2024-11-01 1347 views
裝修很有特色,玩味十足,擺設很用心,每個角落都係打卡位,有大玻璃窗採光,係度用餐感覺好舒服,仲係寵物友善餐廳呀。平日有「餵飽你」午餐,包頭盤、前菜、主食、飲品、甜品,成set好豐富。員工幾有活力又快手,下單後好快就有嘢食,食物整體不錯,環境好啱來打卡。頭盤:🔸田園沙律 / 🔸湯沙律菜清新開胃,雜菜湯清甜。前菜:🔸炸魷魚圈/ 🔸雞翼魷魚圈同雞翼都炸得好香脆可口。主食:🔸蟹肉石斑魚蛋包飯配忌廉汁個石斑魚外面脆裡面魚肉嫩滑👍🏻蛋香滑同忌廉汁幾夾,如果可以多啲汁更好😜🔸Homemade Cheese Burger 🍔 個包幾鬆軟,雙重芝士正,漢堡扒厚身,仲有脆薯條。飲品:🔹Americano🔹Yuzu Oolong Tea柚子茶酸爽清新,隻杯仲好靚😍甜品:🔹Homemade daily cake 以Tiramisu 甜品作結尾好圓滿😚,咖啡味濃,濕潤軟綿口感帶點酒味😋

頭盤:
🔸田園沙律 / 🔸湯
沙律菜清新開胃,雜菜湯清甜。

前菜:
🔸炸魷魚圈/ 🔸雞翼
魷魚圈同雞翼都炸得好香脆可口。

主食:
🔸蟹肉石斑魚蛋包飯配忌廉汁
🔸Homemade Cheese Burger 🍔
個包幾鬆軟,雙重芝士正,漢堡扒厚身,仲有脆薯條。

飲品:
🔹Americano
🔹Yuzu Oolong Tea
柚子茶酸爽清新,隻杯仲好靚😍

甜品
🔹Homemade daily cake
Lunch
  • Tiramisu
餐廳裝修玩味重 好多美式vintage名人語錄🤣今次二訪 嗌左上次冇食過既野 keep住水準 依然好好食 好岩朋友聚會🤣✿ Zip Zip Dinner Set - 大蝦鮮茄海鮮意大利飯 $208 ✿Dinner set 包括餐湯、炸物拼盤、Main Course…餐飲同甜品是日餐湯係香甜既南瓜湯炸物拼盤有單骨雞翼同魷魚圈🦑皮脆肉嫩~ 至於個rissotto 超多蟹籽 口感十足 大蝦同魷魚彈牙🦐飯粒飽滿掛晒汁 鮮茄汁鮮甜惹味餐飲方面我地加錢轉左做手工啤🍻甜品師今晚的心情係tiramisu~蛋糕偏creamy 滿滿咖啡香☕酒味濃得黎唔會苦澀 出奇地好食!✿ 又係黑松露野菌比薩...好悶呀 $122 ✿另外散叫左個pizza share食~ 個名真係好有趣😂的確黑松露真係萬能key 都冇人唔鐘意食~薄皮pizza上面厚厚既芝士 做到邪惡拉絲效果😈配埋黑松露野菌非常夠味✿ House Beer $68 (跟餐再-$20) ✿個樽身好靚!! 有本土設計好欣賞⛰️Lion Rock - 帶少許苦澀味既Pale Ale Dream - 菊花味重d入口清新
餐廳裝修玩味重 好多美式vintage名人語錄🤣

是日餐湯係香甜既南瓜湯
炸物拼盤有單骨雞翼同魷魚圈🦑皮脆肉嫩~
飯粒飽滿掛晒汁 鮮茄汁鮮甜惹味
餐飲方面我地加錢轉左做手工啤🍻
酒味濃得黎唔會苦澀 出奇地好食!
又係黑松露野菌比薩...好悶呀

✿ 又係黑松露野菌比薩...好悶呀 $122 ✿
另外散叫左個pizza share食~ 個名真係好有趣😂
的確黑松露真係萬能key 都冇人唔鐘意食~
薄皮pizza上面厚厚既芝士 做到邪惡拉絲效果😈
配埋黑松露野菌非常夠味

