2021-03-12 486 views
Happy Friday當然要出去覓食啦!!今日同細妹食學生餐👏$25兩餸車仔麵,未食已經覺得好抵先嚟一碗三餸麵 (豬軟骨,福州丸,冬菇,粗麵底,小麻辣湯)湯底麻香重,冬菇超淋超入味,令我食過返尋味❤️豬軟骨都ok。反而福州丸同佢menu寫嘅「爆漿」有啲出入,粗麵太淋,所以唔欣賞。 㚼妹叫咗兩餸麵(蟹柳,牛丸,米線,清湯底)牛丸彈彈又不痴牙✨但得兩粒,要慎重考慮🤣韭菜芽菜好少,比譚仔嘅份量少好多,些少失望。豆漿好快賣哂,未有機會試,可能好好味,大家不妨嘗試
$25 (Lunch)
  • 牛丸
2021-03-09 285 views
我叫3菜,酸齊得兩塊,豬小腸3片和3小件牛腩50元!我另外order左雞絲粉皮,最後竟然欠單無送過來(成30 蚊架)! 外賣處理好慢,而且等好耐!下次一定唔會再幫襯! 真係唔得,唔掂!員工態度都係一後,跟單非常差,好甩漏!唔通係繁忙時間買野,我要容忍呢d甩漏野!7元豆漿一細杯,完全係離譜!樣樣野都份量少,唔掂!仲有呀,d外賣餐具讓有黑邊,真係頂唔順。樣樣野都唔順眼。完全名不副實!總而言之,慢,份量少,欠單!全方位唔掂!

7元豆漿一細杯,完全係離譜!樣樣野都份量少,唔掂!

總而言之,慢,份量少,欠單!全方位唔掂!
2021-03-09
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
星期六黎到寶琳想揀間快靚正既餐廳食下,就入咗榕記。其實之前上網見過佢既雞絲粉皮已經好想黎食。雞絲粉皮 ($30)可以揀麻辣或者胡麻,我就揀咗胡麻醬撈。啲醬汁完全唔吝嗇嫁,撈匀再食晒成碟個底都仲有汁淨。粉皮處理岩岩好,唔會太林太爽,反而雞絲我就略嫌有小小老,不過以呢個價錢黎講,性價比相當高。麻辣兩餸車仔面 ($35)揀咗手打牛丸同墨魚丸,其實上到黎見到個份量係有啲失望,因為每款丸竟然得2粒。手打牛丸無想像中咁好食,原本以為係咬落好重牛味,有汁爆出黎果款,點知食落我覺得就係普通牛丸。相反墨魚丸好好食,好香墨魚味,口感亦好彈牙。豬骨清湯三餸車仔面 ($40)豬骨清湯都唔錯,唔會話好淡。不過都仰餸我覺得偏少,桂侯牛腩我覺得牛味就唔夠重。跟餐 +$6有杯凍豆漿豆漿好飲,又滑又甜,下次飲品都會揀佢

雞絲粉皮 ($30)

麻辣兩餸車仔面 ($35)

豬骨清湯三餸車仔面 ($40)

跟餐 +$6有杯凍豆漿
豆漿好飲,又滑又甜,下次飲品都會揀佢
2021-02-21 299 views
今日去開寶琳搵朋友,路過聞到好大陣胡椒豬肚湯味,將軍澳街坊就話帶我去食好西!😆行多幾步就見到「榕記車仔麵」個招牌。原來胡椒豬肚湯只是其中一個湯底,除此之外,仲有招牌菇菌養生雞湯、麻辣湯同豬骨清湯。招牌菇菌養生雞湯個湯底會跟雞絲,而海南胡椒豬肚湯就會跟豬肚絲,另外麻辣湯仲有不同程度的辣度。雖然見到舖頭入面人流不多,但我和朋友決左叫外賣買返屋企食。我叫的是三餸米線跟海南胡椒豬肚湯,分別有雞絲、豬軟骨同手打牛丸。雖然豬肚絲是隨湯底附送的其中一個餸,但份量都不少。海南胡椒豬肚湯好夠味,米線吸收不少湯底。下次叫外賣可以試試跟菜底,應該更好。
行多幾步就見到「榕記車仔麵」個招牌。

