最後一日去食,啲魚腐比起以前得返五分一既size,味道差好遠好遠,舊豬扒系又乾又咸。我都幫襯左都有20年,見到水準一日比一日差,吾做都系好事,留吾到一個完美既結局俾我哋呢班老顧客,太可惜!
【油尖旺區】【魚米家魚湯米線】今日係 23/6,對大部份人嚟講,呢一日平平無奇,對我嚟講都係。不過最近收到消息,魚米家魚湯米線將會喺呢一日全線 last day,所謂嘅全線,其實都已經執剩大角咀分店。喺十幾年前,仲未有譚仔等等嘅大型連鎖米線餐廳,魚米家都係一個唔錯嘅選擇。因為某位 ex 好中意食呢間嘅關係,我同呢間嘢都有個特殊嘅感情,就算好多年後做咗 foodie,都一樣會去食。而佢哋嘅魚腐的確係幾好食,其他地方幾難取替。呢餐我係幾日前食,當然就要食魚腐米線啦。食下午茶 $44 嘅「招牌外脆內滑魚腐魚湯米線」。麵底揀咗「米線」,湯底揀咗「鮮魚湯」,小食揀咗「脆魚皮」,飲品我加 $3 飲「凍檸茶走甜」,埋單 $47,似乎呢啲資料都唔算好重要,因為佢都已經係最後一日營業喇。或者,人都係傾向珍惜會失去嘅嘢,回憶喺時間之上擦過一條痕跡,再由時間沖淡。。。(地址:大角咀櫻桃街38號西九匯2樓205號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #deliciou

(地址:大角咀櫻桃街38號西九匯2樓205號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #大角咀 #奧運 #魚米家魚湯米線 #招牌外脆內滑魚腐魚湯米線 #魚腐 #魚腐米線 #鮮魚湯 #脆魚皮 #凍檸茶走甜 #1am1424 #1ambackup
2024-06-20
  • 魚腐米線
前排上網見佢就黎結業所以特登去食~今次係去食佢既下午茶🫢去到好多想食既都冇…今次叫左碗香茅雞翼米線要鴛鴦湯,佢個湯係真係幾香魚味,蕃茄都鮮甜,米線可以再腍啲,香茅雞翼我幾中意、好香、炸皮唔會好厚、好多肉汁~小食叫左生菜,朋友就叫左魚皮…另外飲品叫左檸檬茶但唔夠凍同埋比較重紅茶味較苦澀😣

2024-06-15
Tea
2023-09-17 1470 views
我係熟客嚟既,不過今日之後永無幫襯。話說今朝一早打電話叫外賣自取,嗌個「沙牛麵跟餐」。伙記居然同我講無呢個餐,聽到我R哂頭,成日食開點會無呀?最後經過一輪爭辯,原來係呢位伙記唔知道沙牛麵即係沙嗲牛肉麵! 我認我當時都有D勞氣,做茶記居然唔識沙牛麵! 態度仲要咁差!之後我已經唔想再爭論,我只想落單,我話:「咁你幫我落個沙嗲牛肉麵啦唔該!」果位伙記唔肯幫我落單,仲要不斷咁講:「咁我真係唔知沙牛麵係咩呀!」你唔知沙牛麵係我既錯?OK! 以後唔幫襯!
我係熟客嚟既,不過今日之後永無幫襯。
你唔知沙牛麵係我既錯?
OK! 以後唔幫襯!
2023-09-17
2023-08-06 1015 views
之前冇睇到大家寫嘅食評, 有一次中伏嘅體驗。首先講吓食物嘅質素, 近呢幾年越嚟越差,啲湯好似溝水咁淡而無味。不過算食個快餐都唔講咩質素,而家係除咗啲嘢食冇味。公仔麵浸到淋晒 , 水吧d朱古力,杏仁霜淡而無味。員工態度又散漫。嘢食擺咗喺出送嗰個位又唔送餐,等到啲食物凍晒先送過嚟,成個地板都係癡粒粒, 油冧冧。同埋有陣怪味. 以上純屬個人感受!
之前冇睇到大家寫嘅食評, 有一次中伏嘅體驗。