✿ House Beer $68 (跟餐再-$20) ✿
個樽身好靚!! 有本土設計好欣賞⛰️
Lion Rock - 帶少許苦澀味既Pale Ale
Dream - 菊花味重d入口清新
又係黑松露野菌比薩...好悶呀
  • Tiramisu
之前同朋友都試過去呢間餐廳,最近又再去都覺得水準好好!❣️原來呢度有Hidden Menu嘅,就係開心果窩夫,但係想食要記得早d,因為限量嘅!❣️另外呢度嘅Pizza一向都係我嘅最愛,係必點之選! 🍕好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩食左先講減肥$156- 好邪惡咁中間全部都係厚厚嘅芝士,薄脆Pizza餅底上面有厚厚嘅牛油果肉,中間再夾上鹹蛋黃,樣樣都好滋味。最難得嘅係Pizza上面嘅蟹鉗都幾鮮甜~🔸炒你帶子沙嗲香港製造蝦籽撈麵$142- 絕對係一個fusion菜式,粗面炒得好乾身,撈上好香濃嘅蝦子,口感幾好又彈口。另外仲可以撈上蟹籽食,層次豐富。🧇焙茶窩夫配紅豆白玉 $88- 好可惜因為遲咗嘅關係,食唔到開心果窩夫。不過呢個窩夫都幾有水準,窩夫好脆,甜度適中,而旁邊嘅白玉好煙靭。最難忘係豆腐雪糕,豆腐味好夠濃又唔會太甜✨玫瑰山楂茶飲咗有助降血壓$52- 賣相好特別,好似做Experiment嘅 Beaker咁,倒入梳打玫瑰同埋山楂加埋一齊好香好Refreshing,係意想不到嘅Combination唔知大家有冇聽過,有啲人睇Menu都好似睇書咁,但去到呢度真係可以睇Menu都好似睇書咁特別,有機

之前同朋友都試過去呢間餐廳,最近又再去都覺得水準好好!

❣️另外呢度嘅Pizza一向都係我嘅最愛,係必點之選!

🍕好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩食左先講減肥$156
好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩食左先講減肥

🔸炒你帶子沙嗲香港製造蝦籽撈麵$142

🧇焙茶窩夫配紅豆白玉 $88
焙茶窩夫配紅豆白玉

✨玫瑰山楂茶飲咗有助降血壓$52

唔知大家有冇聽過,有啲人睇Menu都好似睇書咁,但去到呢度真係可以睇Menu都好似睇書咁特別,有機會再去❤️

好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩食左先講減肥
焙茶窩夫配紅豆白玉
1 day(s) ago 0 views
🤣上年差啲食唔到聖誕晚餐,今年吸取教訓提早一個星期BOOK定聖誕餐。未到餐廳門口前,我哋要行過一條好有特色嘅樓梯,上面寫住 "Listen HUMAN, There is NO Elevator To the Hell, You have to take the STAIRS." 咁搞鬼嘅Slogan,加埋兩邊復古風格嘅畫同電影海報,真係好有趣!🤩 餐廳入面一樣花多眼亂,充滿唔同文化。每一枱都係一個驚喜,有一隻chewy同一棵聖誕樹一齊,而紙巾上有孖潤腸朝偉個樣,杯上又係牛奶妹個樣。每一處都係一個驚喜,每一眼都係新發現。🍽️ 復古聖誕二人晚餐法式龍蝦湯:湯底香濃,真係有龍蝦肉,味道鮮美。每啖都充滿龍蝦嘅味道,暖笠笠。🍲🦞煙三文魚雜果沙律:煙三文魚花擺盤精緻,色彩繽紛。生果都唔少。🥗🐟香煎澳洲盲曹配柚子忌廉汁:盲曹肉質滑嫩,最正係配埋柚子忌廉汁,柚子忌廉清新香味同魚肉好夾。🐟🍊美國牛板腱扒配香草燒汁:牛板腱扒肉質結實,唔會乾柴。薯蓉好好味。🥩🌿熱肉桂薑餅拿鐵:意外地好味,上面仲有一條肉桂棒同一塊薑餅。平時唔太鐘意肉桂同薑餅,但呢杯真係出乎意料好味。兩者混合嘅香味相互輝映,甜而不膩。比一般咖