雖然見到舖頭入面人流不多,但我和朋友決左叫外賣買返屋企食。
2021-02-20
TakeAway
  • 海南胡椒豬肚湯
2020-11-27 714 views
大約一兩年前食過一次,不過味道普普通通,加上屋企附近就有更好食嘅車仔麵店,所以就好少再去。今時唔同往日,今日我再去食嘅時候,就改變左我嘅諗法,食物水平提升左不少。以下將衹評價我食過嘅餸:蘿蔔:有4-5舊,夠淋無渣,不過唔夠味 7.5/10肥牛:份量小左D,有少少鞋,亦唔夠味 5/10豬軟骨:好好食,非常入味而且唔鞋,煮嘅時間岩岩好,不過得2舊,食肉獸可能不滿足 8/10雞翼:有2-3隻,都好入味,肉質嫰滑 7.5/10腸仔:有2-3條,普通貨 6/10服務都幾好,基本上都好nice,好快就應你

以下將衹評價我食過嘅餸:
蘿蔔:有4-5舊,夠淋無渣,不過唔夠味 7.5/10
肥牛:份量小左D,有少少鞋,亦唔夠味 5/10
雞翼:有2-3隻,都好入味,肉質嫰滑 7.5/10
腸仔:有2-3條,普通貨 6/10

服務都幾好,基本上都好nice,好快就應你
Lunch
2020-11-01 541 views
咁岩入將軍澳,就黎呢間💛車仔面試下知道有個特別既芫茜湯底,我呢個西人勁係要一試,餸就叫左冬菇、大腸、百頁豆腐,$50 3 餸,3款都好食!冬菇大腸好入味,為左唔影響湯底,佢會分開上。可惜個芫茜湯令我幾失望,無芫茜味,好淡,得個咸,同行朋友唔食芫茜,試一啖都覺得無芫茜味。所以建議叫番普通湯底,仲平d!米線偏硬,口感一般,唔係軟滑果種再叫個小菜,韮菜豬紅,大件抵食!好多豬紅同菜,好好食,原本睇樣以為會無味,但豬紅吸哂湯汁,小小辣好正,韮菜又多又新鮮!同行友人叫左普通湯底,4餸分別係蘿蔔、豬軟骨、生菜同唔知咩魚肉卷,都係$45蘿蔔好甜,仲有4大件!豬軟骨都睇落大件又入味,唔錯!
咁岩入將軍澳,就黎呢間💛車仔面試下

冬菇大腸好入味,為左唔影響湯底,佢會分開上。
所以建議叫番普通湯底,仲平d!
米線偏硬,口感一般,唔係軟滑果種

蘿蔔好甜,仲有4大件!豬軟骨都睇落大件又入味,唔錯!
  • 三餸車仔麵
  • 韮菜豬紅
2020-10-31 365 views
💛純為支持小店💛揀左豬骨清湯,3個餸 豬皮 豬紅 百葉豆腐雖然話豬皮係辣 但其實無乜味道 豬紅有醃過下 百葉豆腐都特別 比較少見粗麵唔鞋湯底無乜味 全靠一大羮辣油純為支持💛小店食物比較普通

💛純為支持小店💛

湯底無乜味 全靠一大羮辣油

純為支持💛小店
食物比較普通

2020-10-13 475 views
痴線!究竟要幾餓先會叫到一枱都係食物? 不過,每樣少少,人人都夾夾吓,的確開心嘅!朋友話似做節喎 XD榕記車仔麵出名嘅食物都好多,以下幾款有食過嗎?芫荽皮蛋湯底湯底芫荽已經好濃吓,面頭仲要加一堆 😍 愛芫荽嘅唔好錯過。湯頭都幾甜,加咗甘草,飲完喉嚨涼涼哋。皮蛋都多,飲完大半碗,感覺好下火 XD 麵類可以轉菜底,正喎,多食蔬菜好又唔會太飽。有空間可以食其他餸 😌朋友要咗 胡椒豬肚湯 好夠胡椒!好夠辣,冬天食最好,夏天就會邊食邊爆汗 XD 滷豬手夠味,好夠淋溏心蛋 - 好食喎,蛋黃部分無欺場冬菇 - 好厚肉,juicy秘製魷魚 - 勁大份,唔un,幾辣吓白蘿蔔 - 水份夠嘅,但偏甜。呀! 牛腩 都好OK㗎,好夠入味。‼️ 食店係地舖但入口係斜梯所以好方便輪椅朋友去。大家多多幫襯小店呀!
朋友話似做節喎 XD

榕記車仔麵出名嘅食物都好多,以下幾款有食過嗎?

