係城大返工嘅朋友邀請我地去校園新開嘅餐廳食lunch,我心諗約食大學餐廳咁得意😆佢話餐廳主廚以前係某品牌嘅酒店做,即管試下囉🤔九龍塘地理位置優越,以前傾野都成日約去城大,但真係估唔到幾年後城大嘅餐廳變得咁grand,一去到真係嚇親😱朋友一早order餐廳寫定個menu,賣相完全估唔到咁精美,我相機都食得好開心📷主菜一般lunch menu都有,但就多左appetizer同甜品,全部都好好食!目測隔離枱食一般lunch menu,百幾蚊包餐湯、沙律、麵包、主菜同飲品,擺盤冇咁花巧,但都算係以學校價錢享受酒店級質素。(❣️注意:要教職員或學生陪同登記先可以入城大❣️)🧀🥠 芝士薯波 (𝟡/𝟙𝟘)餐廳職員一開始送上開胃小點,見到擺盤好驚喜,good start!🍄🥣 黑松露野菌忌廉湯 (𝟠/𝟙𝟘)湯上面打左啲黑松露泡泡,少少咸。🥑🍣 牛油果吞拿魚他他 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)牛油果控兼三文魚控見到依道菜即刻好開心左,擺盤好靚,他他本身好新鮮,配仿魚子醬令味道更加有層次感!🐮 香煎美國牛柳配燒汁 (𝟡/𝟙𝟘)牛柳叫左五成熟,煎得外脆內軟而且保持到肉汁,配燒汁同沙律醬好開胃,如果配埋薯菜更好。🧀🍰 大理石芝士

🧀🥠 芝士薯波 (𝟡/𝟙𝟘)
芝士薯波
🍄🥣 黑松露野菌忌廉湯 (𝟠/𝟙𝟘)
湯上面打左啲黑松露泡泡,少少咸。
黑松露野菌忌廉湯
🥑🍣 牛油果吞拿魚他他 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
牛油果吞拿魚他他
🐮 香煎美國牛柳配燒汁 (𝟡/𝟙𝟘)
香煎美國牛柳配燒汁
🧀🍰 大理石芝士蛋糕 (𝟠/𝟙𝟘)
芝士蛋糕本身嘅texture未至於超好食,但酸酸地嘅醬同擺盤加左好多分,特別係蛋糕上嘅提子片,睇得出花左心思。
大理石芝士蛋糕

🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟
2023-01-02
$300 (Lunch)