2016-11-28 1353 views
次次喺尖沙咀經天文臺道去食韓國野都會經過呢間「八居酒屋」,見佢有別於一般居酒屋,樓底好高、地方寬敞,成日都想一試,於是今日晏晝去開尖沙咀就呢度食lunch! 光度充足,令人舒服,睇睇餐牌點菜先!Set lunch其實同餐牌中既燒物份量&價錢一樣,唔同既係跟set有飯、湯同前菜~甘當然食set抵d啦!於是我點左一個lunch set:《蒲燒鰻魚定食 $138》- 首先襯熱飲麵士湯;然後食柚子汁製既菜沙律,我超愛柚子既甜酸味道,十分開胃;日本白飯上有黑芝麻,食落香口及增加咬感;飯同鰻魚分開試,鰻魚一睇就知燒得入味香口,食落肉厚而嫩,配上鰻魚汁真係無得頂。(我係鰻魚怪)。我平時喜歡將鰻魚肉連同鰻魚汁放上白飯上然後一併入口,正!朋友唔想食飯所以散叫左3個燒物&同一個湯烏冬~《仙台牛舌厚燒 (塩味/味噌)$128》- 呢款應該係呢間居酒屋既signature,因為有大大張牛舌poster貼左喺牆度~呢款有2種口味選擇,所以我2款都點左。右邊係塩味,中間係味噌,右邊係菜嘖,辣味味噌唔辣偏酸好好味,同牛舌味道好夾而且更能帶出牛舌肉汁同味道!《日本產雞胸肉三味燒(3串)$88》- 店員推介我地呢款串燒
朋友唔想食飯所以散叫左3個燒物&同一個湯烏冬~

《日本產雞胸肉三味燒(3串)$88》- 店員推介我地呢款串燒,話好受客人歡迎,當然要試試!
三舊雞上各有唔同味道既醬汁淋於頂。左起分別有"明太子、梅子、芥末醬", 明太子帶少咸、梅子帶微酸、芥末帶微辣,一次過滿足你三個願望~
《巨型/大啡菇 $48》- 同樣係店員推介,開頭以為係西式嗰款癬啡菇,點知賣相完全唔同~!大啡菇已切好一片片燒好,燒得完全唔乾保持到附汁!我嚐到有用海鹽既味道,更加惹味!呢款有驚喜~
《野菜湯稻庭烏冬 $78》- 中規中矩,烏冬扁身可口彈牙~湯底亦好清無味精~
每人叫2杯梳打飲下、傾下偈,餐廳比人感覺幾relax~
《巨峰乳酸梳打 $38》
《白桃梳打 $38》
2016-11-27
$128 (Lunch)