2021-07-18
平時好少入元朗,今次放工去咗朋友屋企,咁我哋就喺附近揀咗一間台灣嘢食,估唔到有幾有驚喜喎!金沙抹茶奶泡抹茶味都幾濃,奶味適中,唔會好甜。玫瑰可可鮮奶飲落去好香玫瑰味,但又唔會遮蓋左可可鮮奶味,啱啱好。鳳梨蝦球呢個好好食😋!佢係炸左嘅蝦球配埋菠蘿同埋沙律醬,菠蘿酸酸甜甜,就算外層包左一層沙律醬,但加埋菠蘿一齊食都唔會漏,蝦球好爽口彈牙,呢個我哋好快就清晒!炒水蓮第一次食炒水蓮,本身食唔慣,但食食吓又覺得OK喎,佢係好爽口嘅菜,結果食下食下就成碟清晒😂。蟹肉金絲炒新竹米粉呢個推介必食!份量超多,而且蟹肉份量都唔少,米粉炒得好乾身,入面應該加咗啲芽菜同瓜,所以食落都幾爽口。地瓜條由於我係勁鍾意食番薯條嘅人,見到呢個忍唔住叫,上面加咗啲梅子粉,幾開胃。琥珀合桃其實呢樣嘢係一坐低佢就會送上嚟嘅,我都係第一次食台灣菜會送琥珀合桃,好食到我最後忍唔住買咗一盒走,佢色澤好靚,而且每一粒合桃都包左層糖衣咁,好香芝麻味,其實呢樣嘢好考功夫,因為好容易炸到燶咗有苦味,所以呢個真係有驚喜!
金沙抹茶奶泡
抹茶味都幾濃,奶味適中,唔會好甜。
玫瑰可可鮮奶
飲落去好香玫瑰味,但又唔會遮蓋左可可鮮奶味,啱啱好。
鳳梨蝦球
炒水蓮