2023-08-17 685 views
每次經過半島冰室,不論係早餐,午餐抑或係下午茶,都keep住大排長龍,皆因cp值好高!我每隔兩日就會上社交平台 check下午餐有咩食,岩食就會即刻邀請朋友仔一齊去😗🐟半島酸菜活龍躉肉配墨丸皇紅薯粉 龍躉肉份量合理,魚肉新鮮白淨,感受到老闆揀食材既誠意,墨魚丸爽口彈牙,湯底夠酸再帶bb辣,再配大量酸菜同芫荽,夏天熱辣辣食夠晒開胃。紅薯粉用左寬身扁平個款,夠煙靭,但薯粉預先擺左係個碗度,痴埋一舊,即使有滾湯都難以分開,所以食個陣要啲牙力先得😣🍗蔥油雞髀日本溏心蛋飯雞髀用豉油醃過好入味,肉質嫩滑,再配半島自家製既蔥油,好惹味😍廚師俾蔥油既分量毫不手軟,夠鹹得黎又食得出蔥香味,送飯一流!餐廳提供獨立包裝既溏心蛋,食既時候先剝殼,確保衛生。由一個咁普遍既茶餐廳菜式都做得咁細心💯,可以睇得出老闆對細節位既用心!📍半島冰室 北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下2號鋪

🐟半島酸菜活龍躉肉配墨丸皇紅薯粉

🍗蔥油雞髀日本溏心蛋飯