2024-05-16 214 views
今日喺公司附近試咗間餐廳,放工切完蛋糕先嚟食飯3個女仔去食,上網睇好似好吸引Total 叫咗3道菜1個意粉三重芝士雞翼 ,脆香雞翼feel,單骨,夠芝士粉,有8舊牛扒,cp值極低,200,6舊無牛味,汁唔吸引,牛夠淋明太子手撕雞,唔知食緊乜😣 啲雞唔係手撕雞嘅雞,明太子同雞完全唔夾龍蝦汁海鮮意粉,中等,還好,汁唔夠濃,份量還好但見有2枱都有帶狗狗嚟,有寵物嘅可以考慮吓嚟食總結,不可再🥲性價比低,份量偏少
今日喺公司附近試咗間餐廳,放工切完蛋糕先嚟食飯
3個女仔去食,上網睇好似好吸引
Total 叫咗3道菜1個意粉
三重芝士雞翼 ,脆香雞翼feel,單骨,夠芝士粉,有8舊
牛扒,cp值極低,200,6舊
無牛味,汁唔吸引,牛夠淋
龍蝦汁海鮮意粉,中等,還好,汁唔夠濃,份量還好

但見有2枱都有帶狗狗嚟,有寵物嘅可以考慮吓嚟食

總結,不可再🥲性價比低,份量偏少
三重芝士雞翼
牛排
2024-05-16
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
三重芝士雞翼
位於銅鑼灣樓上打咭多國菜咖啡店,前身名為Mamaday ,依家已經改名Zipzip。別具特色嘅一間餐廳,每一角落都花盡心思佈置。窗邊位置大落地玻璃,非常開揚透光,而且更對正鵝頸橋的行車天橋,感覺好有趣,啱晒大家打卡拍照留念。食物方面除了有西式意粉、pizza 、沙律、亦有港式撈麵及窩夫甜品。更有各式特色冷熱飲品。點了午餐,前菜沙律足料新鮮,有火龍果、藍莓、車厘茄、火箭菜等。主菜扁意粉,即煮上枱夠熱。帶點淡淡咖喱味,配上菇菌、豬頸肉和櫻花蝦,非常豐富。原來Tiramisu 可以飲嘅,入口不太甜,濃濃酒香。

2023-08-01
$150 (Lunch)
2024-05-09 26 views
銅鑼灣復古玩味風格𝘤𝘢𝘧𝘦裝修、食物同menu都有其特色好適合打卡 座位亦有頗多從上層望去鵝頸橋繁忙的人與車感覺自己特別坐得舒適😆以為是得個玩味打卡但食物出奇地好味。Spicy and Sour Salad With Pan-Fried Scallops酸酸辣辣自家製粟米香煎帶子沙律嫌個名唔夠長☝🏻佢個沙律名真係咁長😂個汁是成個沙律的精髓 好好味沙律菜也很新鮮。The United States of America Flat Iron Steak美利堅合眾國草飼牛扒肉質鮮嫩份量又多,有濃濃肉香。Red Bean Mochi Hojicha Waffle焙茶窩夫配紅豆白玉窩夫幾軟熟 白玉都好軟糯但焙茶味和雪糕豆腐味不夠突出。Ginger Honey Chrysanthemumt夠唔夠薑蜂客菊花茶夠大壺可兩份飲
銅鑼灣復古玩味風格𝘤𝘢𝘧𝘦
裝修、食物同menu都有其特色
好適合打卡 座位亦有頗多

☝🏻佢個沙律名真係咁長😂
個汁是成個沙律的精髓 好好味
沙律菜也很新鮮

美利堅合眾國草飼牛扒
肉質鮮嫩份量又多,有濃濃肉香

焙茶窩夫配紅豆白玉
窩夫幾軟熟 白玉都好軟糯
但焙茶味和雪糕豆腐味不夠突出

。Ginger Honey Chrysanthemumt
夠唔夠薑蜂客菊花茶
夠大壺可兩份飲
🔺蟹膏蟹肉意大利粉 $158超級多嘅蟹肉同埋蟹BB,意粉嘅份量亦都非常驚人!非常濃郁嘅蟹味!🔺Mamaday Pizza (香草雞肉)$126少少辣🌶️本身揀唔到食邊一款就揀咗呢隻daily special,開頭聽侍應介紹嘅時候嘅感覺香草雞肉好普通,但係味道一級棒~是個小驚喜!!🔺紫薯芝士蛋糕 $58首先!係好大件嘅切件!其次紫薯應該好少糖(甚至無糖?),但係甜度啱啱好!大滿足!🔺山楂玫瑰花茶冇咖啡因 $82真係有山楂粒粒!飲落超級舒服!必須題嘅係佢哋每一樣餐具都非常之精緻,依一套茶具靚到我想買返屋企!

