2022-12-01 73 views
今日放假好悠閒,喺港島上環區行下行下見到有一間有主食menu嘅cafe就入去順便食埋lunch🍽一入咗佢以為餐廳好細,但原來佢係有分上下兩層,所以座位安排都好足夠👍🏻叫咗個香烤煙燻鴨胸($138),隨餐仲附送是日先製濃湯🥣,今日嘅湯係鵝肝菌濃湯,湯嘅質感非常濃稠,而且好順滑creamy,飲完個湯其實都飽咗四成~🥩煙鴨胸香燻味超濃厚,每一啖食落都覺得好香口,又唔會有膩滯嘅感覺,配菜有火箭菜同埋薯餅,食完感覺好滿足~🫖跟餐加15蚊仲有飲品附送,而家天氣咁凍,我就揀咗暖笠笠嘅養生花茶柑橘味,味道甜甜酸酸,食飽飲都幾適合~

2022-12-01
$150 (Lunch)
2022-11-27 89 views
Zecond 位於上環蘇杭街126號,今晚約了兩位朋友食晚飯。餐廳外面設計給人感覺好高尚,估不到入內完全沒有裝潢設計,空間逼夾。打開餐牌價錢大眾化在上環區嚟講係滿平我們叫了3道菜套餐有加拿大豬鞍+ 加拿大野生三文魚柳+ 海膽醬蟹肉牛油果意大利麵食物上枱擺盆滿精緻望見應該會美味可口,加拿大豬鞍太乾,加拿大野生三文魚柳好腥無魚味,海膽醬蟹肉牛油果意大利麵好稔味度過重真係爭啲,整體係好-般,但服務員態度和藹。
打開餐牌價錢大眾化在上環區嚟講係滿平
$220 (Dinner)
今次特登上嚟寫我第一篇係openrice 嘅食評,因為每一道菜都真係好好食,覺得大廚應該係一個熱愛食物嘅人😊😊😊 每道食物都用心製作,好有層次,另外環境同服務都好好👍 $158 三個course 仲要包埋飲品性價比好高!! 我同朋友另外加錢upgrade左兩個starter,大份到好似多左兩個main咁!成班朋友食完都好開心好滿足呢間係我2022食過最鍾意嘅小店,真心推介🥰一定會再返嚟食😆🥰😍😊
2022-09-20 321 views
今日去搵上環附近做野既朋友,係OpenRice 見到衣間餐廳comment 都幾正面,同埋有得訂位,於是就選左佢試試。佢個價錢係中上環黎講唔算好貴,個set 都幾全面,有starter、有main course、有甜品,同埋有野飲,仲要係一支支樽裝果汁或者咖啡,所以cp 值都幾高我地冇選沙律,選左牛肝菌湯,唔錯,個湯幾濃幾滑,好香牛肝菌味。Main course 我選左海膽醬牛油果蟹肉意粉,好濃,好足料,係見到大大粒粒既牛油果同一絲絲既蟹肉,都唔錯,份量好足。朋友選左煎鴨胸,雖然偏咸,但點返佢個汁可以中和少少,肉質有彈性,都唔錯唯一美中不足係個甜品,個crème brûlée 超甜,甜到一個點,雖然滑但真係甜得過份。我地見隔離台都食剩左佢,希望改善下甜度衣個問題整體黎講,咸食唔錯,甜品一般般啦

整體黎講,咸食唔錯,甜品一般般啦
  • 海膽醬牛油果蟹肉意大利麵
店裡面既空間雖然唔大但有兩層而且乾淨企理🦆 香烤煙燻鴨胸🍝 海膽醬蟹肉牛油果意大利麵🐔 卡津孜然雞扒🥣 牛肝菌蘑菇忌廉湯🥗 煙三文魚牛油果沙律🥧 蘋果撻🍫 朱古力榛子碎餅🍰 拿破崙🫖 白葡萄烏龍午餐$158加一🍽✨包左三道菜(前菜、主菜同甜品)加飲品款款菜式都好好味而且感覺好用心去整食到勁飽咁落樓🤰🏻 我覺得CP值幾高呀👍🏻自己就特別中意個菇湯、海膽醬蟹肉意粉同煙鴨胸😋菇湯既菇味好香濃好好飲😋海膽醬蟹肉意粉啖啖都好濃郁但又唔會覺得膩😋海膽醬既味道唔會腥再搭埋蟹肉同牛油果好夾👍🏻煙鴨胸既肉質好嫩滑而且充滿煙燻香味😋沾埋伴碟既莓醬一齊食令味道更有層次👍🏻成餐飯都感覺到好有誠意呀👍🏻 值得一試再試❣️
店裡面既空間雖然唔大