芫荽皮蛋湯底

滷豬手
夠味,好夠淋

溏心蛋 - 好食喎,蛋黃部分無欺場

冬菇 - 好厚肉,juicy

秘製魷魚 - 勁大份,唔un,幾辣吓

白蘿蔔 - 水份夠嘅,但偏甜。

呀! 牛腩 都好OK㗎,好夠入味。

‼️ 食店係地舖但入口係斜梯
所以好方便輪椅朋友去。大家多多幫襯小店呀!
2020-10-11 409 views
這間小店一直都不願意告急,老闆本著蝕住做的心態,做到不能撐下去再算,希望大家可以多多支持,住得較遠的朋友可以利用將軍澳外賣專線平枱點外賣,可能有機會見到傳說中的銀丁巴打🐖 豬骨清湯麵(兩餸) $35味道比較普通,腩汁可以再多一點🐷 海南胡椒豬肚湯(兩餸) $45湯底味道超濃郁,胡椒味很香,而且天氣比較涼快,有點暖胃🐔 雞絲粉皮 $30這個價錢大大碗,很抵食,而且味道很好,麻醬充足,粉皮爽脆,雞絲稍為有點老

海南胡椒豬肚湯(兩餸)

🐖 豬骨清湯麵(兩餸) $35
味道比較普通,腩汁可以再多一點

豬骨清湯麵(兩餸)

🐷 海南胡椒豬肚湯(兩餸) $45
湯底味道超濃郁,胡椒味很香,而且天氣比較涼快,有點暖胃

雞絲粉皮

🐔 雞絲粉皮 $30

2020-10-10
Tea
海南胡椒豬肚湯(兩餸)
豬骨清湯麵(兩餸)
雞絲粉皮
  • 胡椒豬肚湯
2020-10-02 225 views
吾講味道住,先講服務,一流!話說我order 外賣,自己衰揀錯自取,其實我係想送餐,叫餐比人食所以吾係身處附近,唯有白白浪費個餐,點知試打去,初時職員比我改今晚或聽日去食返,點知整咗?吾緊要!距地拍硬檔,搵人幫我送埋個餐去比我朋友!吾係老鳳,下次未必有例外,不過今次距地真係好到加0一!講味道,樣樣大件又好味,正!
吾講味道住,先講服務,一流!
講味道,樣樣大件又好味,正!

TakeAway
2020-09-10 286 views
原本諗住行落寶琳食壽司,點知冇開,見附近有間車仔麵就行入去試下,點知發現有驚喜😋😋😋1️⃣黃店食肆店內餐牌有樣小食名為五一手足,此外亦設tips盒,收到嘅tips會用作購買物資👍🏽👍🏽2️⃣下午茶優惠每星期均設有吾同嘅小食,可以以一蚊優惠價跟餐購買🤤🤤3️⃣獨特車仔麵湯底一般車仔麵店只有清湯,辣汁,咖哩汁等湯底,但呢間車仔麵有胡椒豬肚湯底( 內附豬肚絲 ),胡椒豬肚湯愛好者值得一試👍🏽👍🏽