🔺蟹膏蟹肉意大利粉 $158

🔺Mamaday Pizza (香草雞肉)$126

🔺紫薯芝士蛋糕 $58

🔺山楂玫瑰花茶冇咖啡因 $82
2024-05-07 17 views
銅鑼灣呢間西式Cafe☕️裝修同菜式都玩味十足 睇返原來前身係Mamaday😮成件事即刻通咗😬-🔹明太子薯條(細-$48)兩個人覺得叫細份好夠食😛薯條中粗度🍟大量明太子鋪面另加再俾一份明太子🥰完全唔怕少-🔹蜜糖芥末雞翼($78)單邊炸雞翼 size比較細雞翼本身辣辣地幾爽😝再加蜜糖芥末醬如果炸粉皮冇咁厚就更好😃-🔹蒜蓉虎蝦pizza($148)次次都係食牛油果蟹Pizza🍕第一次試蒜蓉蝦有驚喜😎份量十足 每片pizza都有一隻大虎蝦🦐蝦肉口感爽彈 蒜香十足批身鋪滿大量芝士🧀非常滋味-🔹辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯($126)豬頸肉配辣肉碎 好開胃嘅組合😄黑洞覺得辣到可以接受滑蛋選用日本蛋🥚加分-🔹牛油果奶昔($58)無添加糖 飲得到好香蜜糖味🍯帶有淡淡牛油果香🥑口感順滑
銅鑼灣呢間西式Cafe☕️
裝修同菜式都玩味十足
睇返原來前身係Mamaday😮
成件事即刻通咗😬

🔹明太子薯條(細-$48)

兩個人覺得叫細份好夠食😛
薯條中粗度🍟大量明太子鋪面

另加再俾一份明太子🥰完全唔怕少
🔹蜜糖芥末雞翼($78)

單邊炸雞翼 size比較細
雞翼本身辣辣地幾爽😝
再加蜜糖芥末醬
如果炸粉皮冇咁厚就更好😃
🔹蒜蓉虎蝦pizza($148)

次次都係食牛油果蟹Pizza🍕
第一次試蒜蓉蝦有驚喜😎
份量十足 每片pizza都有一隻大虎蝦🦐
蝦肉口感爽彈 蒜香十足
批身鋪滿大量芝士🧀非常滋味
🔹辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯($126)

豬頸肉配辣肉碎 好開胃嘅組合😄
黑洞覺得辣到可以接受
滑蛋選用日本蛋🥚加分
🔹牛油果奶昔($58)

無添加糖 飲得到好香蜜糖味🍯
帶有淡淡牛油果香🥑口感順滑
2024-05-06 15 views
星期日約左朋友黎試呢間係時代廣場附近既樓上cafe,原來呢間既前身就係mamaday~銅鑼灣搬店重新裝修後都好有風格~食物有心思🥰 真心高質,值得推薦❤️🔸芝麻呑拿魚水牛芝士沙律($168)呑拿魚裹滿芝麻,口感豐富,配上水牛芝士同黑醋汁好清新🔸軟殼蟹Pizza ($132)原隻軟殼蟹,脆卜卜,薄身pizza烤得好脆,pizza控一定要試下呢度既特色pizza🔸爆炸白飯魚魷魚墨魚墨汁飯($126)炸白飯魚非常香脆,而墨汁飯又好香濃creamy,一啲都唔腥,好耐冇食過咁好食既墨汁飯🔸Caramel Coffee Frappe ($60)最中意佢呢個frappe唔會太甜,但咖啡又夠哂香濃,超級滿足

🔸芝麻呑拿魚水牛芝士沙律($168)
呑拿魚裹滿芝麻,口感豐富,配上水牛芝士同黑醋汁好清新

🔸軟殼蟹Pizza ($132)

🔸爆炸白飯魚魷魚墨魚墨汁飯($126)