🍽️ 復古聖誕二人晚餐

熱肉桂薑餅拿鐵:意外地好味,上面仲有一條肉桂棒同一塊薑餅。平時唔太鐘意肉桂同薑餅,但呢杯真係出乎意料好味。兩者混合嘅香味相互輝映,甜而不膩。比一般咖啡店嘅肉桂薑餅味更勝一籌。加上得意嘅公仔樣金屬杯,真係唔少儀式感之餘仲好搞鬼。☕️🎄

薄荷朱古力Oreo抹茶沙冰:入口清爽嘅薄荷朱古力味,隨後就係抹茶沈穩嘅茶香加上粒粒Oreo碎,層次分明,口感豐富。🍫🍵

開心果巴斯克芝士蛋糕:全晚最大亮點!結合巴斯克芝士蛋糕嘅外硬內軟口感,再配上開心果嘅甜香。芝士綿密順滑,入口即化,開心果香濃郁,仲有開心果碎,可以食多兩個!🍰🥜

整體十分滿意,講起聖誕晚餐應該會即刻諗起ZIPZIP🎄✨
4 day(s) ago 0 views
呢個晚市套餐真係都幾抵!四道菜加埋飲品同埋甜品,二百幾蚊真係超值!而且,所有嘅菜式都好有水準,味道出色!👍如果你哋想搵一個地方同朋友聚餐,或者想試下唔同嘅意大利菜,呢間餐廳真係值得一試!我會再帶埋其他朋友一齊來,絕對唔會失望!🥳🍴環境都幾靚,氣氛輕鬆,真係好適合朋友聚餐或者情侶約會!呢間餐廳係寵物友善,各位狗爸爸狗媽媽可以帶埋自己嘅寵物BB過嚟一齊食!呢間餐廳一定要book位佢冇得Walk in的,所以各位要注意!!

帶子菠菜忌廉扁意粉
明太子薯條
炸物拼盤
2024-11-19
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Tasting Event, Voucher
帶子菠菜忌廉扁意粉
明太子薯條
炸物拼盤
4 day(s) ago 0 views
今日接完奴才爸放工食啲嘢之後再陪佢剪頭髮,就係銅鑼灣搵食,係鵝頸橋附近見到有間cafe好特別,一於上去試下先😌一入餐廳見到啲裝修好有心思好特別,menu更加突顯到餐廳真係好有心機整,無論係排版定係菜式名就連餐巾、餐具都好靚好別緻😍臨近聖誕有個聖誕套餐,有餐湯沙律主菜甜品仲有聖誕特飲,好抵食,唔洗諗啦就佢啦🤭薄荷朱古力奧利奧抹茶沙冰🍹一上枱已經非常吸睛👀聖誕元素薑餅人唔少得,仲有滿滿嘅cream係上面🥰抹茶味朱古力味都好濃郁,飲到粒粒朱古力🍫最欣賞係啲冰打得好細唔會飲到碎冰粒👍🏻法式龍蝦湯🦞龍蝦湯非常香濃同有淡淡嘅甜味,應該用咗魚仔黎做湯底,好有海洋嘅感覺😋煙三文魚雜果沙律🐟🥗有藍莓、火龍果、車厘茄等,雖然沙律菜冇落醬汁調味,但配埋煙三文魚一齊食味道又唔錯👍🏻美國牛板腱配香草燒汁🐃呢個牛板腱雖然咸味差啲啲🤏🏻但估佢唔到肉味咁咁咁香濃🤩🤩食落軟身有咬口但完全唔靭,叫七成熟又真係煎得剛剛好,切開入面啲肉粉粉嫩嫩😍餐廳食物質素都非常好🤤香煎澳洲盲曹配柚子忌廉汁🐟估唔到盲曹可以咁滑😍連對魚好挑剔嘅奴才爸都話唔錯🤭配上柚子忌廉汁微微酸,更帶出到魚嘅鮮味🤤開心果巴斯克🍰蛋糕上有奶蓋同開心果碎,連擺盤