🍫 朱古力榛子碎餅

🍰 拿破崙

🫖 白葡萄烏龍

午餐$158加一🍽✨
包左三道菜(前菜、主菜同甜品)加飲品
款款菜式都好好味而且感覺好用心去整
食到勁飽咁落樓🤰🏻 我覺得CP值幾高呀👍🏻
自己就特別中意個菇湯、海膽醬蟹肉意粉同煙鴨胸😋
菇湯既菇味好香濃好好飲😋

Lunch
  • 牛肝菌蘑菇忌廉湯
  • 香烤煙燻鴨胸
2022-06-23 576 views
第一次喺openrice俾評語🙂。我係買酒店package包左呢間餐廳嘅晚餐,餐廳可以用whatsapp book位。環境:餐廳有兩層,我地有小朋友所以坐左下層方便d。 環境當然不可跟酒店餐廳比較,但乾淨企理,坐得都舒服。食物: 食物係好好食👍🏻,賣相又好,不是一般連鎖西餐廳嘅質素,感覺每樣食物都有花心思同設計,配搭得好好,好高質。餐牌上有啲食物package包左,另外都可以加錢upgrade做牛扒/羊架嗰d。我揀的食物都不用加錢:牛肝菌餐湯,沙律,米仔粉,雞扒,布甸,全部都好有誠意。我小朋友不停話好食,佢最中意湯同布甸。價錢:價錢set得相當合理,性價比好高。服務:感覺係家庭式經營,服務友善主動,上菜都快,唔會要你加錢叫其他嘢。 p.s. 1. 如果辣嘅食物係餐牌加返個標誌比較好👍🏻 2. 有bb餐凳同埋小朋友餐具會更佳

