2021-08-15 1841 views
⛩🏮石硤尾街坊日式小店,有刺身日式便當、烏冬、串燒,價格親民,店主仲送一客雞泡魚乾,好有人情味😍🍱刺身便當+一款小食:三色刺身中北寄貝冇晒,得返三文魚&墨魚,份量都幾多,小食炸魷魚鬚,香脆好味😋🍜雞翼烏冬+小食:雞翼有4隻,小食炸雞軟骨又送多隻炸蝦,大滿足🍢燒雞軟骨:好整齊一粒粒既雞軟骨🤩烤雞泡魚乾:送酒一流,烤得好冇乾爭爭燒雞腎,雞腎夠厚,咬落爽口夠肉汁🥰燒鱔:肥美,不過嫌份量太少😜燒魷魚翼:又香又有咬口,正燒芝士年糕:半熔芝士,正👍
🍢燒雞軟骨:好整齊一粒粒既雞軟骨🤩
烤雞泡魚乾:送酒一流,烤得好冇乾爭爭
燒雞腎,雞腎夠厚,咬落爽口夠肉汁🥰
燒鱔:肥美,不過嫌份量太少😜

燒魷魚翼:又香又有咬口,正
燒芝士年糕:半熔芝士,正👍
原野日本料理📍:石硤尾石硤尾邨商場平台6號舖🚗:石硤尾地鐵A出口 步行5分鐘📞:+852 6909-8345💲:~HKD50/head for lunchFood quality✔️:無限任哏嘅沙律醬及饅魚汁撈飯、煙三文魚蟹籽沙律👌🏼:所有定食水平為中總結:👍🏼因為周圍好多中學 呢間亦係好多中學生嘅回憶食堂 而我都係其中之一🥺 諗起當年三十幾蚊就有日式便當食就好滾動👍🏼牆上面寫滿哂中學生嘅字句 好似之前寫紀念冊咁 有種回到過去嘅感覺😭👍🏼所有定食其實都不過不失 雖則宜家要成五十蚊一餐 但都係好抵食😋 👍🏼白飯任添 一定夠飽 強烈建議一定要落沙律醬同饅魚汁去撈飯食 實在係窮人恩物🤣👍🏼咁多年嚟 我每次都會叫煙三文魚蟹籽沙律 咁你就知係幾咁好食👎🏼主要係做學生生意 所以放假同暑假經常唔開 所以成日摸門釘🥲👎🏼如果係想食正宗日本菜都唔適合你 定位似係港式日式便當多啲 而且質素偏中 要求較高就建議另覓好西👎🏼位置係街市樓上 偏僻比較難揾 環境都唔係話好衞生同乾淨 但可以接受嘅😆
原野日本料理
📍:石硤尾石硤尾邨商場平台6號舖
🚗:石硤尾地鐵A出口 步行5分鐘
📞:+852 6909-8345
💲:~HKD50/head for lunch

Food quality
✔️:無限任哏嘅沙律醬及饅魚汁撈飯、煙三文魚蟹籽沙律
👌🏼:所有定食水平為中

總結:
饅魚帶子定食
饅魚帶子定食
而我就揀左炸豬扒拼三文魚(學生價:$39 非學生價:$43)(+1均送罐裝或紙包飲品,不選擇飲品-$1)其實嗰便當都幾豐富,有6-7塊炸豬扒同埋一小碗三文魚粒,而佢會附送一兩款小食(炸帶子/芝士腸)同埋沙律,而我就揀左煙三文魚蟹籽沙律可能我咁啱去嘅時候無咩人,所以幾乎所有炸物都係新鮮滾熱辣,好好食,三文魚亦都好新鮮,而且三文魚色澤好鮮明,完全為成個便當加分👍👍 最吸引我嚟講當然係可以任加沙律醬💕💕💕💕真係無咩舖頭可以任加沙律醬😭😭 其實呢度都有做晚市嘅,不過晚市會貴啲,而且夜晚有燒烤嘅嘢,有意嘅話都可以試下

