2019-03-10
我今日約了好朋友及家人8人行到尖沙咀食午餐(我們訂了在"飲茶"這間在酒店3/F)好多客人喔、環境唔錯又光猛又舒服,坐位唔算太窄!有大大開放式廚房,睇住師傅在做點心(菠菜餃)前菜是這個好精緻的點心,麻醬帶了腐乳味、菠菜卷成餃的形狀、上面更有蟹籽的,好香好味(皮蛋豆腐片)豆腐片切得好薄,刀功一流;配上麻醬,皮蛋、彩椒及肉粒,好野味又香滑(雞絲粉皮)粉皮比較硬身,青瓜絲好爽、紅蘿蔔絲也硬了點,有點失望(流心奶黃包)包好得意,有好多可愛款式!流心奶黃包好好的,流心奶黃好香滑但比較甜(綠茶麻香流心包)綠茶麻醬好香好正,唔會太甜包好軟(豬仔叉燒包)好可愛喔!唔捨得食喔!原來是叉燒包,內餡不是太多,包好軟好香(津白上湯火腿+XO醬炒腸粉)津白好軟好腍,吸了湯汁;火腿好咸香又軟熟;炒腸粉好香,XO醬好野味辣辣地,配豆菜、洋蔥、紅椒等香口配料,不過油了點!(炸魷魚)好酥脆又內面爽口彈牙!(叉燒蒸腸粉)好滑但叉燒不多(籠中鳥)好可愛的小鳥,有3隻,是鳳梨酥!比較甜的(榴槤糯米糍)好多表演感覺,有乾冰的效果榴槤內餡好香好滑,榴槤味好好味;外面好軟好易咬
(菠菜餃)
(皮蛋豆腐片)
(雞絲粉皮)
粉皮比較硬身,青瓜絲好爽、紅蘿蔔絲也硬了點,有點失望
(流心奶黃包)
(綠茶麻香流心包)
綠茶麻醬好香好正,唔會太甜包好軟
(豬仔叉燒包)
(津白上湯火腿+XO醬炒腸粉)
(炸魷魚)
好酥脆又內面爽口彈牙!
(叉燒蒸腸粉)
好滑但叉燒不多
(籠中鳥)
好可愛的小鳥,有3隻,是鳳梨酥!比較甜的
(榴槤糯米糍)
好多表演感覺,有乾冰的效果
榴槤內餡好香好滑,榴槤味好好味;外面好軟好易咬