2016-05-25
Working Monday又係揾野食嘅時候。返工忙左一日,放工想食啲甜野。咁啱朋友推介去貴族甜品可以任食,所以就去試下。貴族甜品都食過好幾次,水準都幾穩定。朋友住荔枝角附近,所以放工join埋,篤左串魚蛋就去食甜品。甜品放題分一3回,首輪$108,次輪7~11點$158,11點後就$108。 可以任食1.5小時,其實十分超值,因為可以食差不多過百款甜品,食4、5款都抵返。我地先點左個白雪黃金卷,椰汁河粉包住鮮甜的芒果,芒果好甜,椰汁河粉質感好好,唔易爛,包住一齊食,好好味,兩者好夾。因為唔夠喉,所以叫多左個芒果布甸。布甸奶味好香好濃而且好滑,唔太甜,上面鋪滿鮮甜芒果,兩者配合得啱啱好。芒果系列真係好好食。朋友見吐司金磚造型好靚,所以都叫左一個。個金磚比起出面食的,唔算大,但見得出有心思。因為面包皮已經切左再拎去烤,每條面包條都預先塗上吉士醬和士多啤梨醬。再係上面放球雪糕。食每條面包都唔覺乾,啲醬完全配合到烤得香脆的面包,基本上唔使依賴雪糕去點黎食。好欣賞呢種貼心。食完個吐司,其實已經飽到一個點,但朋友話仲要食埋個宇治金時先收手。一如既往,宇治金時大大碗,上面有球綠茶雪糕,下面是滿滿的
朋友住荔枝角附近,所以放工join埋,篤左串魚蛋就去食甜品。甜品放題分一3回,首輪$108,次輪7~11點$158,11點後就$108。 可以任食1.5小時,其實十分超值,因為可以食差不多過百款甜品,食4、5款都抵返。 我地先點左個白雪黃金卷,椰汁河粉包住鮮甜的芒果,芒果好甜,椰汁河粉質感好好,唔易爛,包住一齊食,好好味,兩者好夾。因為唔夠喉,所以叫多左個芒果布甸。布甸奶味好香好濃而且好滑,唔太甜,上面鋪滿鮮甜芒果,兩者配合得啱啱好。芒果系列真係好好食。 朋友見吐司金磚造型好靚,所以都叫左一個。個金磚比起出面食的,唔算大,但見得出有心思。因為面包皮已經切左再拎去烤,每條面包條都預先塗上吉士醬和士多啤梨醬。再係上面放球雪糕。食每條面包都唔覺乾,啲醬完全配合到烤得香脆的面包,基本上唔使依賴雪糕去點黎食。好欣賞呢種貼心。 食完個吐司,其實已經飽到一個點,但朋友話仲要食埋個宇治金時先收手。一如既往,宇治金時大大碗,上面有球綠茶雪糕,下面是滿滿的小丸子和紅豆,沙冰係最下面。小丸子好煙韌,配合紅豆同沙冰黎食,唔太甜,但甜度剛剛好,我第一次黎貴族就係食宇治金時,到而家質素都維持到,好抵讚。 貴族 甜品係店主用心打造,希望港人可以係一個充滿藝術氣息的地方享受甜品,這個心思,值得支持,加上甜品款式多樣,比起其他店,坐得舒服好多。所以,有得揀,我會揀係呢度一邊望住靚油畫,一邊食甜品。