2009-07-20 27 views
昤晚九時同大少於樓上睇完戲, 順便地往下走找東西吃, 大少介紹夢見屋, 一個大大的cake 櫃於舖前, 的確頗吸引, 可是看見櫃內裡的品種又十分似曾相識, 又是連鎖餐店的另一品牌吧~我們二人9.15進入餐廳, 侍應示意:"10點last order無問題嗎?" 我們也覺會吃得很快吧, 因舖內沒太多客人..有套餐, 是會便宜一點的~ 加cake食也化算點~ 另外散叫單點也有自選餐, 蠻討好的餐牌。是次品嚐:茄汁蜆肉意粉 - 大少極愛這裡的意粉夠彈牙! 茄汁頗惹味的, 可是我扒了2-3口, 發現意粉碎了一點, 長短不一?!? 味道搭夠便滿足吧... 而份量是偏少吧。日式咖喱豬扒飯 - 是晚套餐是日式豬扒飯 (可惜一問之下是燒汁), 大少還是點了咖喱豬扒飯, 幸好我也蠻喜愛, 咖喱也很開胃, 豬扒炸漿薄薄, 炸得有水準~ 驟眼看下似乎份量比意粉多~ 無咩人食, 食得開懷

是次品嚐:

無咩人食, 食得開懷
2009-07-19
2009-07-05 5 views
本來目的是去逛百貨店, 剛好路過發現了這家日式喫茶店, 看到展示的菜式好像很不錯的樣子, 而且又有些好像很特別的菜式, 那摘日不如撞日, 就決定在這裡吃個晚飯.佈置成日本西式茶室, 都算幾精緻, 二人坐了卡位頗為鬆動.點了明太子意粉及日式薄餅,加兩杯飲品黑蜜抹茶奶昔及雪糕梳打個人比較喜歡那意粉, 明太子本身味濃且咸, 而芝士味道亦頗濃馥, 但伴著意粉食落味道又覺得剛剛好. 最特別是沒有放肉類都有這般味道. 煙三文魚和風pizza, 跟歐色pizza最不同之處應該就是個餅皮以及中間那隻蛋.以個餅皮來說我會比較perfer歐色的, 我嫌這個和風皮不夠脆. 另外pizza味道大部份來自煙三文魚, 食唔出有芝士味. 不過中間隻蛋伴著個餅令到食落既味道又幾特別. 喜試新野的朋友可一試. 雪糕梳打不太特別, OK.反而以前試過其他地方的抹茶LATTE都係太甜, 而這裡的就剛好, 不會太甜, 很好. 不過服務老實說就有點奇怪, 雖然態度又不是不好, 但店員在招呼客人時總是粒聲唔出.很難想像很到這是日本西式茶室的招呼方法. 或者有機會真係要到鎌倉既本店睇睇那邊是否用同樣的招呼方法..
本來目的是去逛百貨店, 剛好路過發現了這家日式喫茶店,
那摘日不如撞日, 就決定在這裡吃個晚飯.

佈置成日本西式茶室, 都算幾精緻, 二人坐了卡位頗為鬆動.

點了明太子意粉及日式薄餅,加兩杯飲品黑蜜抹茶奶昔及雪糕梳打

喜試新野的朋友可一試.

雪糕梳打不太特別, OK.
反而以前試過其他地方的抹茶LATTE都係太甜,
而這裡的就剛好, 不會太甜, 很好.

