2020-06-09
朋友帶路黎左牛池灣食飯,直接推薦哩間「 打冷 」,話呢度啲嘢食好新鮮,除咗食打冷仲可以食海鮮🦞全部都好新鮮,因為隔離就係街市,即買即煮又得,睇吓枱面就知道了😋😋🎈滷水拼盤,超大碟,下面仲有啲豆腐底,啲豆腐吸晒滷水,拼般有五大種:雞蛋、豆腐、墨魚、紅腸、鵝肉,樣樣都好足料,滷水汁唔會太咸,岩岩好,全部野的份量都好平均值得一讚😊🎈凍烏頭,鮮甜美味,打冷必叫,潮州食法係配普寧豆醬,可以令魚肉更鮮甜,我個人好鐘意食,肉質好細嫩,皮下脂肪多,魚片上的一層黃油就哩條烏頭係出色既🤗🤗🎈炸蠔餅,一向是潮州打冷店必食既,炸蠔餅脆卜卜,酥脆香口,即叫即炸、蠔仔🦪份量好多,食落鮮甜多汁,重點係粉醬超級薄,食落啖啖蛋味😚😚🎈其實絲瓜營養非常豐富,特別適合天時暑熱食架,一於嗌絲瓜粉絲浸魚肚食下先,粉絲及惹味既蘑菇爆香左,連埋魚肚浸落上湯,煮出黎的絲瓜條和粉絲,盡吸雞湯的精華,增加了不少鮮味呢😋🎈蔥油霸王雞,好有驚喜,上枱嘅時候非常之熱,雞肉相當嫩滑,重點係將乾蔥爆香,然後加入調味汁料,淋在雞上,蔥油霸王雞即成😚食打冷梗係唔少得飲啤酒啦,好爽又盡興,下次要食埋其他小炒,真心好食🥰🥰