• 三文魚
2017-02-21 4045 views
今晚無所事事,發掘下不曾去過的石硤尾街市頂層的食店。選了間日本菜試試,裝潢簡單,牆上佈滿學生塗鴉,算是特色但不美觀。第一次來吃,當然選該店餐牌推介的菜式比較穩當。該店熱門排名第一位: 錫紙芝麻醬焗烏冬(細),烏冬香氣撲鼻,爽口彈牙,沾滿胡麻醬的鹹甜味,滋味香口。 可惜,除了烏冬沒有任何其他配料,加上份量真的很細,吃完好似無吃過,$33唔係貴但唔抵食…該店熱門排名第二位: 燒豬頸肉串,尚算香囗。不過,份量袖珍,平均$10/串,相比同區的串燒唔抵食… 該店熱門排名第三位: 三文魚腩刺身 (1/4磅),砌成花形的三文魚賣相不錯,惜不夠肥美,也嚐不到鮮味,反而雪藏味頗重,勉強可以吃下。$83物非所值… 全餐最滿意的是自沖熱茶...整體份量不多,欠缺特色,刺身欠鮮味,價錢與份量質量不成正比,我想午市來吃可能比較划算,但晚餐真的無下次!
該店熱門排名第一位: 錫紙芝麻醬焗烏冬(細)
錫紙芝麻醬焗烏冬(細)
烏冬香氣撲鼻,爽口彈牙,沾滿胡麻醬的鹹甜味,滋味香口。

該店熱門排名第二位: 燒豬頸肉串
燒豬頸肉串

該店熱門排名第三位: 三文魚腩刺身 (1/4磅)
三文魚腩刺身(1/4磅)

全餐最滿意的是自沖熱茶...
熱茶
2016-12-29
$136 (Dinner)
2017-01-05 2434 views
經朋友介紹 第一次去食 d款好多 叫左個三文魚b餐 午市價錢比晚市平 好抵食 正 有一晚因為肚餓未食飯 開openrice睇下有咩食 果時10點30 之後發現原野有開 就走左去食晚市 雖然價錢都比起午市貴一半 但都唔差 先叫左餐 等左唔夠5分鐘個餐就來 個餐比午市多左碗面鼓湯 都幾好飲 同埋個三文魚a餐 比午市多左舊三文魚壽司 雖然價錢唔平 但呢間鋪既食物質素唔差 加上店舖環境唔錯 幾乾淨 坐得好舒服 老闆娘都好好人 請左我同班fd飲野 整體來講 原野幾好
2016-10-20 2530 views
話說今日同朋友行過石硤尾商場附近,突然間聞到一陣好香既燒烤味引到我地個肚打鼓咁響。咁岩我地又未食飯,跟住我地二話不說就跟住個香味行到過去間鋪頭......我地入到去坐低見到四周圍圍牆上面都有啲畫同字句又幾特別,看左幾眼個肚又打鼓,我地就即刻點左幾味試一試先。日本料理出名海鮮,我地就點左個烤蠔黎試一試先。依個蠔真係好邪惡,融左既芝士加埋隻蠔味道真係岩岩好,唔太鹹又多汁重帶到蠔既鮮味。真係好值得大家試下日本料理又點少得鰻魚呢~依個烤鰻魚無想像中咁乾身,味道又唔錯,真係食到停唔到口。其他都唔錯,依間真係好推薦大家去試下
其他都唔錯,依間真係好推薦大家去試下
2016-10-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 芝士烤蠔,網烤鰻魚
2016-04-21 2864 views
趁臨完sem就同同學係cityu行過黎哩頭食,由學校行過黎都15mins,不過哩間之前都食過幾次就忍唔住再行遠d黎食首先間野裝修算幾有屋邨風味,牆身寫滿哂字menu用簡單幾張紙填就得,今次我地兩個都嗌咗個一樣既餐: 三文魚b餐,所有餐都係(學生價: $35,一般價: $39) 如果要野飲就加$1個餐包三文魚刺身,一款小食,我簡咗八爪魚,佢就簡咗炸鱿魚鬚,唔係新鮮炸,凍咗唔好食我個款就算係正常水準,不過成餐咁既價錢一般以上既水準算係唔錯
首先間野裝修算幾有屋邨風味,牆身寫滿哂字
2016-04-21
2016-04-11 2246 views
今日豬小姐陪朋友仔尼到「原野」一個充滿住佢中學回憶嘅地方 佢話鋪頭原本位於白田購物中心嘅 不過而家搬左尼尼度 今日就陪佢找那些年我地兩點幾去到 避哂學生食飯時間 雖然地方比較殘舊 但確實充滿住校園感覺!牆上全部都係學生哥畫同寫上去嘅圖畫句子 由無聊野 寫偶像名 祝願句子 甚至表白嘅嘜都有 見到都不期然會心微笑 童年總是快樂的 諗起自己已經踏足社會一段時間 不禁唏噓起來入番正題啦 有set lunch 選擇都算幾多 朋友仔推介鰻魚飯 咁就一於試下 另外仲有壽司同小食跟嘅 我揀左三文魚壽司同煙三文魚蟹籽沙律 加$1有野飲紅色盤 便當feel十足 一格格分開哂啲食物 朋友仔話想當年鰻魚係原條上嘅 不過而家切絲嘅鰻魚條份量都唔少 最正係鰻魚汁可以任唧 沙津醬都係 重口味的我加左勁多汁 三文魚就唔算太新鮮 偏薄的 沙律反而有個小驚喜 沙律裏面除左有煙三文魚同蟹籽 仲有蛋同白吞拿魚 而且夠凍 尼個唔錯喎左上角嘅係炸墨魚咀 估唔到尼度有得食 雖然只係微温 但勝在過下口癮 接受!見朋友仔嘅餃子釀雞翼幾飽滿 漲卜卜 佢地話味道都可以嘅~ 整體尼講 係無期望之下 食物質素比我預期係好啲嘅!食下傾下咁 就個
今日豬小姐陪朋友仔尼到「原野」一個充滿住佢中學回憶嘅地方
不過而家切絲嘅鰻魚條份量都唔少
最正係鰻魚汁可以任唧 沙津醬都係 重口味的我加左勁多汁
三文魚就唔算太新鮮 偏薄的 沙律反而有個小驚喜
左上角嘅係炸墨魚咀 估唔到尼度有得食
雖然只係微温 但勝在過下口癮 接受!