價錢:價錢set得相當合理,性價比好高。

p.s.
1. 如果辣嘅食物係餐牌加返個標誌比較好👍🏻
2. 有bb餐凳同埋小朋友餐具會更佳
2022-06-18
Type of Meal
Dinner
2022-01-24 579 views
這間小店嘅老板之前在銅鑼灣樓上鋪開咗幾年,啱啱移師到上環,一於將客人最喜愛的餐點帶俾上環的客人,老板兼大廚最近啱啱接手自己做,雖然店名同銅鑼灣間店唔同咗,但食物出品一於貫徹到底,由於依家限堂食令無得做晚市,唯有將營業時間稍作調整,由朝早8點早餐開始一路到午餐下午茶,早餐和下午茶餐單是一樣,午餐就有7款選擇並且直到下午5點,在老板兼大廚精心炮製下,款款受歡迎。所以行過路過這家小店,你一定唔好錯過😋
2022-01-21
  • 泰式冬蔭貝殼煱
  • 香烤孜然雞扒
  • XO醬大蝦意大利麵
2022-01-08 833 views
上環有家西餐廳開張了,以全單八折吸客,包括午餐、茶餐和單點。同伴一再叫我「順便」去看看,優惠結束了沒有,原來一直心繫於「抵」;細看午餐餐牌,路線和價位與同區 “Eat-and-run” 型食肆十分不同,不過除了有八折 (另收加一),還有無限添飲的凍檸檬茶附送,對於想在 lunch hour 「唞啖氣」而有消費力的上班族,倒是有吸引力的。這天終於「成行」,而我們到得比較晚,剛趕及午餐時段,而且人潮已散,可逍遙地享受任飲唔嬲的凍檸茶。更好的是,店方願意讓我倆「獨佔」閣樓,在 cozy 的餐飲空間撐枱腳!我們的確來得比較遲,屬意的牛扒午餐已完售了,於是由同伴發辦,選了兩款她想試的菜色。而我,除了幫她解決每碟一半的份量 (然而不是「陪食」啊,我是很認真地吃的),也受惠於她比我精明的選擇。店方預先問了我倆,是否兩個餐share來吃,並給了另外兩個碟,讓我們迎接先上桌的海膽醬牛油果蟹肉意大利麵。入口相當有驚喜,海膽味濃郁而沒腥味、與牛油果的smooth搭配完美而不膩;也吃得出鮮拆的蟹肉 (因為吃到一點蟹殼⋯⋯笑),意粉亦煮得剛好並入味。原來這是小店招牌菜之一,店方也建議客人分享這主菜,可以盡快吃完
煙鴨胸沙律 (頭盤)
店方預先問了我倆,是否兩個餐share來吃,並給了另外兩個碟,讓我們迎接先上桌的海膽醬牛油果蟹肉意大利麵。入口相當有驚喜,海膽味濃郁而沒腥味、與牛油果的smooth搭配完美而不膩;也吃得出鮮拆的蟹肉 (因為吃到一點蟹殼⋯⋯笑),意粉亦煮得剛好並入味。原來這是小店招牌菜之一,店方也建議客人分享這主菜,可以盡快吃完,避免冷掉而帶腥。想起那天海運大廈吃到、也堪稱該店主打的海膽醬卡邦尼意粉,真是一大對比啊!有機會真的要說說那一回「望海興嘆」的經歷。
海膽醬牛油果蟹肉意大利麵
午餐吃雞扒,實在稀鬆平常:在快餐店、茶記或是西餐廳,這樣的戲碼也是頻繁地上演。所以在這裡見到雞扒主菜,老實說亦沒有很大的期望。誰知又是喜出望外:一上桌、用刀一切下去,那像切薯片般卡卡裂開的雞皮,已令我精神一振!先焗過的雞扒,做出了這皮脆肉嫩的效果。而且醃得入味,這主菜同樣值得一讚再讚!
香烤孜然雞扒
看似普通的午餐,一次又一次的突破想像。聽說這兒的凍檸檬茶仼飲,是客人光顧午餐的一大誘因。我心想:凍檸茶不是沒喝過,免費無限添加的能是甚麼貨色?一入口,再次自打嘴巴、自證小人之心!清澈、少甜,比一般喝到稍淡的伯爵茶味,十分怡人、飲得舒服!不禁一添再添,雖然店方不再添檸檬,但檸檬味變淡的續杯,卻更顯出茶的清新!
凍檸檬茶 (無限添飲)
午餐可半價升級餐牌上的飲品,我們便點了一杯玫瑰咖啡試試,又可以「偷雞」兩份喝凍檸茶⋯⋯玫瑰花瓣灑落的咖啡上桌,熱力帶出的淡淡玫瑰味伴著咖啡香,飲落舒服而覺著一份韻味。奶泡留在上層,可以先分別享用柔滑的奶泡、和下面濃厚的咖啡,之後再攪拌同喝,一次體會兩份滋味。
玫瑰咖啡
在旁邊無人的用餐區,吃著喝著,半個下午轉眼便流走。兩個人、三百元,驟眼看來不便宜的一頓午餐,卻是十分值得的愜意享受。
說回店名,Zecond並非一個時間單位,那有沒有Z開頭的秒數呢?多得網上百科告知,仄秒 (zeptosecond) 就是這樣一個單位,是第二短的秒數 (對下還有一個「么秒」;還有一個更小的甚麼「普朗克時間」,不過名字沒有「秒」,就不算它在內了!)。若一秒是一磚豆腐,一仄秒就是拿一把刀,像仇人般把豆腐千刀萬剮為天文數字N份的那麼一份。即是多少?還是算了吧,人類不會捕捉得到。人一天的快樂有多少?若果只是一仄秒,那麼這天便白過了。而這頓午餐,帶給我們的愉快時光何止一仄秒?若每一仄秒的快樂能兌成一仙,我們何止是兆萬富翁!不過,真正的快樂是金錢不能提供的。
2021-12-23
$150 (Lunch)
香烤孜然雞扒
凍檸檬茶 (無限添飲)
玫瑰咖啡
在一個月前,發現上環蘇杭街有兩間新餐廳,分別是柴犬主題裝潢的 Shibar 及當時仍未知店名,只貼上紅紙的 Zecond!最近再經過這一帶,才發現有 Feature wall 的西餐廳 Zecond 門面吸引,加上幾次經過,店員也在門外落力拉客!便打算幫襯一吓!這裡佔地兩層,地下那層以淺紫色為主調,配白色餐桌椅,選用金色餐具;上層則以粉紅色為主調,配木餐桌椅,選用黑色餐具,格局完全不同!卻是缺乏裝飾擺設,感覺單調!地下那層:上層:洗手間設於上層!店內播放音樂營造氣氛! 令人也感到輕鬆!如果,上層增添裝飾點綴,亦可掩蓋玻璃窗外的舊樓背景!整體店內裝潢相對單調!驚喜不大!聽女店主講,可以包場:兩層合共可容納 30個人!當我未入座時,女店主先問我想食什麼,幫我先落單,我掃完安心出行便入座!跟女店員講開,才得知大廚是法國藍帶學廚藝!相信品質有保證及水準吧!MenuLunch menu (Soft opening) 每日供應,包括週末頭盤+主菜+飲品配凍檸檬茶,無限添飲;轉其他飲品半價優惠!新開張優惠全單 8折 付款方式:現金、八達通、支付寶、信用卡...等!店方好體諒及配合上班一族,出食物算快