🔸Caramel Coffee Frappe ($60)
2024-05-03 16 views
zipzip 前身係mamaday 當時已經好有人氣,就算轉左手裝修同風格都依舊一樣~睇下個碟仔幾可愛~仲有小新!銅鑼灣番工lunch time 到訪都真係忙裡偷閒~同朋友叫左個Funny Pasta Alla Cabonara, 因為有蝦、又有Curry, 感覺幾新穎,其實就係咖哩炒麵仲叫左個手打漢堡~ 有生菜、蕃茄、洋蔥、芝士, 總體而言都唔錯, 不過肉就略微熟左d,伴菜薯條都好多~幾中意佢個湯, 幾好飲!最尾當然叫番個甜品打打卡啦~焦糖脆脆正!
zipzip 前身係mamaday 當時已經好有人氣,
就算轉左手裝修同風格都依舊一樣~
睇下個碟仔幾可愛~

仲有小新!

銅鑼灣番工lunch time 到訪都真係忙裡偷閒~

其實就係咖哩炒麵

伴菜薯條都好多~
幾中意佢個湯, 幾好飲!

最尾當然叫番個甜品打打卡啦~
焦糖脆脆正!
2024-05-03 21 views
終於到訪以搞鬼玩味打響名堂既ZipZip!重新打造品牌後維持一貫懷舊hipster vibes,餐廳每個角落都係特色擺設或壁畫,去到邊個都係打卡位♥️餐牌有齊主菜、小食同手工啤等等,菜式名仍然都係咁搞笑,未食已經笑出聲😆🔸以為⋯食緊⋯片皮鴨比薩黎到咁有玩味既餐廳一定要試下創意菜式✨一件件鴨肉肉質軟嫩味濃,旁邊有京蔥、青瓜等片皮鴨必備配料;加埋海鮮醬就成功將片皮鴨卷變成一個pizza!!加上pizza本身係薄批,食多幾件都唔怕膩,創意滿分🏅🔸有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵差不多枱枱都點既signature,al dente 扁麵配搭蟹肉、蟹膏同蟹籽,上面仲放左兩隻蟹鉗肉,每一啖都係滿滿鮮味,大推!🔸明太子薯條薯條可選原味、明太子及芝士粉味🙆🏻‍♀️幼身薯條炸得金黃香脆,上面鋪滿明太子同蟹籽,唔怕食到最後無哂沾醬🔸獅子山下、夢想兩款香港味道精釀啤酒以獅子山精神為出發點,pale ale同桂花Pilsner各有特色,香港人點可以唔支持!!

🔸以為⋯食緊⋯片皮鴨比薩

🔸有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

🔸明太子薯條

🔸獅子山下、夢想
由mamaday 改咗做zipzip. 餐牌菜式名稱都幾有心思,好得意。—唔使剝殼是拉差雞尾酒汁大蝦蛋包蕃茄飯讀晒佢呀—我真係冇讀晒佢,隻蝦你真係唔使剝殼,食落啦佢可能加咗少少辣汁,有少少辣。啲蛋整得好滑好香,配搭埋啦佢海鮮嗰種風味同雞尾酒汁夠晒野味~—墨西哥雞肉菠菜開心果忌廉芝士餡卷—好有特色嘅菜式,搭配好香,佢嘅鹹卷皮做得啱啱好~Lunch set跟餐前菜有沙律或者餐湯,飲品可以揀青檸梳打,茶或者Americano。或者加錢享受其他飲品。今日嘅餐湯係南瓜湯,夠晒健康。仲可以加甜品,綠茶/焦糖/紫薯味窩夫,或者是日自家製蛋糕~—Tiramisu—作為Tiramisu 熱愛者,真係好大嚿超好食,好香嘅甜酒味呀,通常出面啲Tiramisu都唔會有咁香嘅味道。超抵食,加$38就有咁大嚿,想像唔到~

