2023-09-10
烈日當空星期日一點幾去到,都有幾台客等緊。職員都好貼心,依次序安排客人涼住冷氣等。鋪頭行簡約設計,以柔和既黃光同木製傢俬為主。等左大概半個鐘後終須有得坐低食🥰,好幸運可以坐係半開放式廚房前面,望住廚師👨🏻🍳烹煮,所有材料都係即叫即起!🍲生牛肉河兩碗既湯頭同一樣,充滿濃濃既牛骨味,顏色清澈又無過多既油脂。肉肉有美國安格斯肉眼同小牛排,雖然薄切為主,但好足料!上檯時色澤粉嫩,肉質優秀兼有肉味。河粉幼滑,唔會煮至過軟或者痴住晒🫶🏻食完所有餸菜之後再飲湯都唔會覺得口渴口乾!🍲生熟牛肉河肉肉有美國安格斯肉眼同慢煮牛腩。牛腩一樣咁高質,選用坑腩部位,厚切再慢煮至入口即化😋口感軟腍有鮮甜肉味。坑腩肥瘦適中,油膏慢慢咁滲透落湯底,令本來清甜既湯頭帶有些微油香,更加可口!🍤紫蘇葉炸蝦餅極力推薦!!!落單後廚師即時係你面前搓蝦膠再拎去炸,熱辣辣又真材實料!啖啖都充斥住鮮蝦味,更會食到原隻大蝦,口感彈牙酥脆,再沾自家製既泰式甜辣醬,非常惹味,令人回味無窮!😍🐣越式牛油雞翼雞翼就比較遜色🥺雖然同樣都係即叫即炸,粉漿薄身脆口,但係無味好淡口。調味方面略有不足,牛油味失蹤左,只有炸漿味,所以唔見有其他客人嗌雞翼
🍲生牛肉河
🍲生熟牛肉河
🍤紫蘇葉炸蝦餅
🐣越式牛油雞翼
雞翼就比較遜色🥺雖然同樣都係即叫即炸,粉漿薄身脆口,但係無味好淡口。調味方面略有不足,牛油味失蹤左,只有炸漿味,所以唔見有其他客人嗌雞翼!
📍Viet
跑馬地綿發街12號地舖