1️⃣黃店食肆

2️⃣下午茶優惠

每星期均設有吾同嘅小食,可以以一蚊優惠價跟餐購買🤤🤤

3️⃣獨特車仔麵湯底

$40 (Tea)
  • 柱候牛腩
  • 海南胡椒豬肚湯
  • 豆漿
2020-07-24 2327 views
我記得以前曾經光顧將軍澳分店的「榕記車仔麵」,只是現在已經完全找不到任何在「將軍澳」「榕記車仔麵」留下的食評記錄,反而已結業的九龍城分店,我對九龍城分店「榕記車仔麵」的「碗仔翅湯底車仔麵」記憶猶新。可惜九龍城分店「榕記車仔麵」現在已經結業關門,一切都已經成為回憶的一部分。說回將軍澳分店「榕記車仔麵」,竟然都有一款味道讓我印象深刻,與別不同的創意「車仔麵」湯底。雖然現在的「將軍澳」分店「榕記車仔麵」沒有「碗仔翅」湯底,但是我卻意外發現「將軍澳」分店「榕記車仔麵」裡面,也有一款口味與別不同的車仔麵湯底,湯底名稱叫做「芫茜皮蛋」。雖然不是人人都會喜歡食「芫茜」,以及「皮蛋」這兩種蔬菜跟蛋類食材,但是我卻偏偏很喜歡「芫茜」跟「皮蛋」,所以對「芫茜皮蛋」作為湯底的「車仔麵」感到異常的強烈試食意慾。不過,我在「將軍澳」「榕記車仔麵」有關「芫茜皮蛋」湯底車仔麵食品的自助點餐紙裡面,始終找不到「白飯」,命中注定我需要在食完「榕記車仔麵」之後,再在「將軍澳」尋找有「白飯」的食品。雖然「將軍澳」分店「榕記車仔麵」的「芫茜皮蛋」湯底車仔麵食品裡面沒有「白飯」供食客選擇,但是我始終還是需要為「芫茜皮蛋」湯底車

雖然「將軍澳」分店「榕記車仔麵」的「芫茜皮蛋」湯底車仔麵食品裡面沒有「白飯」供食客選擇,但是我始終還是需要為「芫茜皮蛋」湯底車仔麵,尋找選擇「芫茜皮蛋車仔麵」餸菜裡面的食品。

我的「芫茜皮蛋」湯底車仔麵裡面的餸菜,除了必然之選「柱侯牛腩」跟「雞中翼」,還有我享用「車仔麵」不可或缺的蔬菜食品「蘿蔔」。由於「榕記車仔麵」餸菜價錢以獨立價錢計算,所以選擇餸菜也只能精簡一點。

幸好「榕記車仔麵」當日推廣的「一元限定」餸菜食品,就只有「酸齋」而已,而不是「唐揚炸雞」。否則要我在「雞中翼」和「唐揚炸雞」裡面「二選一」,我肯定又會陷入「選擇困難」的苦惱當中。

於是我在「榕記車仔麵」的「芫茜皮蛋」車仔麵自助點餐紙裡面劃好我需要的麵底「粗麵」,跟其他餸菜配料之後,就立刻把點餐紙交給侍應。過了大約十分鐘後,侍應捧着「芫茜皮蛋」車仔麵和餸菜送到我的檯面上。

或許因為「芫茜皮蛋」味道相對比較濃烈,不能夠跟其他餸菜裡面的味道互相融合吧,所以「榕記車仔麵」侍應把「芫茜皮蛋」車仔麵跟有不少滷水醬汁的「柱侯牛腩」和「雞中翼」安排分開另上。
芫茜皮蛋湯車仔麵

雖然不是每一個人都能夠接受到「芫荽」裡面與別不同的氣味,還有「皮蛋」結構奇異的獨一無二口感,但是把它們當作材料煲煮出來的「芫茜皮蛋湯」,「芫茜皮蛋湯」的味道頗為鮮甜,合乎我的口味要求。

而且外表呈現微微淺綠顏色的「皮蛋」,令到「榕記車仔麵」「芫茜皮蛋湯」實際賣相呈現泛綠一片的同時,也來自被切碎「皮蛋」和煲煮「皮蛋」碎之後,出現出來的綿滑「皮蛋」口感。

相反地,雖然我都承認「芫茜」表面上的而且確是有一陣,不是每一個人包括我在內都能夠接受得來的氣味,但是加入「芫茜」到車仔麵湯裡面之後,湯的味道沒有因為「芫茜」而變得難以入口。

加入「芫茜」之後對「芫茜皮蛋湯」味道產生的最大影響,其實只是產生了一陣來自蔬菜的獨有氣味。但是「皮蛋」的甜味卻能夠化解「芫茜」的氣味,我甚至可以一口氣喝完整碗甜味「芫茜皮蛋湯」。

至於跟「芫茜皮蛋湯」和「蘿蔔」分開,各自以餐碟另外送上的滷水「雞中翼」和「柱侯牛腩」,滷水汁本身甜味都很濃厚,或許正正因為如此,把「雞中翼」和同樣濃味的「芫茜皮蛋湯」分開上才是理智的決定。

至於沒有安排放在「芫茜皮蛋湯」裡面的「柱侯牛腩」,「柱侯牛腩」本身的「柱侯醬」醬汁味道感覺很甜,而且「牛腩」本身的口感也被「榕記車仔麵」炆到變得很腍,吸收到來自「柱侯醬」的濃厚甜味。