不過服務老實說就有點奇怪, 雖然態度又不是不好,
但店員在招呼客人時總是粒聲唔出.
很難想像很到這是日本西式茶室的招呼方法.
或者有機會真係要到鎌倉既本店睇睇那邊是否用同樣的招呼方法...
(左起) 明太子意粉, 雪糕梳打, 黑蜜抹茶奶昔
煙三文魚和風pizza
2009-06-08
(左起) 明太子意粉, 雪糕梳打, 黑蜜抹茶奶昔
煙三文魚和風pizza
2009-06-26 12 views
下午行經康怡吉之島的夢見屋,就去試下。order1個蕃茄芝士意粉set和1個烏冬set。蕃茄芝士意粉set就麻麻,味太濃,烏冬set味ok,連飯團要$56,太貴lu!
$60 (Tea)
2009-06-17 30 views
本來黎食lunch,但朋友有事遲來了,變了係tea time時間食,依個時間無咩人,得兩枱客。平時夜晚見到好多人係到排隊呢!之前都係睇食評見到好多綠茶的食物先特登就黎食。又係成日未食過野,大食的一餐,同朋友幾個月無見,係咁傾慢慢食就食左兩個鐘1. 蕃茄海鮮意粉 - good2. XXXXXX飯 - ingredients係vegetable,有點寡..3. 三文魚XXX pizza - 中間有隻蛋,整個到好好味! Yummy!4. 白玉寒天甜點 - 有碗好正中的抹茶點黎食,Nice! =]每人埋單百幾

之前都係睇食評見到好多綠茶的食物先特登就黎食。

1. 蕃茄海鮮意粉 - good

Tea
蕃茄海鮮意粉
三文魚XXX pizza
白玉寒天甜點
  • 蕃茄海鮮意粉,三文魚XXX pizza,白玉寒天甜點
2009-06-05
人很累, 呆呆鈍鈍的, 下了班在吉之島漫不經心地逛。得找個地方坐一坐, 放放空。樓下處處都是人龍, 連隔壁的 Pokka Cafe 也要等位, 而這裡竟然還有枱耶! 一股腦兒坐了在靜中帶旺的走廊位, 自閉一番。胃口不大好, 不想吃太多了。點了日式蘑菇意粉 ($48 +10% ) 和一杯黑蜜牛奶抹茶 ($28 + 10%)。意粉預了是即叫即上的快餐, 不消三分鐘已有得食。極簡單的以蒜片和雜菌如蘑菇、冬菇、本菇等配意粉, 加上少許齋菜, 連拌意粉的油份也少, 清淡得很, 平時吃會覺得有點單調, 但正合飽飽漲漲的胃。鹹鮮味主要來自菇類, 不過很夠味了。意粉的硬度其實是 OK 的, 不過這天吃完覺得有少少頂胃。最好的部份是其是隻靚靚藍花碟, 可惜崩了一角, 店方要注意了。黑蜜牛奶抹茶, $28 另加一得這麼一小杯其實是貴的, 感覺上喝咖啡抵一點; 只是上次來 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1928898) 已喝過了, 今次只好喝別的東西。這東西也是中看不中喝啦, 牛奶佔了綠茶的上風 (噢你沒看名字

黑蜜牛奶抹茶, $28 另加一得這麼一小杯其實是貴的, 感覺上喝咖啡抵一點; 只是上次來 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1928898) 已喝過了, 今次只好喝別的東西。這東西也是中看不中喝啦, 牛奶佔了綠茶的上風 (噢你沒看名字嗎, 是牛奶排在抹茶之前的呀~~ 哦, 原來如此~~
), 所以黑蜜糖漿加進去便給整杯飲品弄得有點點的澀味...其實如果綠茶再重手一點, 加了糖漿之後的味道會比較平衡呢。