2023-04-16 973 views
試過早餐(不過不失),今次試吓下午茶餐!香茅雞翼米線餐:香茅雞翼炸得剛好、唔過火 !魚腐米線餐:魚腐真係好食、口感豐富👍加埋魚湯👍麻辣青瓜:好脆!但嫌辣咗少少。
香茅雞翼米線
魚腐米線
灼油菜
麻辣青瓜
凍奶茶
熱檸水
下午茶餐
2023-01-18 790 views
冷冷的冬天裡,時常想吃一點暖暖、熱熱的食物,今天特意來到車公廟的魚米家,叫了一碗招牌菜魚腐米線。✨✨味道5/5分✨✨濃濃的魚湯滲入米線。魚腐味道濃郁加上一點點辣,絕配!
2023-01-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-10-18 645 views
啱啱去食完晚飯。自助落單、人手又減少咗好多、好似冇經理咁樣自己做自己嘢、啲單又錯晒、我啲嘢食要成半個鐘頭先至慢慢嚟、我見到有好多台客人等唔切走咗、外賣app send過去有冇人收、好似成間舖頭都唔識做咁樣、之前都唔係咁、而家越做越差、我諗暫時呢段時間都唔會去幫襯、三寶米線入邊又唔夠三樣嘢、應該落少咗、個魚皮要八個字先至送到、唔知以為新鮮魚現成新鮮炸。總括嚟講係非常之唔掂檔、完全唔似營業中嘅餐廳。
2022-10-18
Dinner
2021-11-14 1129 views
黎魚米家,推介食魚湯米線,加埋佢既自家製麻辣醬,食完會想再黎食。當中魚肉竹卷米線係我既至愛,下午茶餐一碗米線,加杯熱飲$38,價錢合理但係比較細碗,魚肉竹卷得2條有d唔夠喉。如果晏晝來,lunch嘅餐牌上係無魚竹卷嘅,要同d姐姐講特別落單,正價米線就有4條魚肉竹卷,感覺滿足好多。
$38 (Tea)
2021-09-14 652 views
蕃茄烤魚🍅🍅二人份包兩杯涷飲大件抵食😂😂😂無記錯好似$ 238‼️仲有送六粒炸魚腐‼️忘記咗影低d魚滑嘟嘟夠大塊😍完全無骨啖啖肉👍🏾👍🏾又有豆卜,蘿蔔,豆芽豆花.....好多料唯一蕃茄唔夠酸酸d好食好多貪心叫左兩碗白飯諗住一人一碗好送飯點知d料太多結果飯又食唔晒餸菜有剩放棄白飯清埋d魚啊豆卜仲有一堆蕃茄仔🌝🌝🌝🌝🌝下次叫一碗飯兩人分應該就夠晒🤭🤭最好三人食就剛剛好
蕃茄烤魚🍅🍅

d魚滑嘟嘟
夠大塊😍
完全無骨
啖啖肉👍🏾👍🏾
又有豆卜,蘿蔔,豆芽
豆花.....好多料

🌝🌝🌝🌝🌝

下次叫一碗飯
兩人分應該就夠晒🤭🤭
最好三人食就剛剛好
驚喜 ! 鮮美"豆腐花"魚腐魚湯米線配順滑芒果酸奶特飲!我只在甜品店吃豆腐花,這是我第一次吃豆腐花魚湯麵,店員告訴我豆花是他們自己的店手工製作的。但它是如此美味和搭配!家鄉風味的"魚腐"是這家店的招牌菜!它不會讓我失望的! 如此美味!炸雞還可以。芒果酸奶出乎意料順滑好喝!此菜單只能在上午 11:30 之後訂購,請注意 。 有一次我很失望。早上他們只供應早餐!我非常喜歡掃描他們在桌子上的"二維碼"訂購食物,疫情期間真是太方便又安全了! 和現代!但如果他們可以在訂購時, 通過"手機"同時接受"電子現金"付款。這將是非常有效的!!因為最後你還是要去收銀台結賬!無論如何他們的店員和收銀員都非常友好!不幸的是,病毒沒有那麼瘋狂。他們關於這個菜單的特別折扣已經結束了!總的來說,它是如此美味、友好和現代!
驚喜 ! 鮮美"豆腐花"魚腐魚湯米線配順滑芒果酸奶特飲!
順滑芒果酸奶特飲!
驚喜 ! 鮮美"豆腐花"魚腐魚湯米線配順滑芒果酸奶特飲!