薄荷朱古力奧利奧抹茶沙冰🍹

法式龍蝦湯🦞

煙三文魚雜果沙律🐟🥗

美國牛板腱配香草燒汁🐃

香煎澳洲盲曹配柚子忌廉汁🐟

開心果巴斯克🍰
蛋糕上有奶蓋同開心果碎,連擺盤都精美過人😍一入口已經食到濃濃嘅開心果味🤤係一個非常之完美嘅甜品🤤成為一個完美句號🥰

老母非常推介呢間餐廳,完全覺得係度食嘢好享受,可以欣賞到特別有玩味嘅擺設、裝修,餐巾餐具都靚靚😍會覺得本身好味有質素嘅食物更更更加好食🥰

🤑 人均消費:~$330
🤩 推薦指數:8.5 / 10
📍 餐廳資料:ZipZip (銅鑼灣)
銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #銅鑼灣美食 #灣仔美食 #文青餐廳 #文青cafe #cafe #玩味 #攝攝 #ZipZip
呢間樓上𝒄𝒂𝒇𝒆一直人氣高企 以搞怪復古風聞名平日夜晚都滿座 無預先訂座都未必食到(¬‿¬)𝑿𝒎𝒂𝒔 𝒎𝒆𝒏𝒖二人餐$600搞掂 幾抵食~餐廳好多打卡位 仲係𝙥𝙚𝙩 𝙛𝙙𝙡𝙮 可以帶埋主子慶祝!𝑪𝒉𝒓𝒊𝒔𝒕𝒎𝒂𝒔 𝑺𝒆𝒕 𝒇𝒐𝒓 𝑻𝒘𝒐✿ 前菜|法式龍蝦湯|煙三文魚雜果沙律✿ 主菜 (4選2)香煎盲曹配柚子忌廉汁|軟殼蟹墨汁海鮮燉飯✿ 甜品|開心果巴斯克芝士蛋糕✿ 特飲|肉桂薑餅拿鐵 // 薄荷朱古力Oreo抹茶沙冰稱得上係聖誕大餐 \^o^/ 賣相不錯 襯托餐廳環境更加分主菜有魚、牛扒、𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢 & 𝘳𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰選擇 發揮唔錯巴斯克𝘮𝘪𝘯𝘪 𝘴𝘪𝘻𝘦很可愛 幾軟滑 開心果味夠濃!最有氣氛一定係薑餅人熱拿鐵´・ᴗ・`個杯勁得意薑餅人曲奇+厚厚忌廉+暖笠笠嘅拿鐵~不過打卡要快手 如果唔係忌廉捱唔到最尾啊𝘩𝘢𝘩𝘢

呢間樓上𝒄𝒂𝒇𝒆一直人氣高企 以搞怪復古風聞名
平日夜晚都滿座 無預先訂座都未必食到(¬‿¬)
𝑿𝒎𝒂𝒔 𝒎𝒆𝒏𝒖二人餐$600搞掂 幾抵食~
餐廳好多打卡位 仲係𝙥𝙚𝙩 𝙛𝙙𝙡𝙮 可以帶埋主子慶祝!

𝑪𝒉𝒓𝒊𝒔𝒕𝒎𝒂𝒔 𝑺𝒆𝒕 𝒇𝒐𝒓 𝑻𝒘𝒐
✿ 前菜|法式龍蝦湯|煙三文魚雜果沙律
✿ 主菜 (4選2)
香煎盲曹配柚子忌廉汁|軟殼蟹墨汁海鮮燉飯
甜品|開心果巴斯克芝士蛋糕
✿ 特飲|肉桂薑餅拿鐵 // 薄荷朱古力Oreo抹茶沙冰

稱得上係聖誕大餐 \^o^/ 賣相不錯 襯托餐廳環境更加分
巴斯克𝘮𝘪𝘯𝘪 𝘴𝘪𝘻𝘦很可愛 幾軟滑 開心果味夠濃!
最有氣氛一定係薑餅人熱拿鐵´・ᴗ・`個杯勁得意
薑餅人曲奇+厚厚忌廉+暖笠笠嘅拿鐵~
不過打卡要快手 如果唔係忌廉捱唔到最尾啊𝘩𝘢𝘩𝘢
2024-12-17 42 views
二訪位於銅鑼灣嘅Zipzap,上一次試左大蝦蛋包飯,覺得味道好特別,餐廳無論係Menu定係裝修都好有特色,好適合同朋友打卡傾歇😛今次再次出動,同朋友黎試下其他菜式!-🍽️點解個個都叫軟縠蟹比薩架(仲要有菠蘿) ($132)🍽️ 焙茶窩夫配紅豆白玉 ($98)☕️ 我黑芝麻你個牛奶($52)☕️Tiramisu ($58)-🐻comment:🍕軟縠蟹Pizza好有驚喜!超薄又脆嘅批配上菠蘿、蟹柳、千島醬,再加上大隻炸軟殼蟹,成個味道夾得來亦令人好開胃👍🏻🥰Waffle共有4塊,我們點的紅豆白玉ver好個外表好有藝術特色🫣窩夫外表香脆,而且最近餐廳對窩夫的製法進行了改變,加入了真麻糬做內餡,令窩夫的口感更加煙靭,各位麻糬控不能錯過!(不過我同朋友都認為紅豆太甜,下次會想試其他味eg開心果多啲~)☕️飲品中規中矩,黑芝麻鮮奶無拉花,但有少少黑芝麻粒,整體黑芝麻味唔濃
🍽️點解個個都叫軟縠蟹比薩架(仲要
有菠蘿) ($132)
🍽️ 焙茶窩夫配紅豆白玉 ($98)
☕️ 我黑芝麻你個牛奶($52)
☕️Tiramisu ($58)
🐻comment:

