2021-02-27
Beef Tartare $150w/pickled onions、marmite cured egg yolk & dripping croutes 牛肉他他既肉質好軟滑 配咗幾片脆片一齊食會冇咁膩 因為他他既醬汁都幾重味 加埋洋蔥 唔會食到任何腥味 不過就有啲偏咸🥲 適合重口味人士評分: 7/10🌟Duck & Waffle $250w/confit leg、buttermilk waffle、fried duck egg & mustard maple syrup🍁首先鴨髀係炸過既 食落外脆內軟 肉質都算嫩滑 而且鴨蛋煎得非常流心 蛋汁加鴨肉同熱辣辣既waffle食勁match! 不過最surprise都係個mustard maple syrup 甜得黎有啲芥末香味 就咁同個🧇食已經好好味😋 呢個醬汁我係超級欣賞😋 整體份量有啲偏少 定價感覺有啲進取🤔評分: 8/10🌟PBJ Macaron Ice cream Sandwich $80呢個紅桑子macaron配埋花生醬同雲尼拿雪糕 一個字 甜!唯一係啲新鮮既紅桑子帶酸味可以平衡返個甜既程度 呢個macaron食一半已經好鎖喉 甜
評分: 7/10🌟
Duck & Waffle $250
評分: 8/10🌟
呢個紅桑子macaron配埋花生醬同雲尼拿雪糕 一個字 甜!唯一係啲新鮮既紅桑子帶酸味可以平衡返個甜既程度 呢個macaron食一半已經好鎖喉 甜到食唔到了 如果嗜甜的人士推介呢個俾你🤣
評分: 5/10🌟
Warm Chocolate Pudding $80
w/black sesame ice cream
黑芝麻雪糕都算幾特別 而且個擺盤都幾靚🥰 食落都好濃芝麻味 甜度唔太高 幾欣賞 不過個chocolate pudding就相對較甜 雖然做到流心既效果 但個朱古力既甜度係滿分 所以都係洗唔哂🤧
評分: 7/10🌟
整體黎講野食味道都唔錯 係份量比較少 唔係好抵 而甜品就係外國人口味 都係偏甜😆 不過野飲方面就🤢 要飲cocktail 就食完飯先飲喇 叫咗兩杯 兩杯都唔好飲 一杯還好另一杯係災難飲落非常古怪🤮 整體黎講呢間餐廳冇乜特別 同樣價位相信有更好既選擇 唔推介😂
———————————————————————
Duck & Waffle (中環)
中環港景街1號國際金融中心1樓1081號舖