2023-01-13
雖然主打越南粉麵飯,可惜不夠「越」風味,一心想食越菜的,或會失望。不過,作為街坊食堂,份量足、價格合理、味道不俗👍🏾,在筆者心目中佔有一席位,因為往往⋯⋯🙎🏻♀️:今日食咩好?💁🏻♂️:嗰間越南嘢啦。🙎🏻♂️:不如今日食平啲。💁🏻♀️:咁越南嘢啦。🙎🏻♀️:想食啲有湯嘅。💁🏻♂️:越南湯檬囉。🙎🏻♂️:今日好熱冇咩胃口,想食凍嘢。💁🏻♀️:撈檬囉,酸Mei Mei開胃。她,這是這麼一個存在,外貌不是花枝招展,看起來實在平庸,看照片就知道。不過,只要你願意一窺究竟,會發現,禾稈冚珍珠、好物沉歸底。她,又名奧田咲。當你無心水時,奧田咲啦。當你想簡單食一餐,奧田咲啦。當你有一定要求同時不想左挑右選慢慢搵,你知點揀啦。🍜圖中那碗香茅雞扒湯檬$58,當然不是驚為天人,令你一試難忘,但絕對能夠滿足你基本的味覺需要。而且碗湯,清而不淡,有味而不鹹,不是那種飲完食完會覺得好鹹、需要飲水那一種。然而,坦白講,雞扒雖然不柴不乾不硬,但香茅味欠奉,所以溫提:記得索取泰式酸辣醬提味,會香口好多。2️⃣ 至於香茅豬頸肉炒河$60,同樣問題,香茅味不足,幸好豬頸肉可口軟腍,炒河則香氣十足。另外,無論炒檬、炒河,還是炒
🙎🏻♀️:今日食咩好?💁🏻♂️:嗰間越南嘢啦。
🙎🏻♂️:不如今日食平啲。💁🏻♀️:咁越南嘢啦。
🙎🏻♀️:想食啲有湯嘅。💁🏻♂️:越南湯檬囉。
另外,無論炒檬、炒河,還是炒飯,份量一向偏多,自問食量正常的,記得要求少麵少飯,或者打包,不要浪費。
🧋溫提多一點,飲品偏甜,記得少甜。
打完越潮和奧田咲,是時候打機了,886👋🏾。