2018-03-22
南山泉水鍋火鍋英雄一向出名湯底料,任何一個湯底選擇都非常特別,出邊食唔到。今天選擇的火鍋底,是叫「南山泉水鍋」職員遞過來的時候已經發出紅紅辣椒味🌶🤩。靚冬菇🍄、烏雞肉🐥一邊最重要材料有靚冬菇、以及烏雞肉。烏雞固然補身,開火之後大概5到10分鐘之後,就可以食得,記得趁着雞肉依然鮮嫩拎返上嚟。雞肉鮮香滑、漂亮、有光澤,大火滾幾分鐘後,肉質依然細嫩,而且加上了辣椒鍋的狂野🌶!而且煲入邊有好多冬菇🍄,記得全部都唔好放過佢!每一個都已經主導好軟林林,而且好多冬菇汁💦!八盞前菜火鍋配料到之前,試一下八盞前菜,我比較喜歡芽菜、青瓜及木耳竹蔗茅根🥃食咗辣野,當然要點竹蔗茅根下火手打鮮蝦丸🦐、招牌芫荽豬肉丸尤其手打鮮蝦丸,非常新鮮,爽口彈牙有膠質,而且散發出蝦的香味。韭菜水餃🥟多汁鮮甜好味西班牙黑豚肉🐷西班牙黑豚肉質素唔錯本地手切牛頸脊🐮而手切🔪牛頸脊更是一流。牛頸脊肉色鮮艷,每塊脂肪同肉都好均勻,絕對是新鮮本地牛肉,非急凍貨色。下鍋滾1分鐘,就可以放入口。新鮮牛肉味爽滑,辣辣地嘅湯汁,最好點花生醬蒜蓉食。食完之後,保證你返唔到轉頭再食出面d cheap cheap肥牛🤪。炸響鈴皇帝菜四川紹粉最後記得落
靚冬菇🍄、烏雞肉🐥
八盞前菜
火鍋配料到之前,試一下八盞前菜,我比較喜歡芽菜、青瓜及木耳
竹蔗茅根🥃
食咗辣野,當然要點竹蔗茅根下火
手打鮮蝦丸🦐、招牌芫荽豬肉丸
韭菜水餃🥟
多汁鮮甜好味
西班牙黑豚肉🐷
西班牙黑豚肉質素唔錯
本地手切牛頸脊🐮
炸響鈴
皇帝菜
四川紹粉
最後記得落紹粉,同吸收左材料精華嘅湯汁一齊食!