見朋友仔嘅餃子釀雞翼幾飽滿 漲卜卜

食下傾下咁 就個幾鐘了
傾番「舊屎」嘅片段回憶 會笑死
哭過笑過瘋過 一一都值得回味
您有無係「原野」留低過真跡呀?
2016-04-07
$40 (Lunch)
2015-12-11 1091 views
畢左業好耐無返黎食原野,好懷念!以前不嬲都叫便當,lunch time $20-30,但原來晚市要成$63…講真飯無咁好食,因為有少少一舊舊痴埋……不過識食,一定係落醬汁!就係沙律醬同鰻魚汁,任落唔嬲!新嘗試,要左半條蒲燒鰻魚$70好味!不過份量真係唔算抵…今次見$220有野送,於是叫左碟蟹籽沙律湊數,然後要左炸蝦:炸蝦好味!蟹籽沙律收$30但無青瓜絲就略嫌慳皮……不過點都好,每次入原野,見到個幅中學生任意塗鴉既牆,真係好懷念😊😊
畢左業好耐無返黎食原野,好懷念!
S2
S3跟魷魚鬚
新嘗試,要左半條蒲燒鰻魚$70
A級蒲燒鰻魚 半條(非自助)
好味!不過份量真係唔算抵…

送既炸蝦同蟹柳蟹籽沙律
炸蝦好味!蟹籽沙律收$30但無青瓜絲就略嫌慳皮……
2015-12-11
$113 (Dinner)
A級蒲燒鰻魚 半條(非自助)
2014-11-23 1198 views
六點半就到左,間店一個客人都未有。以前讀書的時候都有食過原野,對原野的印象就係平民化的日本野。入到去,格局同以前一樣,只係牆上的塗鴉比以前更多煙三文魚蟹子沙律:個set係朋友叫的,我只係試左set入面的煙三文魚蟹子沙律跟據店方提供的熱門排行榜,煙三文魚蟹子沙律排名第十一位。份量唔少,蟹子都幾多。但食唔到有三文魚,除左蟹子,只係食到蟹柳絲同沙律醬。芝麻醬焗烏冬:熱門排行榜位居第一名。因為焗過,熱騰騰的烏冬一上枱,就香氣四溢。加上,本人都幾鍾意食芝麻醬,必食不過,其實制作成本好低,但細細份已經賣$30,感覺唔化算。鍚紙蒜蓉焗茄子:平時食的焗茄子都係乾身的,但原野的焗茄子係濕的。而且,蒜蓉夠多,所以好香,但幾油膩燒軟骨餃子:如果要為「油膩」呢兩個字打分數,蒜蓉焗茄子係兩分,呢個燒軟骨餃子我會比八分,食左一隻已經唔想再食。雞泡魚乾:熱門排行榜上完全冇排名,但其實香口的雞泡魚乾,係同朋友吹水時作為小食,真係唔錯。現在的原野,食物雖不如從前,但都仲算係一間抵食的日本野。
六點半就到左,間店一個客人都未有。
入到去,格局同以前一樣,只係牆上的塗鴉比以前更多
鰻魚飯餐
跟據店方提供的熱門排行榜,煙三文魚蟹子沙律排名第十一位。
芝麻醬焗烏冬
芝麻醬焗烏冬:熱門排行榜位居第一名。
不過,其實制作成本好低,但細細份已經賣$30,感覺唔化算。
鍚紙蒜蓉焗茄子
而且,蒜蓉夠多,所以好香,但幾油膩
燒軟骨餃子
雞泡魚乾

