2022-04-28
🤎大澳德發 (銅鑼灣)🧸銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈1樓及地下A號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日黎銅鑼灣呢間餐廳慶祝終於有晚市堂食🙌🏻突然好掛念住大閘蟹嘅時候可惜又未到季節,可以食奄仔蟹過下癮💯呢間餐廳仲要係主打任食套餐,抵到爛🤩呢間餐廳有兩層,位置寬躺大多數為四人坐卡位。Menu打造到好似一本巨型BNO咁,餸菜款式多,任君選擇。今日我就揀咗任食奄仔蟹套餐,超級抵食,因為會跟人頭數量可以選擇多一個小菜‼️ 仲送左一碗老火靚湯🤩-任食奄仔蟹套餐 $398x2鮮雞湯泡花甲豉椒炒花甲凍檸茶&龍鳳檸檬可樂首先呢個套餐太太太抵食了😍,我同朋友各自叫咗一份花甲,上枱嘅時候發現大碟到不得了😚 鮮雞湯泡花甲,大隻又新鮮🙊最緊要係冇沙‼️旁邊嘅雲耳好爽口。豉椒炒花甲用左花甲、蒜蓉、豆豉碎一齊炒,香噴噴之餘仲超鮮甜勁惹味,重現大澳風味!😆隆重登場嘅就係今日嘅主菜😍——奄仔蟹🦀,店員一開始幫我哋上左6隻蟹先,唔夠可再添😻鍋底用左花椒、八角同海鹽去焗製,店員耐心為我地逐一介紹,並幫忙計時⌛️非常之貼心。奄仔蟹嘅蟹膏呈鮮黃色及橙黃色,味道甘香鮮美。蟹身色澤較淺,蟹腹細小且白裏透黑,蟹殼較為薄身
🧸銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈1樓及地下A號舖
-任食奄仔蟹套餐 $398x2
鮮雞湯泡花甲
豉椒炒花甲
凍檸茶&龍鳳檸檬可樂
奄仔蟹嘅蟹膏呈鮮黃色及橙黃色,味道甘香鮮美。蟹身色澤較淺,蟹腹細小且白裏透黑,蟹殼較為薄身。鹽焗奄仔蟹以細密鹽入味,鹽焗賦予蟹肉咸香氣,濃縮鮮味🤤
餐廳職員態度親切友善,令我可以享受了一頓豐富美味嘅晚餐🙌🏻我會再來的😋😻
⚠️大家可以自備膠手套🧤,食得更爽哦🤫
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