依間位於上環嘅西班牙餐廳算幾出名,餐廳裝修好舒服而且唔會太迫,整體氣氛好好!今次farewell即將離開香港嘅朋友,上甜品時職員幫我地影即影即有,仲送左張畫埋公仔嘅卡,好有誠意!因為朋友唔食牛,所以冇叫到signature嘅燴牛臉頰配薯蓉,而且仲有好多菜式想食,下次會再去❤️🐙🥔 ᴏᴄᴛᴏᴘᴜs ɢᴀʟɪᴄɪᴀɴ sᴛʏʟᴇ ᴏɴ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ “ᴀʟ ᴄᴀʟɪᴜ”   $𝟙𝟛𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)八爪魚夠鮮味同口感好軟淋淋,調味加左紅椒粉同半爛嘅薯仔好香好夾!雖然好特別同好好食,不過每啖都係油,減肥人士應該會有罪惡感🤰🏻🥚🌭 sᴘᴀɴɪsʜ ʟᴀᴢʏ ᴏᴍᴇʟᴇᴛᴛᴇ ᴡɪᴛʜ ᴍᴏʀᴄɪʟʟᴀ & ᴄʜᴏʀɪᴢᴏ $𝟡𝟚 (𝟟/𝟙𝟘)西班牙蛋餅比較薄身,配血腸同辣肉腸有鹹香味。🥘 ᴘɪᴄᴀ ᴘɪᴄᴀ ᴘᴀᴇʟʟᴀ sᴜʀғ & ᴛᴜʀғ (sᴍᴀʟʟᴇʀ) $𝟙𝟘𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)必叫嘅西班牙燉飯,鋪滿左海鮮同雞肉,每粒飯都充滿住蝦湯精華,味道濃郁,細份三個人分剛剛好。🐷 ᴅᴇʙᴏɴᴇᴅ sᴜᴄᴋʟɪɴɢ ᴘɪɢ, sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ᴘᴜʀᴇᴇ, ʀᴀᴡ sᴘɪɴᴀᴄʜ $𝟙𝟟𝟝
西班牙蛋餅比較薄身,配血腸同辣肉腸有鹹香味。
🐷 ᴅᴇʙᴏɴᴇᴅ sᴜᴄᴋʟɪɴɢ ᴘɪɢ, sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ᴘᴜʀᴇᴇ, ʀᴀᴡ sᴘɪɴᴀᴄʜ $𝟙𝟟𝟝 (𝟡/𝟙𝟘)
西班牙乳豬肉質好嫩,食到原始香濃肉味,乳豬皮好薄好脆,好好食,但以價錢來講偏細件。
🦆🍞 ɢʀɪʟʟᴇᴅ ғᴏɪᴇ ɢʀᴀs “ᴄᴏʟʟᴠᴇʀᴅ” ᴏɴ ᴛᴏᴀsᴛ, ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟɪᴢᴇᴅ ᴏɴɪᴏɴs $𝟙𝟞𝟠 (𝟟/𝟙𝟘)
香煎鵝肝多士,好食但同其他餐食嘅都差不多,而且比較細件,性價比唔算高。
 🥓 ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ʜᴀᴍ ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴛᴇ $𝟙𝟠/ᴘᴄs (𝟠/𝟙𝟘)
西班牙可樂餅有火腿同墨魚兩款,比較細件但外脆內滑,個人覺得比較淡口,但朋友好鐘意追加左好多件。
🧀🍰 ʙᴀsǫᴜᴇ ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ, ʀᴇᴅʙᴇʀʀɪᴇs sᴏʀʙᴇᴛ $𝟟𝟠 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
作為basque burnt cheesecake控,個人覺得有啲失望。羊奶味好重,唔食得太甜嘅人可能反而會鐘意,酸酸地嘅紅莓雪葩亦都平衡到芝士膩感。
🍫🍨 “ᴛᴏʀʀɪᴊᴀ” sᴘᴀɴɪsʜ ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ, ᴄᴏғғᴇᴇ ɢᴇʟᴀᴛɪɴᴇ, ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ $𝟟𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
French toast、雪糕同啫喱仔配搭得好好,有幸福感🥰
🍹 ʀᴇᴅ sᴀɴɢʀɪᴀ (𝟠/𝟙𝟘)
好fruity,鐘意甜嘅人實鐘意!
🌟
2023-03-10
$350 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • Octopus Galician style on potato “al caliu”
  • Deboned suckling pig
  • Torrija Spanish French Toast