2019-02-07
食懷舊經典嘅中菜相信唔少人都推薦呢間鳳城酒家,不過佢好多分店,今次我試呢間北角嘅分店就非常之滿意啦😝事關吃貨最近轉新工的關係,一行十幾個同事們farewell我的那餐飯就是在這𥚃,因我想食中菜,要選擇一間坐得多人,味道又好食嘅,有朋友就建議去這間北角嘅鳳城酒家的分店。環境就不用多說都係傳統舊式嘅酒家嘅類型,果晚剛好遇上留俾我地張大枱旁有間開俾人打麻雀超爆嘈🙄好彩安排到調枱,唔係成晚都唔使傾計。嗰日放工一行十幾人,大家都好肚餓,見到乜係唔係都點晒先😂一共點左10幾個餸,每個都好似比色香味俱全啵!鍋貼蝦多士真係好驚艷!因為我之前未食過,但係朋友已經大力推薦一定要食,就咁睇似係一塊塊炸多士,咬落去就知道真係功夫菜,佢張手打嘅蝦膠讓入麵包,再慢慢去半煎炸到金黃色,蝦膠非常彈牙有蝦味,而多士一啲都唔覺得油益,食一件真係唔夠喉!我可以食一打🐷😋😝家鄉煎藕餅又係另一正嘢,藕餅煎得夠乾身食,又到粒粒蓮藕,爽口!海皇一品煲同埋鴨掌煲都正正常常,我哋嗌左十幾度餸,有正嘢就梗有啲餸係一般㗎啦,大良炒鮮奶就一般,似炒蛋白又似牛奶,口感同味道都一般,最後我懷疑我哋嗌錯左,我地應該係想點大良炸鮮奶,一舊舊果啲,下
家鄉煎藕餅又係另一正嘢,藕餅煎得夠乾身食,又到粒粒蓮藕,爽口! 海皇一品煲同埋鴨掌煲都正正常常,
我哋嗌左十幾度餸,有正嘢就梗有啲餸係一般㗎啦,大良炒鮮奶就一般,似炒蛋白又似牛奶,口感同味道都一般,最後我懷疑我哋嗌錯左,我地應該係想點大良炸鮮奶,一舊舊果啲,下次再嗌過。 生炒糯米飯啲飯好爛,似係蒸過咗龍,而且味道都係一般,係冇乜材料嘅情況之下咁都收$160真係幾貴。 家鄉小炒王同我想像中嘅小炒王有啲出入,佢係用芥蘭心去炒一啲肉粒,堅係普普通通又收你$160。
香橙豬扒就擺盤都幾靚,旁邊圍滿香橙🍊不過份量唔係好多,啲豬扒我就覺得還好少少乾不夠juicy,橙味都唔係話好突出,印象不深刻。
生菜包同我地一般食開嘅都有啲唔同,佢用肉碎同埋菇類做餡,食落都幾清新嘅
如果要揀兩道必食嘅餸,炸子雞同埋西米布甸係我全晚推介嘅!脆皮炸子雞真係無敵一定要食,去啲皮脆內嫩,連雞胸都係滑㗎!真心考功夫!咁大隻够枱人食佢先至$280咋,比起其他餸算係好抵。
焗西米蓮蓉布甸網上好多人都話要食!我哋叫咗一大一細,入口甜而不膩,有奶黃隻香甜同埋蓮蓉嘅嘅清香!正呀喂!呢道即使食到飽飽都仲要食啊!
感謝同事們熱情的farewell,喺度工作學到好多嘢,尤其是同事們都好好!大家都要好好保重!🙏🏻😋
店名:鳳城酒家 (北角)
環境🏝:6/10
服務💁🏼♀️:7/10