—唔使剝殼是拉差雞尾酒汁大蝦蛋包蕃茄飯讀晒佢呀—

—墨西哥雞肉菠菜開心果忌廉芝士餡卷—
好有特色嘅菜式,搭配好香,佢嘅鹹卷皮做得啱啱好~

今日嘅餐湯係南瓜湯,夠晒健康。

仲可以加甜品,綠茶/焦糖/紫薯味窩夫,或者是日自家製蛋糕~

—Tiramisu—

2024-04-27 14 views
呢間銅鑼灣樓上Cafe超打卡餐牌菜式名玩味感十足最重要嘅係pet friendly 餐廳可以帶埋毛孩一齊嚟呀🥰-🍟明太子薯條($68,大)薯條新鮮香脆面頭鋪滿好多明太子仲伴有一碟明太子🍕以為食緊片皮鴨比薩 ($138)批身薄身香脆面頭鋪滿配料,有京式蔥、片皮鴨、青瓜呢個fusion pizza認真出色👍🏻拎起拉出芝士拉絲效果入口每啖都好似緊片皮鴨但同時又食到芝士pizza香味!🥄辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯($126)嫩滑嘅雞蛋包住煙韌嘅米飯撈勻肉碎一齊食名如其實,真係辣勁十足呢🌶️加埋爽口嘅豬頸肉肉量超多呀😆☕️Chocolate Latte($52)朱古力迷愛💕💕💕面頭滿滿嘅朱古力令朱古力味入口香酥滑溜面頭滿滿嘅朱古力粉令味道更濃郁🍹Tofu Tofu Sesame Prappe($58) 豆腐加上芝麻呢個組合又幾襯喔!面頭仲有一球豆腐雪糕雪糕質感似雪芭豆味濃郁呀!
呢間銅鑼灣樓上Cafe超打卡
餐牌菜式名玩味感十足
最重要嘅係pet friendly 餐廳
可以帶埋毛孩一齊嚟呀🥰

🍟明太子薯條($68,大)
薯條新鮮香脆
面頭鋪滿好多明太子
仲伴有一碟明太子

🍕以為食緊片皮鴨比薩 ($138)
批身薄身香脆
面頭鋪滿配料,有京式蔥、片皮鴨、青瓜
呢個fusion pizza認真出色👍🏻
拎起拉出芝士拉絲效果
入口每啖都好似緊片皮鴨
但同時又食到芝士pizza香味!

🥄辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯($126)
嫩滑嘅雞蛋包住煙韌嘅米飯
撈勻肉碎一齊食
名如其實,真係辣勁十足呢🌶️
加埋爽口嘅豬頸肉
肉量超多呀😆

☕️Chocolate Latte($52)
朱古力迷愛💕💕💕
面頭滿滿嘅朱古力令
朱古力味入口香酥滑溜
面頭滿滿嘅朱古力粉令味道更濃郁

🍹Tofu Tofu Sesame Prappe($58)
豆腐加上芝麻
呢個組合又幾襯喔!
面頭仲有一球豆腐雪糕
雪糕質感似雪芭
豆味濃郁呀!
2024-04-26 24 views
今次嚟到搞鬼嘅餐廳「ZipZip」,餐廳行一種懷舊復古嘅風格,周圍都用咗好多得意嘅公仔如蠟筆小新。主打輕輕鬆鬆食餐飯,另外佢哋菜單上嘅名都好搞鬼,令人睇完都會會心微笑。好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩冇諗過Pizza上面有六隻小蟹鉗,另外仲有牛油果同埋鹹蛋黃醬,打卡真係一流啊。食嘅時候先拆開蟹肉出嚟,鮮甜嘅蟹肉配搭鹹香嘅鹹蛋,別有一番風味啊。雞翼通常都係期望越大,失望越大同樣係搞鬼嘅菜式名,總共有5款味道可以選擇,我就揀咗最鍾意嘅蜜糖芥茉。雞翼外皮都算炸得香脆,芥末甜甜辣辣都好得意。辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎蛋包飯炒蛋夠嫩又濕潤,面頭係香辣嘅豬頸肉同埋肉碎,辣辣地其實都幾過癮。

好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩

雞翼通常都係期望越大,失望越大

辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎蛋包飯
2024-04-26 26 views
呢間餐廳原本係位於銅鑼灣嘅Mamaday而家重新裝修改名為ZipZip 自己好鍾意佢地嘅裝修同埋擺放咗好多裝修俾客人去打卡 餐廳menu上面嘅菜名都好獨特好有心思去命名呢🍕 好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩食左先講減肥Pizza望落已經好吸引有好邪惡嘅芝士🧀另外仲有鹹蛋黃同蟹肉都幾夾 全部材料我都好喜歡有牛油果、芝士、蟹肉🍝有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵我地好鍾意蟹 🦀 所以兩款都有蟹呢 呢個有豐富餡料 有蟹肉、蟹鉗、蟹膏 佢個sauce好濃味🍓雜莓配乳酪是無敵的沙冰呢杯係好fresh嘅雜莓味沙冰 係用咗士多啤梨同藍莓🫐mix埋一齊 飲到好多嘅藍莓同草莓🍓食pizza加沙冰好配呢