走廊位的大椅子還算舒適, 不被打擾下坐了大半小時後, 已屆晚飯時間, 這裡依然未滿座, 難道樓下的長龍店真的這麼好食?
充滿禪意的店
日式蘑菇意粉 (留意崩碟!)
黑蜜牛奶抹茶
$84 (Dinner)
充滿禪意的店
2009-05-08 6 views
自從吉之島的一連串食店開幕, 也有不少食家相繼到訪這個地方, 食評及相片令人看得多心動~ 但我倆一直也沒到訪過~ 直至數個月後的今天, 因我近期在附近上班的關係, MP特意遠道而來跟我吃晚餐, 我倆才有機會一嘗這裡著名的甜品~當然, 除了甜品以外還有正餐~其實早前到訪過吃午餐, 對食物也有一定的信心, 當時已經看到我最喜歡的意粉carbonara, 但想跟MP一起分享所以留後了~今次我一定要試~carbonara~~先說汁, 做得很'杰'身, 而且看到有蛋漿在其中, 印象良好~至於意粉方面, 一開始我幸運地吃到很有咬感的意粉, 雖不至於al dente, 但加了分~ 可惜後來卻發現, 意粉質素不平均, 一部分過'林', 所以又扣了分~ 但汁的味道卻很好, creamy得來也有蛋香味, 這點我是很滿意的~ 再加上價錢公道, 總體來說是值得推介~~我們的另一主菜咖哩蛋飯, 這是個total failure, 也是我的錯... 本來MP想點忌廉三文魚飯, 我卻怕太膩而改點了這個.... 首先, 咖哩非日式甜咖哩, 而是辣的... 跟想像中有出入... 再者, 本以為是炒蛋, 怎料到是煎蛋..

我們的另一主菜咖哩蛋飯, 這是個total failure, 也是我的錯... 本來MP想點忌廉三文魚飯, 我卻怕太膩而改點了這個.... 首先, 咖哩非日式甜咖哩, 而是辣的... 跟想像中有出入... 再者, 本以為是炒蛋, 怎料到是煎蛋... 而且是全熟的淡味煎蛋, 一點蛋汁也沒有....... 米當然是泰國米, 非日本圓米... 基本上這個飯一無是處, 我真的找不到賣點, 難為MP為了不浪費而almost清碟...
這個誠意零蛋的咖哩飯真叫人無奈, 老實說, 走同樣的路線, 樓下的麻布做得出色多了

正餐過後, 甜品時間到了~ 首先有我一直想試的白玉寒天甜點, 以及加錢跟餐的蛋糕~
白玉寒天甜點賣相非常精緻, 綠透的綠茶, 近透明的白色寒天, 紅色的紅豆, 以及兩粒黃色物體, 色彩斑斕, 是典型的日式甜品~ 味道方面反而一般, 紅豆甜得很可怕, 幸好有無味的寒天相伴, 才可balance off... 而綠茶味的小丸子, 煙煙韌韌很可愛~ 旁邊的苦味綠茶則可中和過甜的紅豆, 清新口腔~ 但這甜點沒有令人一吃再吃的衝動, 只是glad that我終於試過了
跟餐的蛋糕要了朱古力慕思, 是italian tomato的出品, 很硬的mousse, 我吃了一口便放棄了, 連朱古力怪魔MP也只吃了數口, 以及外層的朱古力漿... 另一失敗的選擇...