我只在甜品店吃豆腐花,
這是我第一次吃豆腐花魚湯麵,
店員告訴我豆花是他們自己的店手工製作的。
但它是如此美味和搭配!

家鄉風味的"魚腐"是這家店的招牌菜!
它不會讓我失望的! 如此美味!

炸雞還可以。

芒果酸奶出乎意料順滑好喝!

此菜單只能在上午 11:30 之後訂購,
請注意 。 有一次我很失望。
早上他們只供應早餐!

我非常喜歡掃描他們在桌子上的"二維碼"訂購食物,
疫情期間真是太方便又安全了! 和現代!
這將是非常有效的!!

因為最後你還是要去收銀台結賬!
無論如何他們的店員和收銀員都非常友好!

不幸的是,病毒沒有那麼瘋狂。
他們關於這個菜單的特別折扣已經結束了!

總的來說,它是如此美味、友好和現代!
Other Info. : "豆腐花"魚腐魚湯米線配芒果酸奶特飲. 此菜單只能在上午 11:30 之後訂購??!! 當我看清楚宣傳張貼時閒, 有一次我很失望。 看見有個女仔客怎樣也掃描不到, 早上他們只供應早餐! 請注意!
2021-07-13
Lunch
驚喜 ! 鮮美"豆腐花"魚腐魚湯米線配順滑芒果酸奶特飲!
順滑芒果酸奶特飲!
  • "豆腐花"魚腐魚湯米線
  • 芒果酸奶
2020-11-18 788 views
外賣早餐有九折, 其實不多好過無, 但外賣盒每樣收$1, 連奶茶紙杯也收$1😡共收了三大圓最終只平了$1.90。如沒有留意張收據, 只看到收$1外賣盒錢, 可能間餐廳認為自己是獨市生意!
2020-11-14
TakeAway
2020-11-10 500 views
因為去了迪士尼玩一天,太累了,就在家裡附近隨便找了這家店,我本身不食魚,所以點了豬軟骨豆腐花拌面,味道竟然很好,凍奶茶也很純正,不過朋友湯麵,他說魚味道有點重!
2020-11-02 321 views
Lunch 唔想食飯,所以order 左魚米家外賣自取。因為次次都係食豬軟骨魚腐米線,今次試下新野--雞翼豬扒四川小麵。雞翼同豬扒既份量都唔少,食到有香茅味,但就唔夠熱。四川小麵其實就係拉麵,所以個人比較鍾意米線多D。次次食魚米家,小食都係點炸魚皮,因為貪佢食唔哂可以拎返屋企食。最欣賞魚米家會放好多菜係碗麵度,有菜食下會健康D😜😜

最欣賞魚米家會放好多菜係碗麵度,有菜食下會健康D😜😜
2020-10-17 383 views
當我在3月份,住在大角咀酒店期間,經常走到附近的奧海城及大角咀食嘢! 經過西九匯商場,見到 <魚米家魚湯米線>,才得知新冠狀肺炎病毒疫情下,外賣抗疫價7折,我當然不容錯過這個大好機會啦!現時10月份,外賣9折!原先,我想食配豆腐的套餐,可惜,店員阿姐話無供應,唯有另作他選吧!外賣等上20分鐘!豬軟骨肉燥撈米線 $69 (外賣7折 $48)食米線不一定要放湯,嚐試撈米線也是不錯的口味配搭!豬軟骨跟肉燥,兩者都是濃味的代表,拌勻淡味的米線,略帶煙韌的米線入味之餘,混合冬菇及肉燥的醬汁,亦中和了其鹹度,恰到好處!魚湯浸蘿蔔清甜入味又無渣!

現時10月份,外賣9折!

原先,我想食配豆腐的套餐,可惜,店員阿姐話無供應,
唯有另作他選吧!

外賣等上20分鐘!
豬軟骨肉燥撈米線
豬軟骨肉燥撈米線 $69 (外賣7折 $48)
食米線不一定要放湯,嚐試撈米線也是不錯的口味配搭!

魚湯浸蘿蔔
清甜入味又無渣!

2020-03-09
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$48 (Dinner)