🍕 好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩食左先講減肥

🍝有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

🍓雜莓配乳酪是無敵的沙冰
2024-04-25 21 views
這家餐廳就是超級有趣又色彩繽紛的地方🥳他們的裝潢和杯具設計都帶著濃厚的懷舊風格,給人一種很特別的感覺❤️他們最有名的菜就是黃金龍蝦汁魷魚薄片掛汁意粉。這個招牌菜真是太讚了!裡面有鹹蛋黃和龍蝦汁,味道超濃郁的,醬汁甜甜的又帶點海鮮的風味。意粉特別好吃,都被醬汁給吸附了,再加上魷魚薄片和蟹籽,超級推薦給大家嚐嚐!還有他們的雞翅,他們有好幾種口味可以選,我最喜歡的是三重芝士粉。每一隻雞翅都裹滿了超厚的芝士粉,真的是芝士迷的最愛!他們的甜點特濃脆脆朱古力窩夫配焦糖香蕉也是必吃的!這個甜點真的是太讓人期待了,看起來和味道都超級棒!朱古力窩夫外面酥脆裡面鬆軟,吃起來超香的。再加上雲呢拿雪糕、焦糖脆脆和香蕉,真是一個完美的結尾!這家餐廳的菜色和口味真的是吸引了好多人,如果你喜歡有趣又好吃的餐廳,一定要來試試看🥰

2024-04-25 23 views
同小魔怪上完堂,突然間覺得好肚餓,又唔想喺商場啲大型連鎖店度食飯,就諗起ZipZip以前一路都冇留意,今次上到去,估唔到佢竟然有BB凳😳今次我哋叫咗單骨雞翼,蟹肉扁意粉,蒜蓉虎蝦pizza職員好細心👍🏻有提我哋,雞翼係辣嘅,驚小魔怪唔食得單骨雞翼配蜜糖芥茉醬,甜甜地,芥末味唔係太重,我第一次食已經驚為天人🤩蟹肉扁意粉嘅蟹肉好多,意粉嘅醬汁好濃,不過食得多有少少膩😅上面嘅蟹鉗一早俾小魔鬼搶走咗🙄蒜蓉虎蝦pizza ,pizza餅底幾簿,虎蝦超大隻超爽口,不過因為避免黐底,所以pizza餅底搽咗麵包,搞到咬落粉感有啲重飲品得好唔錯,我超鍾意佢個柚子沙冰👍🏻

以前一路都冇留意,今次上到去,估唔到佢竟然有BB凳😳

今次我哋叫咗單骨雞翼,蟹肉扁意粉,蒜蓉虎蝦pizza

職員好細心👍🏻有提我哋,雞翼係辣嘅,驚小魔怪唔食得

飲品得好唔錯,我超鍾意佢個柚子沙冰👍🏻
Type of Meal
Tea
2024-04-18 97 views
銅鑼灣有趣玩味特色Cafe野食&環境都有創意野食名好有趣明太子薯條明太子好多,比得毫不手軟,明太子控要試下小份份量都夠2個人食點解個個都叫軟殼蟹Pizza架 超多芝士可以拉絲軟殼蟹外脆內軟好大隻加埋火箭菜食落好fresh唔會膩有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 有蟹膏有蟹肉絲有蟹籽好Creamy又唔會太鹹個賣相都唔錯焦糖脆脆窩夫配海鹽焦糖雪糕 焦香脆脆帶有焦香味Waffle香脆有口感加埋藍色海鹽雪糕影相又靚又夾柚子益力多冰沙,酸甜幾開胃香蕉朱古力奶昔冇加糖飲落冇咁甜
銅鑼灣有趣玩味特色Cafe

野食&環境都有創意

野食名好有趣

明太子薯條
明太子好多,比得毫不手軟,明太子控要試下
小份份量都夠2個人食

個賣相都唔錯

焦香脆脆帶有焦香味
Waffle香脆有口感
加埋藍色海鹽雪糕影相又靚又夾

柚子益力多冰沙,酸甜幾開胃
香蕉朱古力奶昔冇加糖飲落冇咁甜
2024-04-08
$250 (Dinner)
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 點解個個都叫軟殼蟹比薩架