現在的原野,食物雖不如從前,但都仲算係一間抵食的日本野。
2014-09-30
芝麻醬焗烏冬
2013-12-31 1172 views
這店名令我想起關正傑的某一首歌開頭第一句: 在原野上讓我獨行….選擇在平安夜來, 主要是我們不太想吃聖誕大餐, 而這裡又不太貴, 本來兩個月前已經來過一次, 但剛巧她休咗息, 沒有幫襯就走了, 今晚差不多9點再臨, 客人只有兩枱, 座落不到30分鐘重只剩番我們包場, 店內情況樓下食友已經形容過這裡不再描繪了, 我們叫了:三文魚腩刺身一磅$135, 賣相(擺設)有點”娘”! 最有趣的是搭兩件蛋壽司用的蛋作調色之用, 全部魚生都是厚切, 魚生溫度ok, 雖有點凍但當晚溫度也相當低, 而店內是跟室外空氣流通的, 就咁擺都會變凍啦! 壽司用芥辣比較人工的綠, 不過我們都不會用芥辣太多等人, 食少少問題不大, 三個人分享剛好,但其實亦足夠四個人食, 串燒牛脷$19 一串五粒, 沒有太濃牛味亦沒有太濃調味, 但都知道食緊”牛脷” 嘅 壽司“盛り合わせ“自已組合的, 因為壽司是7送1 - $63, 我們選的壽司是醋鯖魚三件 –醋鯖魚偏乾且有點嚡口, 炸蝦三件 –成隻蝦露出2/3 視覺上不美觀, 炸色有深淺色 , 鰻魚兩件 –將鰻魚切碎上,外觀唔太好囉! 芝士焗菇菇, 基本上用咗兩扎金菇菜加一兩

芝士焗菇菇, 基本上用咗兩扎金菇菜加一兩粒鮮冬菇切絲, 跟芝士煮溶即成, 慳工夫之餘, 最重要係慳錢嘛, 所費無幾,

燒三文魚鮫$30, 魚鮫尺碼大概係兩隻麻雀咁大, 魚肉夠香滑
芝士燒日本蠔$48, 蠔味阿重即使是有芝士蓋面, 如果隻蠔可以再生一點會更好效果
韓式軟骨餃子煲$48 加10蚊有烏冬底即$58, 雖已交帶店方要”少辣”但廚師一於少理, 辣粉照樣的多, 一擺埋來已經知”瀨野”, 太座同友人K 有食但都是”有限度地食”,唯有自已包底啦! 餃子都算大隻且餡料也不少的, 但自已唔太欣賞這種長方形的餃子, 烏冬又有點驚喜, 有口感的烏冬,
燒雞泡魚干$38 -亂上, 唔知點解廚師好似有意將魚干好有藝術氣質地擺出這個賣相,通常這個菜沒有什麼好壞之分, 因為一般都不會什樣失手,
三文魚炒飯$55, 三文魚切得超細粒, 見得到橙色的粒粒其實是甘荀粒粒, 炒得都可以講OK嘅! 只係就咁睇都感覺好”寡”下囉, 如果可以多一點色彩的話!