加上幾次經過,店員也在門外落力拉客!
便打算幫襯一吓!

地下那層:
上層:
洗手間設於上層!

店內播放音樂營造氣氛!
令人也感到輕鬆!

如果,上層增添裝飾點綴,亦可掩蓋玻璃窗外的舊樓背景!
整體店內裝潢相對單調!驚喜不大!

聽女店主講,可以包場:兩層合共可容納 30個人!

Menu
頭盤+主菜+飲品
配凍檸檬茶,無限添飲;轉其他飲品半價優惠!
新開張優惠全單 8折

付款方式:現金、八達通、支付寶、信用卡...等!

店方好體諒及配合上班一族,出食物算快!
10分鐘上齊!
 第一次午餐:
頭盤+主菜+飲品
意式蕃茄湯
熱辣辣又酸香醒胃!
夾雜一些蕃茄籽,添上預期之外的口感,
 飲完整碗湯,我已經感到半飽!

意式蕃茄湯
熱玫瑰咖啡 (原價 $48,跟餐半價 $24)
以透明玻璃杯盛載,讓食客看到層次分明!
 濃厚的奶泡承託住玫瑰花乾,碟上綴以玫瑰花乾,美侖美奐!

甘香醇厚的咖啡加入玫瑰糖漿,入口甘中帶甜!
 攪拌後香滑順喉!
熱玫瑰咖啡
海膽醬牛油果蟹肉意大利麵 $168 (新開張8折優惠)
扁身的意大利粉均勻沾上海膽醬,被染成橙黃色,口感帶煙韌討好又 Creamy!
 牛油果算熟,保持翠綠又軟身!蟹肉一絲絲,帶出鮮味!好足料!
整碟份量頗多,相信連男士都夠飽!

第二次午餐:

牛肝菌湯
菌香及菌味濃郁,湯質感濃稠,夾雜菌類微粒,口感豐富!加入忌廉更香滑!

牛肝菌湯
奶油龍蝦湯貝殼鍋 $168(新開張8折優惠)
約10分鐘便送上!
滿滿的一鍋,滿載鮮味的蜆及藍青口,
合共大約 30隻!
 龍蝦湯有助提升鮮味,兩者都鮮香入味!
 藍青口屬於中等 size,肉質鮮嫩!
加入經烹調仍保持清爽口感的西芹、新鮮本菇及蘑菇吸收香濃不膩的醬汁!巧妙地配上大大塊多士,十分香脆!
蘸上香濃的醬汁真的絕配!加分!
物有所值!
奶油龍蝦湯貝殼鍋

橘子果茶 (原價 $38,跟餐半價 $19)
杯內有茶隔,
設計簡約實用!

女店員提醒,先泡一陣才飲用,橘子果茶色澤通紅!充滿莓類及橘子的果酸,清新解膩!

橘子果茶
蘋果撻 $68
即時烘焙,新鮮出爐的蘋果撻香噴噴,口感最佳!

牛油曲奇質地的撻底及撻邊香脆!蘋果保持微微的爽口,酸甜清新!

蘋果撻
通常食過坊間的蘋果撻的撻底已經是腍身,難得在這裡食到外脆內軟的蘋果撻!

這間西餐廳內外兼備,食物沒有令我失望!
 當我食貝殼鍋期間,已給了兩次碟,服務都好細心!
上環區屬中價;美中不足只是缺乏擺設裝飾,所以,第二次幫襯,我也忍不住要帶私伙擺設來影相,營造我想要求完美的背景吧!
2021-11-03
$170 (Lunch)
熱玫瑰咖啡
蘋果撻