吃過晚餐後我又回到工作岡位, 而MP也只是特意到來跟我見面, 萬分高興~ 所以即使食物未符合我很高的期望, 這份晚餐值多於一個笑面~
很多蛋汁
蛋糕硬硬的
beautiful setting
$100 (Dinner)
很多蛋汁
beautiful setting
上星期六同o左女友去o左呢間店試試,其實本來係想食大戶屋o既,但太多人,又趕時間所以都係來o既呢度,原來呢間店係ITIALTIAN TOMATO 旗下o既店,所以d裝修都差唔多,呢度坐得都幾舒服,叫o左個日式蘑菇意粉,一個咖哩豬扒飯,一個綠茶蛋糕,個日式蘑菇意粉味道清甜,d,好似冷麫咁,個咖哩豬扒飯,塊豬扒好脆,都ok多汁,個綠茶蛋糕茶味香濃而細滑,整餐o既水準係唔錯o既,但d小二 十問九唔應,一係就好似唔想搭你咁,一係就好串,d野幾好食都冇用啦,d小二咁廢!!
上星期六同o左女友去o左呢間店試試,其實本來係想食大戶
屋o既,但太多人,又趕時間所以都係來o既呢度,原來呢間店係
都幾舒服,叫o左個日式蘑菇意粉,一個咖哩豬扒飯,一個綠茶蛋
串,d野幾好食都冇用啦,d小二咁廢!!
2009-04-11 9 views
四月五日﹙日﹚太古城這個香港「吉祥寺」,是香港其中最多日本人居住的社區之一,亦是小弟最常到的蒲點。特別是康怡這間大型jusco,賣的日本貨品比其他的店也齊全多款,是自己日常用品的重要入貨站;其次就是貪其日本餐廳也不少,全合小弟口味。自從吉芝島地下的超級巿場和美食廣場改建後,除了賣的更多,吃的也多了不少選擇。大戶屋﹑山頭火也先後到訪,兩者也是開業不久便即成了人龍熱店,看得出其受歡迎程度。今天約好了下午到康怡睇戲,特意早一點到達,先找個地方吃個lunch再會合也未遲。周日的下午時段,竟然立即便有位,有點奇迹。坐在梳發的一角,打開餐牌,價錢比鈴木﹑POKKA便宜些少。其實最初來到想試的是這裏的甜店,據說做得不錯,但始終是午飯時間而且肚餓得很,只好改戰其他飯類意粉。午巿套餐有四款,沒有一款看得上,唯有在大餐牌中亂點亂撞。最終選了忌廉三文魚日式湯飯及一杯凍的綠茶牛奶。值得一提,鄰枱同時入座的夫婦,點的午餐意粉,數分鐘便送到,單看已知是完全「食物等人」的快餐模式,幸好沒有中計。而自己的湯飯,則在夫婦倆吃過了大半份午餐後才送上,是慢一點,但至少是即叫即製吃得新鮮一點,反正不趕時間。湯飯份量比想像中大
四月五日﹙日﹚

湯飯份量比想像中大碗,份量多得連晚飯時間也未有餓的感覺。先喝一口湯,忌廉味不算太濃,但亦不算差,水準一般吧。材料亦算豐富,有六隻肥美的大蛤﹑三文魚肉﹑蘑菇﹑洋蔥…等,加上紫菜碎在面,以這價錢而言也蠻抵吃。

綠茶牛奶是茶味偏重的一種,奶味則較淡。雖然綠茶是不錯,但始終作為一杯綠茶牛奶,缺一不可,這個只能說是僅僅合格的水準。

論服務整體不錯,只是其中一位姐姐像失魂落魄似的,動作快快,但錯漏不少,叫一杯綠茶牛奶前後講了兩次也聽錯,這麼趕幹甚麼呢?前後坐了個多小時,差不多到約定的時間,結帳離開。水準僅笑得過,只是未見特別出色地方,下次來有機會就試甜品
份量比想像中多
$80 (Lunch)
份量比想像中多
2009-04-10 6 views
其實已經不是首次光顧,上次幫襯已覺得麻麻,但門口放了不少吸引的蛋糕,蝦子餅話比多次機会佢... Tea Time 沒多少客人,連我們共3枱...Order 咗2個Cake Set,黑森林蛋糕同朱古力芒果慕司脆脆。2件蛋糕均沒有驚喜,朱古力芒果慕司脆脆完全唔脆 飲品要 Ice Coffee ;一點咖啡味都冇 服務方面;侍應懶洋洋的,沒點起勁,尚有改善的空間。

