今日和朋友到筲箕灣食粥,食到呢間粥品小店嘅粥都幾有特色, 而且價錢都幾親民。同一般嘅粥店有少少唔同,佢嘅粥有啲似台灣同埋潮州粥嘅食法,亦都有啲係生滾粥嘅食法,同埋用作送粥嘅小食種類都好多,唔會話齋食粥咁寡。我同朋友叫咗一煲招牌有錢佬靚粥($33),同一碗叫做紫醉金迷嘅粥($22)招牌有錢佬靚粥用砂煲起,都幾地道風味,材料係用魚蛋頭,鹹蛋,皮蛋,瑤柱,豬骨等煲成,我都第一次食魚蛋頭煲嘅粥,可能係豬骨湯同瑤柱關係個粥底又幾鮮甜啵,鹹蛋同皮蛋份量都多同埋幾香,不過瑤柱唔算多,但只是$33一煲算係咁啦。下次有興趣試佢嘅鮑魚雞粥,好似都係30幾蚊就有鮑魚食喎😋跟住就試吓成碗都係紫心蕃薯和黃金番薯煲成的紫醉金迷🍠就咁睇成碗紫色都幾特別,估唔到食落去係超甜,但係唔係落糖假甜嗰隻,係真係番薯嗰隻天然甜味😍👍👍我唔知點解佢揀嘅番薯可以咁甜,因為有時候我自己買嘅番薯都唔係好甜😅真係好有驚喜喎呢個甜嘅粥!好似食緊糖水咁👍我同朋友都高度讚揚呢碗紫薯粥!😋而且只係$22,下次一定encore😋環境:7/10服務:8/10 價錢:9/10 食物質素: 8/10整體:8/10

招牌有錢佬靚粥

紫醉金迷

環境:7/10
服務:8/10
價錢:9/10
食物質素: 8/10
整體:8/10

2018-05-06
$26 (Lunch)
招牌有錢佬靚粥
紫醉金迷