• 焙茶窩夫配紅豆白玉
  • 點解個個都叫軟縠蟹比薩架(仲要 有菠蘿)
2024-12-17 0 views
餐廳位於時代廣場對面,窗邊位可以欣賞銅鑼灣夜景。雖然係樓上鋪,但平日晚上都坐滿8-9成,十分熱鬧😆 Zip Zip亦係寵物友善餐廳,當晚都見到有兩枱帶埋狗狗嚟食飯🐶臨近聖誕,點個🎄復古聖誕二人晚餐($598),有沙律、湯、兩款主菜、甜品及飲品,食物味道唔錯🦞法式龍蝦湯味道香濃 🥗煙三文魚雜果沙律,三文魚表面灑上芝麻,味道幾香,蔬果新鮮🐟香煎澳洲盲曹配柚子忌廉汁,盲曹肉質滑嫩,表面鋪上木魚絲,表皮煎得香脆,帶淡淡清新柚子味😋 加上蔬菜汁嘅薯蓉呈淺綠色,味道較牛板腱嘅薯蓉濃味,推介👍🏽🥩美國牛板腱扒配香草燒汁揀咗五成熟,肉質嫩並帶淡淡肉味,兩款主菜都伴有椰菜仔同露筍,飲食夠均勻👍🏽 🧀開心果巴斯克芝士味濃,帶淡淡開心果味,表面鋪上開心果仁和芝士醬個人比較鍾意🍫薄荷朱古力奧利奧抹茶沙冰,每啖都有好多朱古力粒🤎 另一杯飲品 ☕️熱肉桂薑餅拿鐵伴可愛的薑餅人有忌廉鋪面,帶玉桂香味,整體温度唔太熱

香煎澳洲盲曹配柚子忌廉汁

美國牛板腱扒配香草燒汁

開心果巴斯克

熱肉桂薑餅拿鐵伴可愛的薑餅人
Dinner
香煎澳洲盲曹配柚子忌廉汁
2024-12-16 0 views
講到銅鑼灣嘅cafe又點少得Zip Zip店內任何一個位置都係打卡位而且佢地仲係pet friendly嘅cafe帶住寵物一齊chill住食雞翼 (避風塘)單骨雞翼炸得脆身又唔會過焦金黃色雞翼配上避風塘炸蒜味道好惹味又帶點辣勁泰式打拋豬烏冬以泰式經典炒肉碎配上日式烏冬平時食開配白飯或包生菜無諗過配日式烏冬同樣夾烏冬吸晒打拋豬肉碎嘅醬汁味道香辣又帶豬肉脂香開心果窩夫配開心果雪糕開心果窩夫外層烤得好香脆內裏帶住少少麻糬 口感外脆內綿開心果味幾香 再配搭開心果雪糕令開心果香氣又濃厚Tiramisu以咖啡liqueurs配上芝士奶蓋入口順滑而且充滿綿綿感青提梳打梳打底下充滿青提肉配上清爽嘅梳打味道好fresh
講到銅鑼灣嘅cafe又點少得Zip Zip