2件蛋糕均沒有驚喜,朱古力芒果慕司脆脆完全唔脆

飲品要 Ice Coffee ;一點咖啡味都冇

服務方面;侍應懶洋洋的,沒點起勁,尚有改善的空間。
2009-04-10
$48 (Tea)
  • N/A
自從喺一月同家人試過夢見屋既日式意粉之後..就念念不忘佢地整既 Cabornara 有幾好味..於是喺二月又再同 hubby一齊去食過..我今次又係再encore Carbonara..而 hubby就 order咗和式山葵鰻魚意粉..Carbonara依然表現出色- 係好難得既掛汁- 好香蛋味- 意粉有咬口而 hubby都話個和式山葵鰻魚意粉都好 ok而不足之處係佢地既意粉係比較多油.. 幸好都係橄欖油.. 相對地比較健康不過我唔會 recommend叫 set..因為個湯細得好可憐... 而個沙律都好一般我返到屋企之後, 上網 search夢見屋..原來喺日本度... 夢見屋只係供應甜食.Originally 係冇意粉架... 佢喺香港 provide意粉係為咗迎合香港人口味...好彩夢見屋 management肯難得地作咁大改變去供應意粉咋如果唔係... 相信成日有人 line up既情況唔會發生...
自從喺一月同家人試過夢見屋既日式意粉之後..
就念念不忘佢地整既 Cabornara 有幾好味..
於是喺二月又再同 hubby一齊去食過..

我今次又係再encore Carbonara..
而 hubby就 order咗和式山葵鰻魚意粉..

Carbonara依然表現出色
- 係好難得既掛汁
- 好香蛋味
- 意粉有咬口

而 hubby都話個和式山葵鰻魚意粉都好 ok
不過我唔會 recommend叫 set..
因為個湯細得好可憐... 而個沙律都好一般

我返到屋企之後, 上網 search夢見屋..
原來喺日本度... 夢見屋只係供應甜食.

• Carbonara
2009-03-18 5 views
又係無飯的一天,話要煮飯都有幾星期了, 都還未動手....sorry my dear....ahha今次到了JUSCO, 見地下的日本食肆雖未至大排長龍, 但估計仍需至少30MINS才可入坐, 唯有往上一層進發!!!這所店子的set頗貴, main dish + $45 便可包一件涷餅及餐飲...跟他點了以下:Main Dish = Pizza (忘記了名字, so far so good, but very chessy indeed...可以拉絲)Dessert = New York Cheese Cake (一向對italian tomato的CAKE頗有好感, 沒有失望)Drink = Cold Lemon Tea整體來說也不錯, 但定價太高, 總共花費了$110, 雖說2個人SHARE以上食物,但以這個價錢, 相信可以有更好選擇, 一試無妨, 但不會再來了

跟他點了以下:
Drink = Cold Lemon Tea

Pizza - so far so good
Pizza - very cheesy....
New York Cheese Cake
2009-03-17
$55 (Dinner)
New York Cheese Cake
2K
2009-03-03 368 views
1-3-2009搬鋪前的銅記 Italian Tomato 曾經係我的飯堂, 但呢幾年佢不斷意粉或蛋糕都愈來愈差, 見到都避之則吉了... 而點解明知呢間「夢見屋」係 Italian Tomato 開出來都照樣幫襯, 主要因為 (1) 要搵地方飲杯0野, 及 (2) 想食 / 飲抹茶0野, 而且 (3) 睇了食友 minnie2mac 的食評相片覺得幾吸引. 叫了雪糕白玉鮮奶抹茶 ($38)...「白玉」原來係無餡丸子, 咬落 QQ, 不過都真係幾韌, 而且無餡, 我都係鍾意有黑芝麻餡0個隻多 d; 抹茶味道幾濃0下, 對我而言濃得有點苦, 落少少糖漿飲就唔錯, 不過實在 (1) 唔夠滑, (2) 使唔使俾成 10 舊冰!? 0云呢拿味雪糕係典型的勁 light 日本雪糕, 唔太鍾意, 唔講太多了.朋友唔食抹茶又唔食紅豆,「被迫」order 蛋糕, 呢日的就係佢至愛的 (?) New York cheesecake... 同印象中的 Italian Tomato 出品一樣, 呢個 cheesecake 芝味幾濃, 但面頭橙味透明糖 glaze 勁厚又好甜, cake 質地頗0鞋,
1-3-2009

朋友唔食抹茶又唔食紅豆,「被迫」order 蛋糕, 呢日的就係佢至愛的 (?) New York cheesecake... 同印象中的 Italian Tomato 出品一樣, 呢個 cheesecake 芝味幾濃, 但面頭橙味透明糖 glaze 勁厚又好甜, cake 質地頗0鞋, 中間仲有大氣泡做成的「隙縫」, 誠意真係「滿分」, 唉...