這裡用的茶實在麻麻地, 好淡近乎清水
一磅魚腩
勝在平, 但質素麻麻
好搞笑的做形
成本最低的食物
好味而且唔貴
一般
辣只靠辣粉欠深度,餃子並不太差
個賣相好差嘅雞泡魚干
三文魚炒飯只見到飯呀,無法特出主題
2013-12-24
$173 (Dinner)
一磅魚腩
好味而且唔貴
2013-05-19 925 views
嘩,今日經過喱度,見到有間日本野係度,又岩岩見肚餓,就入黎試下喇一入黎就見到佢d牆好有特色呀,一問之下,原來全部都係客人畫架,可以留番個簽名,嘻嘻簽完個名,畫埋d公仔,d菜就差唔多上喇叫左個三文魚c餐,有小食仲有4件壽司,$48都ok多野個餐仲有個三文魚a餐,岩曬有選擇恐懼症既男朋友呀^^喱個芝麻醬焗烏冬,酸酸甜甜夠開胃,唔快得知係介紹果度排No.1喇$25正野黎喇,我地喱d三文魚怪,緊係要勁叫三文魚刺身喇叫左半磅三文魚腩,夠曬香同肥呀!$108再整多半磅三文魚背位,俾唔食腩位既男朋友,三文魚刺身上面仲有個用三文魚整既玫瑰,好令喔~$98再黎一個雞泡魚干,第一次食就食上引,因為真係好好味呀!$33最後整個清酒煮蜆,好味到連湯都飲埋xd $40喱餐真係飽死左呀
一入黎就見到佢d牆好有特色呀,一問之下,
原來全部都係客人畫架,可以留番個簽名,嘻嘻
簽完個名,畫埋d公仔,d菜就差唔多上喇
叫左個三文魚c餐,有小食仲有4件壽司,$48都ok多野個餐
仲有個三文魚a餐,岩曬有選擇恐懼症既男朋友呀^^
正野黎喇,我地喱d三文魚怪,緊係要勁叫三文魚刺身
叫左半磅三文魚腩,夠曬香同肥呀!
再整多半磅三文魚背位,俾唔食腩位既男朋友,
三文魚刺身上面仲有個用三文魚整既玫瑰,好令喔~
再黎一個雞泡魚干,第一次食就食上引,因為真係好好味呀!
最後整個清酒煮蜆,好味到連湯都飲埋xd

喱餐真係飽死左呀
2013-05-19
$130 (Dinner)
  • 三文魚刺身
2013-02-05 631 views
話說之前都已經黎個一次,係又一城行過去 原來真係幾遠下....講番正題先. 一去到落order 話要半磅三文魚刺生,佢又係會問要厚/薄/108hkd變左做禁了~~可能真係我唔識野啦...望落去好似切到怪怪的,...有d似切剩唔要果d邊邊禁...哈不過唔理啦,,,, 美女廚房 ~~~食左至講啦味道幾好 不過有d唔係禁新鮮. 甘香 ,不過魚油偏少. overroll都係合格的.48hkd呢個salad 真係不得了.軟殼蟹真係好多,都幾大隻.不過如果2個人去ge話,就唔係禁建議叫呢味菜了,因為真的很多都好漏.....大量既蟹柳加上芝士salad 汁.....真係不得了. 不過個係好抵食! 建議要快點ko佢,因為凍左,d炸炒好淋唔係禁好味.

講番正題先. 一去到落order 話要半磅三文魚刺生,佢又係會問要厚/薄/[切粒,禁我緊係話要厚切啦,唔該

點知就......
108hkd

不過唔理啦,,,, 美女廚房 ~~~食左至講啦

48hkd
唔係禁好味.
Other Info. : 總括而言:衛生麻麻, 環境上有d似大排檔風味. 性價比好高 ,質素中上, 不過要早d黎 ,因為9.00後好多野都會賣晒 個人口味: 7/10
2013-02-02
2012-10-21 531 views
睇唔出屋村仔入面嘅壽司舖做到咁嘅水準👍👍👍個晚同老公兩個食飯叫左刺身,壽司,同天婦羅等刺身:三文魚同帶子,夠鮮無雪味,而且三文魚可揀薄切定厚切,即使背位都夠肥壽司:即叫即做,紫菜仍然翠口,鰻魚壽司好天婦羅蝦,又係即叫即做,炸左出黎熱辣辣十分翠,真係抵讚最後就係芝士炒什菌,芝士味一流,令人回味!
睇唔出屋村仔入面嘅壽司舖做到咁嘅水準👍👍👍
個晚同老公兩個食飯叫左刺身壽司,同天婦羅等

壽司:即叫即做,紫菜仍然翠口,鰻魚壽司

天婦羅蝦,又係即叫即做,炸左出黎熱辣辣十分翠,真係抵讚

最後就係芝士炒什菌,芝士味一流,令人回味!
係附近返學,有時都會同同學黎食lunch,嗰日黎嘅時候有另一間學校嘅學生(12人一齊),所以等左好耐先有得食,嗰日食左炸雞翼便當,幾好食,不過啲飯涷冰冰,硬'挖挖'
係附近返學,有時都會同同學黎食lunch,
嗰日黎嘅時候有另一間學校嘅學生(12人一齊),
所以等左好耐先有得食,
嗰日食左炸雞翼便當,
幾好食,不過啲飯涷冰冰,硬'挖挖'
2012-10-12
$28 (Lunch)