至於「雞中翼」本身的口感,也被「榕記車仔麵」廚房炆煮到變成口感很腍,雞肉一咬即時化開的狀態,至於炆煮「雞中翼」的甜味「滷水汁」,也令「雞中翼」的實際味道變得很甜。

至於沒有被「雞中翼」甜味滷水汁干擾味道的「芫茜皮蛋湯」,「芫茜皮蛋湯」本身的獨有甜味,也令到浸在「芫茜皮蛋湯」裡面的「蘿蔔」味道變得很甜。

至於「榕記車仔麵」「蘿蔔」本身口感也被煮到非常之腍,而且「蘿蔔」本身沒有任何渣滓,配上甜味「芫茜皮蛋湯」屬於非常正確的選擇。

要數「榕記車仔麵」唯一的缺點,應該只是沒有提供「白飯」而已,迫使我在埋單結賬之後,需要在「新都城中心」商場裡面尋找其他「白飯」食品。
2020-06-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$63 (Dinner)
芫茜皮蛋湯車仔麵
2020-07-23 327 views
同媽媽黎食午餐呢度標榜無味精,所以特登試下個湯頭揀左一個麻辣,一個胡椒豬肚湯胡椒豬肚湯唔會好辣,幾易入口,仲有豬肚可以食呢度都好足料,我揀左兩份餸,都俾好多蘿蔔有成五件,本身用清湯煮,夠清甜,無渣👍👍牛腩會分上,唔會俾腩汁整到個湯底,有心思手腩味濃,炆得好淋,好味!不過呢度有樣奇怪就係自助櫃面落單,但又食完先俾錢自己店員都有少少亂,到底個客黎買外賣定黎埋單呢樣希望可以改善下食完真係唔會覺得口渴,唔錯👍
同媽媽黎食午餐
呢度標榜無味精,所以特登試下個湯頭

揀左一個麻辣,一個胡椒豬肚湯
胡椒豬肚湯唔會好辣,幾易入口,仲有豬肚可以食

呢度都好足料,我揀左兩份餸,都俾好多
蘿蔔有成五件,本身用清湯煮,夠清甜,無渣👍👍

牛腩會分上,唔會俾腩汁整到個湯底,有心思
手腩味濃,炆得好淋,好味!

不過呢度有樣奇怪就係自助櫃面落單,但又食完先俾錢
自己店員都有少少亂,到底個客黎買外賣定黎埋單
呢樣希望可以改善下

食完真係唔會覺得口渴,唔錯👍
2020-07-12
Lunch
2020-07-21 140 views
好少見到車仔麵有胡椒豬肚湯底咁特別雖然要+$10  但我都覺得值得一試個麵黎到 都已經聞到好香既胡椒豬肚湯味 所以第一啖唔係食麵 唔係食餸 而係試左個湯底先好正! 不過我食得偏重口味 如果佢更加重胡椒味 仲正 (不過都應該照顧番所有人既口味 唔可以整太辣)d料既份量都足  個秘製豬皮個汁係幾特別既~不過我覺得豬皮份量少左dd
好少見到車仔麵有胡椒豬肚湯底咁特別
雖然要+$10  但我都覺得值得一試

2020-06-29
2020-07-17 136 views
最近受到疫情影響 多了叫外賣 今日就去了買榕記外賣 我們直接去店舖買 當然亦可以打電話 門口有個位置寫外賣紙 之後比店員 之後店員會比張單 就可以比錢 等十分鐘就可以 我點了豬骨湯加沙嗲汁 油麵要了豬軟骨 豬大腸 酸齋 和肥牛 分湯上 另外一位叫了麻辣小辣 河粉 餸要了 牛腩 豬大腸 腸仔 雞翼 另加了溏心蛋兩隻 加凍豆漿一杯 怕食唔晒所以無叫雞絲粉皮 麵都大碗 餸都ok除了牛腩就麻麻地 似瘦肉 豬骨湯比較淡味 加了沙嗲都一樣 反而麻辣湯好味些 溏心蛋麻麻地有點咸 凍豆漿ok有豆味 叫咁多都只係$120 價錢好抵 店員好有禮貌 可以再試
2020-07-12
$60 (Lunch)
  • 豆漿
  • 豬軟骨