梳打底下充滿青提肉
配上清爽嘅梳打味道好fresh

Lunch
2024-12-13 0 views
不是怎麼香港的寶藏餐廳都藏那麼深啊😂😂😂銅鑼灣這家精靈古怪的餐廳 有趣又好吃唯一缺點就是好難找😂躲樓上上班歸上班 省錢歸省錢 漂亮飯也要吃滴要不是朋友推 都沒發現這麼funny的西餐——————繞口令菜名👇🦐大蝦番茄海鮮意大利飯濃濃的番茄燴飯,三隻煎香的水晶大蝦仁點綴,飯里還藏了好多貝類 魷魚等,每一口都能吃到海鮮😋👉ps 這個有set哦 划算點🍕What-so-ever pizza ??中文叫“今日我咩心情 其實…關你咩事先”😂這個名字真的看暈了,英文大概知道是“隨便”pizza,選擇困難症就點你!我們get了雞肉番茄的,他家薄底pizza 味道ok🥤豆漿加豆腐加豆腐雪糕加黑芝麻沙冰這是鬥名長嗎😂很繞 但每個元素都是我喜歡的哎!組合在一起這不就是王炸🔥終於喝到我理想的一杯🧇伯爵茶紅豆白玉窩夫擺盤漂亮的!我敲愛伯爵茶味的東西,紅豆沙甜sweet sweet🍬驚喜是窩夫裡面有麻薯夾心!大大份好滿足😋
不是怎麼香港的寶藏餐廳都藏那麼深啊
🦐大蝦番茄海鮮意大利飯
👉ps 這個有set哦 划算點
大蝦番茄海鮮意大利飯
大蝦番茄海鮮意大利飯

🍕What-so-ever pizza ??
what  so  ever  pizza

Dining Offer
Tasting Event
豆漿加豆腐加豆腐雪糕加黑芝麻沙冰
2024-12-13 0 views
店名: ZipZip地址: 銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓銅鑼灣站A出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5ZipZip玩味十足,裝修搞鬼又復古,食物味亦好有特色,今次就同朋友去試下☺️有少少驚喜的全日早餐+牛扒❤️❤️❤️❤️$128+$48有蕃茄、腸仔、炒蛋、軟殼蟹,軟殼蟹外脆內軟🤩再加上炒蛋、腸仔,再另加牛扒,juicy又有牛味☺️BELGIUM WAFFLES❤️❤️❤️❤️❤️+$38揀左焦糖,上枱十分吸引🤩配上雪糕同焦糖脆脆,咬落脆口,帶點焦糖嘅苦😗同waffles一齊食就啱啱好😝油炸鬼與煉奶搭多個斑蘭醬❤️❤️❤️❤️❤️$68比想像中更有驚喜,油炸鬼炸得十分鬆脆,加上香甜嘅煉奶同斑蘭醬,2種醬各有風味🥰黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯急口令咩❤️❤️❤️❤️$138Risotto好有口感,黑色好吸引,加上白飯魚等,入口層次感好豐富🤩我黑芝麻你個牛奶❤️❤️❤️❤️❤️$52叫左熱飲,黑芝麻味好濃郁,入口超級滑,唔會太過甜😆
店名: ZipZip

+$38

油炸鬼與煉奶搭多個斑蘭醬❤️❤️❤️❤️❤️

黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯急口令咩❤️❤️❤️❤️

我黑芝麻你個牛奶❤️❤️❤️❤️❤️
叫左熱飲,黑芝麻味好濃郁,入口超級滑,唔會太過甜😆
雖然預先爬咗文, 但打開餐廳大門哥刻, 都係忍唔住 “嗯” 咗一聲, 眼前境像 完全唔似入黎幢大廈嘅感覺啊~!2邊開揚玻璃, 係我中意嘅高採光感設計; 裝潢擺設, 獨特突出得黎融入街景, 真係一間好有氛圍感嘅餐廳~老港式gag情懷嘅菜名 + 出品質素抵讚嘅嘢食~ 嗯, 呢度好啱黎 打卡 hea 下 食下, 放低本身嘅壓力情緒呢~ 🏅個牛扒特特特別推介! 哥日本身好唔開心好心煩, 但黎到 一食件牛扒入口, 😆 我直接開心番! 喂呀 好味啊!!!我地叫咗: 💜 NOTHING SPECIAL CHICKEN WINGS即係 單骨雞翼 - 三重芝士粉味 $78💜 油炸鬼與煉奶搭多個斑蘭醬 $68💜 美利堅合眾國草飼牛扒 $198 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💜 午餐 $118是日餐湯 - 椰菜花忌廉湯蟹肉石斑魚蛋包飯配忌廉汁炸魷魚圈熱柚子烏龍茶是日蛋糕 - 伯爵茶 Tiramisu

🏅個牛扒特特特別推介!

