配菜,特別推薦爽口彈牙魷魚鬚及脆口花菜,好滋味😋 另亦有附上萵筍及蓮藕片👍🏻 小辣辣度剛剛好~💟楊州炒飯 ($88)✨正宗美味炒飯👍🏻 米飯粒粒分明 色澤金黃,調味剛剛好 不會太鹹,添加了豐富食材如蝦仁、火腿、蛋等等,味道豐富,啖啖滋味😋💟排骨湯拉麵 ($62)✨不想吃辣的可以試試這裡的拉麵😍 湯頭鮮香濃郁,炸排骨外皮香脆,肉質嫩滑多汁!💟紅糖磁粑 ($48/8件)✨最愛的中式甜品☺️ 糯米沾滿紅糖,軟糯香甜,好好味💕💟黑金流沙包 ($28/3件)✨必食😍 黑色包皮裡面包住金黃香甜的流沙餡料,口感綿密細膩,好正呀😍

💟香辣乾鍋(小辣) ($174)✨
魷魚鬚、滷水肥腸、花菜、包心菜

💟楊州炒飯 ($88)✨

💟排骨湯拉麵 ($62)✨

💟紅糖磁粑 ($48/8件)✨
最愛的中式甜品☺️ 糯米沾滿紅糖,軟糯香甜,好好味💕

💟黑金流沙包 ($28/3件)✨
2023-09-06 208 views
好耐冇食酸菜魚,今次就趁行完商場去食個酸菜魚晚餐,之前食過將軍澳分店的「 元元酸菜魚 」 ,覺得幾好食,今晚一於再食!一去到餐廳嘅環境主要以綠色為主,感覺好清幽舒適,店員仲安排我哋坐卡位位置,其後有一個下單QR code,可以喺手機點餐非常方便。見到餐牌廚師推介的元元酸菜魚及香辣蝦都好吸引,仲可以揀選辣度,我哋最後隻揀咗小辣。一盤很香嘅拼盤來了,先說酸菜魚很大鍋,裏面嘅配料及魚片份量多,每一件魚片都是無骨的,好適合大人細路食,我就鍾意用金黃色嘅魚湯撈飯,仲有裏面不同的配菜如豆腐卜,芽菜等,爽口而入味!驟眼睇蝦嘅份量也頗多,而且香辣得好入味,不過蝦肉口感略欠彈性,比較林身。咁香濃嘅美食點少得一碗白飯撈汁食食吓食吓都覺得有少少辣,就order咗杯有機豆漿,估唔到都幾大杯!#元元酸菜魚 #鑽石山荷里活廣場一樓173-174號鋪#香港酸菜魚 #鑽石山酸菜魚 #hkfoodie #hkfood #hkfish