甜食一般, 店員態度亦麻麻, 經常扮睇你唔到之餘, 遞 menu 及 serve 0野食都係「車」埋你度的, 果然係 Italian Tomato 呀0下. -_-"

丟低約 $45, 後會無期!
放入 10 粒冰, 一於凍死你又淡死你
「誠意無限」!
2009-01-14 13 views
我為抹茶而來* 終於試到夢見屋了!!我係好自私地迫男朋友黎架, 因為佢不嬲唔鐘意去日式西餐廳,佢望住出面勁靚既display覺得好普通=.=入面好多人, 不過好好彩彩咁岩有人走, 唔使等位* 坐得唔太舒服, D枱非常迫, 我完全聽到晒我左右兩枱客既對話=V=我要左個Pasta set $68 : 是日意粉+湯+咖啡/茶菠菜忍廉煙肉意粉 (隔離好多人叫, 好靚樣)意粉唔太腍算唔錯, 個汁唔夠creamy亦唔濃菠菜味, 不過有大量煙肉, 好香!! 呢款意粉係menu入面無架*跟餐忌廉湯好差, 一般快餐溝粉忌廉湯, 好稀, 有少少蟹柳粒;咖啡就俾左男朋友飲, 因為我要飲抹茶野嘛忌廉三文魚湯飯 $48男朋友叫既, 佢話好好味, 我一向唔鐘意三文魚, 只飲左佢一啖湯, 忌廉好香, 同時係好濃三文魚味-V- 湯好稀, 入面有大量三文魚粒凍鮮奶抹茶 $28本來我係叫黑蜜牛奶抹茶架, 點知侍應話cream有d問題, 叫我揀過第二款,結果揀左鮮奶抹茶, 一飲, 好濃抹茶味!! 加左一半糖漿甜度剛好,可惜口感唔綿滑, 好多好多微粒, 好粉, 如果滑d就正喇=)無左pat忌廉係上面影相就無咁靚lu好唔開心

我為抹茶而來* 終於試到夢見屋了!!

菠菜忍廉煙肉意粉 (隔離好多人叫, 好靚樣)
意粉唔太腍算唔錯, 個汁唔夠creamy亦唔濃菠菜味,
不過有大量煙肉, 好香!! 呢款意粉係menu入面無架*
咖啡就俾左男朋友飲, 因為我要飲抹茶野嘛

忌廉三文魚湯飯 $48

凍鮮奶抹茶 $28
無左pat忌廉係上面影相就無咁靚lu好唔開心: (

抹茶芭菲 $42
面頭既抹茶cream好厚身, 超級超級滑!!!好濃抹茶味!!!可惜係唔凍既!!
抹茶雪糕好淺色, 唔同HD咁深綠色, 抹茶味唔濃, 唔夠滑, 冰感重;
上面兩粒栗子好硬好難食; 柑就算甜,微酸;
丸子煙煙韌韌幾好味, 仲有少量紅豆, 夠腍唔太甜;
紅豆下面係綠茶jelly, 唔甜好淡, 有淡淡既抹茶味;
再下面竟然仲有一舊白色既野, 食落原來係豆腐雪芭!!有淡淡豆腐味;
之後就係大量柑同埋寒天(無味既大菜糕), 食剩好多寒天=V=
總括黎講呢個甜品只有面頭既cream好味, 哈哈

