2020-03-13
是晚約左2位舊同事在觀塘飯聚,因為唔想太迫人,所以揀左酒店入面嘅Forte食個Set dinner。另一個主要原因係因為呢度嘅晚市做緊七五折優惠,個價錢同普通出去打個邊爐差唔多,所以梗係想坐得舒服啲! 呢段期間餐廳都加強防疫,門外有消毒噴霧機。內裏裝修有格調,簡潔舒服。加上高樓底,空間感好強,令人感覺好舒服!晚市人唔算多,枱面係用iPad顯示菜單。 侍應話疫情之前係半自助餐形式,但而家變咗set dinner。所以我哋選擇主菜就可以。餐牌選擇不算少,雞、鴨、牛海鮮都有。刺身拼盤先上,件數以人頭計,但都比想像中多。吞拿魚、甜蝦、三文魚、希靈魚等都新鮮!一排冇食刺身,終於可以解解癮。 然後就上沙律拼盤,四款沙律每樣都試少少,尤其鍾意煙三文魚。 我的重點還是海鮮拼盤。三人份量的海鮮拼盤着實不少。鮑魚、小龍蝦、蟹腳、鮮蝦、翡翠螺、青口、大蜆。每款都有淡淡海水味,好新鮮。尤其鍾意鮑魚和翡翠螺,入口啖啖肉!雖然配左四款醬料,但因為夠鮮味,幾乎唔使點!兩個幾月冇食凍海鮮,終於可以食到真係覺得好滿足呀~ 然後進入了主菜階段,餐湯點了野菌湯和中湯,味道都幾濃。餐包微暖,鬆軟可口。 主菜竟然有
然後就上沙律拼盤,四款沙律每樣都試少少,尤其鍾意煙三文魚。
主菜竟然有蒸魚,朋友係蒸魚怪黎,見到有當然唔放過。大大一條蒸桂花魚,簡單用薑葱豉油去蒸,好鮮甜,加上肉質嫩滑,被大家清得一乾二淨。
我當然係點牛扒啦,因為唔想加錢,所以我同另一朋友只點了澳洲穀飼肉眼扒。圓圓一嚿牛扒脂感不重,但肉味好濃,加上夠厚,所以入口有咬感。五成熟都做得剛好。無點到A5和牛,但食呢個肉眼都過足口癮。
甜品揀了芝士蛋糕和布甸,兩者不算太甜,作為飯後甜品配水果,剛剛好。
一向都不太食自助餐,因為花多眼亂、眼闊肚窄!呢個Set dinner對我黎講剛好,每樣都食到少少,加上價錢唔貴,啱晒啲想食得豐富一點但又唔想暴食嘅人。