我地叫咗:

炸魷魚圈
熱柚子烏龍茶
是日蛋糕 - 伯爵茶 Tiramisu

2024-12-11 0 views
其實即係等於之前嘅媽媽day舖頭裝修設計大約都係一樣地址當然都係一樣啦,咁去到就都冇乜特別餐牌其實大致上都係一樣,唔係太特別咁就同朋友食咗佢個dinner set啦今日前菜有湯啦,同埋有雞翼魷魚圈都大滿足嘅,咁就加咗錢叫左個芝麻豆腐沙冰一個要黑松露雞腿另一個就叫帶子卡邦尼意粉咁跟住甜品本身佢同我哋講係馬斯克芝士蛋糕,但係去到最尾佢話冇晒就轉左有個提拉米蘇比我地本身期待嘅,但係又變咗真係冇咗歌心情,但好彩都尚算好食既
其實即係等於之前嘅媽媽day
舖頭裝修設計大約都係一樣
地址當然都係一樣啦,咁去到就都冇乜特別
餐牌其實大致上都係一樣,唔係太特別
咁就同朋友食咗佢個dinner set啦

今日前菜有湯啦,
同埋有雞翼魷魚圈

都大滿足嘅,咁就加咗錢叫左個芝麻豆腐沙冰
一個要黑松露雞腿

另一個就叫帶子卡邦尼意粉

本身期待嘅,但係又變咗真係冇咗歌心情,但好彩都尚算好食既
2024-12-03
$250 (Dinner)
前身mamaday嘅ZipZip cafe,上到大廈1/F搵餐廳門口都撞板2次,係幾有趣嘅但走廊好窄好侷,無心情搵門口。入到餐廳,店面比想像中細小,裝飾品五顏六色變得壓迫感重,店內空氣好侷促又悶熱,好似無冷氣咁🥵另外,唔知點解要掃QRcode做咗會員先可以用餐。餐廳員工親切友善,有活力🫶🏻意外發現係pet friendly restaurant?用餐期間都聽到有狗吠、走咗過嚟呢邊。點餐環節,打開menu眼花凌亂,菜名奇怪又長氣,見住啲名真係完全唔覺得吸引,揀唔落手。最後主食都叫咗「黃金龍蝦汁魷魚薄片掛晒啲汁意粉」+「以為食緊片皮鴨比薩」,見線上好多人都推薦過,而飲品就叫咗「提拉米蘇聽過米」+「法式焦糖咖啡」,提拉米蘇都見有人推薦就trytry。每道菜式嘅份量都偏小。先講講碟pasta,魷魚幾fresh又彈牙,調汁味道十分好,食落有咸香,意粉彈牙,但唯一瑕疵就係掛汁唔夠,稍微偏乾,不過都真心推薦大家order呢款意粉👍食食吓就唔經唔覺清晒!😋pizza味道都唔錯,餅皮簿而香脆,2-3個人分享剛剛好,但餡料過分簡單又少,每塊pizza得1條青瓜、1小舊鴨肉、數條洋蔥絲,鴨肉肉質偏乾難咬,成

pizza味道都唔錯,餅皮簿而香脆,2-3個人分享剛剛好,但餡料過分簡單又少,每塊pizza得1條青瓜、1小舊鴨肉、數條洋蔥絲,鴨肉肉質偏乾難咬,成日攝牙🥲

飲品就比較推薦法式焦糖咖啡,有驚喜✨本身自己飲開咖啡少揀糖漿類,呢杯似係飲品又似係甜品,一啖飲落去有3層口感,caramel 焦香味、cream cheese 、latte,口感豐富,必推!👍

對於杯提拉米蘇就真係好失望,cheese味勁淡,零咖啡酒味,但上蓋就有一層好厚嘅coco powder,你會發現佢只係一杯可可粉浮面嘅普通牛奶。
黃金龍蝦汁魷魚薄片掛晒啲汁意粉
以為食緊片皮鴨比薩