有樣野好唔滿意:
甜品既匙羹係痴立立的><
服務一般, 意粉飲品甜品都係普通, 不過我鐘意佢d杯碟好靚啊=)
多謝男朋友陪我黎啦因為個甜品都係得我一個人食=V=
鮮奶抹茶+靚靚杯咖啡
只有面頭的抹茶cream好味, 底部是無味的
靚靚碟*菠菜忍廉煙肉意粉
忌廉三文魚湯飯
$94 (Dinner)
2009-01-11 22 views
自從夢見屋開左之後就想去試,但一直無機會,今日終於比我捉到男朋友去喇!星期六下午一點,居然無人排隊可以長驅直入,好Lucky!為左凍黑蜜牛奶抹茶迫男朋友點lunch set,最後拍板叫左:欖汁磨菇煙肉意粉(lunch set):虐待男朋友的產物,因為lunch set真係無咩好揀感覺係無加sauce的carbonara,味道可想而知,當我食住自己的carbonara時都唔敢望男朋友不過跟餐的salad就幾ok,蔬菜火腿沙律配淡淡的蛋黃醬,又幾開胃喎~雞蛋煙肉忌廉意粉:是次的主角,睇上去份量好細,但係意粉密度高,有食極都食唔完的感覺,好滿足!賣相一流,齋睇就見到條條意粉都沾滿cream sauce同蛋碎,完全唔駛撈就可以勻,連我呢D一定要攪勻晒D汁先食的人都英雄無用武之地,真係黃金比例呢!隔離枱見到都忍唔住問我呢款係然後咩跟住叫cream sauce好creamy,一D都唔水汪汪,好正!煙肉好多,意粉唔淋,仲好彈牙添,超級好味呀!(順帶一提,隔離枱的忌廉磨菇煙肉意粉好似都唔錯,sauce會wateryD,可以一試)凍黑蜜牛奶抹茶:無諗過+$20係咁細杯,照比例黎講cream比較多,好香奶
星期六下午一點,居然無人排隊可以長驅直入,好Lucky!
凍黑蜜牛奶抹茶:無諗過+$20係咁細杯,照比例黎講cream比較多,好香奶味,比較杰,食落口感好纏綿,仲有蜜糖味同抹茶味係上面,味道豐富又和諧
抹茶本身比較濃,可能有人會覺得苦,但係身為抹茶怪的我就對晒味,而且cream比較膩,比抹茶的苦味中和返,真係好perfect!
白玉雪糕紅豆湯:唔鍾意無味的大菜糕,所以只要紅豆。vanilla雪糕球比較淡,無咩特別,被側邊的cream搶晒鏡,紅豆好多,無沙,好香紅豆味,小丸子很煙韌,令喜歡紅豆的我非常滿意!上甜品時會加一碗抹茶,略苦澀的抹茶可以緩和甜品的甜膩,好完美的配搭!
服務都唔錯,問waitress呢幾種食物有咩唔同時佢都可以好快好詳細咁解答,值得一讚!下次去Jusco時一定Encore!
carbonara
相形見絀的lunch set
carbonara
2009-01-08 3 views
來了這裡3次, 都係要食佢ge carbonara好creamy但唔覺'漏' (當然要趁熱食)意粉軟硬恰到好處而家散叫都唔貴, 只係$48 (轉set連cake就好似加$40左右)~ (如果tea time就$52連drink) 仲要唔洗加一bf叫左3文魚忌廉汁泡飯~ 一 試發覺又係唔'漏' wor, 仲好香tim, 好野! 佢d cake就同italian tomato一樣la,但係講意粉/飯, 我就覺得e度好食d~仲有杯tea都好, 多d茶味~不過e度ge缺點係waiter/waitress d態度比較散漫 (佢地唔係態度差, 不過好多年青人都似黎玩多過似番工) 同埋加茶方面唔得自動自覺, 希望可以改善一下呢~

來了這裡3次, 都係要食佢ge carbonara

好creamy但唔覺'漏' (當然要趁熱食)
意粉軟硬恰到好處

佢d cake就同italian tomato一樣la,
但係講意粉/飯, 我就覺得e度好食d~
仲有杯tea都好, 多d茶味~

• carbonara