咁香濃嘅美食點少得一碗白飯撈汁食

#元元酸菜魚 #鑽石山荷里活廣場一樓173-174號鋪

♡︎ 水煮牛肉♡︎ ($75)❥ 午市客飯套餐 (配白飯&熱/涷飲)份量方面好足料 牛肉都有成十幾片 (✯◡✯) 仲有唔同款嘅配菜 豆卜、芽菜、木耳等…. 最驚喜係入面仲有寛粉 份量都唔少 (☞ ͡° ͜ʖ ͡°)☞至於味道方面 麻辣味好夠 牛肉肉質唔會好韌 但略嫌少少油 (つ .•́ _ʖ •̀.)つ🝮♡︎ 酸辣湯拉麵 ♡︎ ($52)❥ 午市粉麵套餐 拉麵質地好特別 ༼ つ ◕◡◕ ༽つ厚實得來好煙韌 酸辣湯比較稠身 味道唔怕好酸好辣 啱啱好🝮♡︎ 蒜泥白肉♡︎ (加配價 $38) 包埋寬粉 但白肉份量偏少同偏薄 唔推介叫呢個(メ﹏メ)🝮🝮🝮🝮🝮🝮🝮🝮🝮🝮🝮 ✿ 元元酸菜魚 ✿ 📍鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173B-174號舖ఌ
♡︎ 水煮牛肉♡︎ ($75)
❥ 午市客飯套餐 (配白飯&熱/涷飲)
🝮
♡︎ 酸辣湯拉麵 ♡︎ ($52)
❥ 午市粉麵套餐
🝮
♡︎ 蒜泥白肉♡︎ (加配價 $38)
包埋寬粉 但白肉份量偏少同偏薄 唔推介叫呢個(メ﹏メ)
🝮🝮🝮🝮🝮🝮🝮🝮🝮🝮
✿ 元元酸菜魚 ✿
📍鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173B-174號舖
蒜泥白肉
酸辣湯拉麵
酸辣湯拉麵
2023-08-30 128 views
難得屋企附近有一間酸菜魚🥹真係唔可以錯過😎 餐廳環境都幾大,坐得舒服又唔會迫,真係可以食住慢慢嘆~嚟到一於試下佢地個招牌雙拼先🤩 🌶️酸菜魚+水煮魚 $328怕辣但又想食下辣過下癮嘅朋友仔,真係唔洗驚,呢到有齊唔同辣度選擇,亦都可以走配菜,非常體貼👍🏻 一嚟到都覺得呢大大盤雙拼好震撼🫴🏻 份量好足😋 第一次食水煮魚,驚太辣所以揀咗小辣,食落辣得黎唔會嗆喉,魚片爽口嫩滑無骨😜 仲有酸菜、豆卜、芹菜、薯粉🤪 個人都幾鍾意食酸菜,非常爽口惹味~🥠黑金流沙包(3只)$28熱辣辣嘅流沙包,真係要趁熱食,暖暖地的嘅流沙內餡,從嘴裡暖到胃裡,再加上鹹甜的口味非常好入口!🍓茉莉水果茶(士多啤梨)$38飲落唔會好甜,粒粒果肉,好好咬口又好食,解膩一流😝

🌶️酸菜魚+水煮魚 $328

🥠黑金流沙包(3只)$28
熱辣辣嘅流沙包,真係要趁熱食,暖暖地的
嘅流沙內餡,從嘴裡暖到胃裡,再加上鹹甜的口味非常好入口!

🍓茉莉水果茶(士多啤梨)$38
飲落唔會好甜,粒粒果肉,好好咬口又好食,解膩一流😝
2023-08-28 89 views
店舖職員好有禮貌好nice😎餐廳環境裝潢好靚好清新,之前喺將軍澳食過一次感覺不錯😋今次同朋友嚟鑽石山分店再試😌🤌🏻元元酸菜魚招牌酸菜魚湯底調味有好多選擇,我揀咗少酸少辣,魚片份量都算好😎薯粉好粗好煙靭,口感一流🤣坐落大型商場,咁大盤嘛係二百幾好高性價比🤌🏻醬爆雞丁雞肉做得非常嫩滑,醬汁味道濃郁,整體唔算辣,配合爽脆青瓜混合非常可口,用嚟配白飯食應該更惹味🤣🤌🏻黑金流沙包(3隻)外表睇落一舊黑色但打開係咸蛋黄心流心包🖤新鮮熱辣食更加好味☺️🤌🏻紅糖磁粑有好多舊🤣外脆內軟加埋紅糖帶一 點甜,而且怕辣嘅朋友可以當解辣嘅。😎🚩 元元酸菜魚 (鑽石山)鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173B-174號舖

🤌🏻元元酸菜魚
招牌酸菜魚湯底調味有好多選擇,我揀咗少酸少辣,
魚片份量都算好😎薯粉好粗好煙靭,口感一流🤣
坐落大型商場,咁大盤嘛係二百幾好高性價比

🤌🏻醬爆雞丁

🤌🏻黑金流沙包(3隻)

🤌🏻紅糖磁粑

🚩 元元酸菜魚 (鑽石山)
2023-07-31
Type of Meal
Dinner
2023-08-27 93 views
呢排真係好流行新派酸菜魚,今次試咗鑽石山荷里活呢間非常有噱頭嘅酸菜魚👍🏻👍🏻原來直頭可以嗌雙拼,一邊係酸菜魚,另一邊係水煮魚,食到舔舔脷,可以滿足唔同食客嘅願望🥰🥰平時淨係諗食酸菜魚定水煮魚已經要諗好耐😂😂咁今次真係唔使有困難選擇症啦,哈哈!辣度任君選擇,魚片嫰滑,其他小菜亦都非常出色。環境一流,裝修都好靚。裝修顏色主體為湖水綠色,感覺好新穎,一啲都唔老土,吸引咗好多後生仔入嚟試吓。