2024-08-25
🧇《嘆甜品 》喺屯門開到嚟粉嶺聯和墟嘅一間甜品店,以貓為做主題,有貓咕𠱸、貓嘅擺設裝飾。佢哋主打窩夫同埋店員好推介佢哋嘅中式糖水。🧇開心果窩夫賣相幾靚,畫咗個小貓咪🐱,有一小碗椰汁糕、一球雪糕、cream上面仲有蝴蝶做襯托,整碟甜品打卡一流。椰汁糕細細粒,幾香滑。窩夫鬆軟配上濃郁嘅開心果醬好夾,但醬就有小許偏甜。呢款甜品好啱share一齊食。☕️生磨芝麻糊望落去已經知道好細滑,品嚐完一啖,整個口腔都充斥着濃厚嘅芝麻味。難怪店員推介佢哋嘅中式糖水啦。🥭 楊枝甘露夏天最好食冰冰凍凍嘅楊枝甘露。西米係最底,而濃厚嘅芒果汁係中層,好fresh又甜嘅芒果同柚子粒喺最上層,分層影相出嚟嘅效果好靚。呢款係我至愛。☕️紫米露芋圓有芋圓嘅甜品鋪我一定會試下。佢嘅芋圓做得都幾煙靭彈牙,紫米露配上椰汁,香濃,紫米好有咬口,甜度適中。🧆椒鹽炸燒賣& BBQ蜜糖雞翼食咗咁多甜嘢,一定唔可以錯過佢嘅鹹食小食。椒鹽炸燒賣外脆內軟煙煙韌韌&,而BBQ蜜糖雞翼就有少許雪藏味,整體味道還可以。I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌 粉嶺聯和墟 📍 聯安街1-7號富好閣地下B號舖
🧇開心果窩夫
☕️生磨芝麻糊