2018-07-24
心情麻麻地,一於去食返餐好下午大約2點先出去lunch, 黎到門口終於冇哂人龍了(平時大排長龍)豚王,都算係香港拉麵界過江龍的始袓佢既餐單好簡單,就係得基本個4款--豚王, 黑王, 赤王同翠王,同埋每個月都有限定王拉麵亦可按自己個人口味選擇👍本人次次黎到都係揀最愛的--黑王(個人比較黑😂)個人口味--湯底普通, 腩肉, 野菜, 3辛, 太麵, 普通軟硬一黎到step1當然飲下湯,又香又濃,搞拌埋中間球狀的肉碎,個湯會更濃味(個人上比較重口味,覺得ok,如果食淡味既可能選擇淡香油同少醬料)個湯底仲會愈食愈辣通常出邊食湯拉麵都會配細麵(幼麵),今次我就試下太麵(扁平麵),麵質幾彈牙,不會粗糙,而且湯底都會掛到係麵上👍本人就比較喜歡較香的腩肉,肉質不會太肥不過有少少“鞋”口總括黎講: 豚王不失為過江龍的始祖,味道同係日本食的相似而且同日本一樣,有一壺檸檬水係到可以清清濃味的口氣
豚王,都算係香港拉麵界過江龍的始袓
拉麵亦可按自己個人口味選擇👍
本人次次黎到都係揀最愛的--黑王(個人比較黑😂)
個湯底仲會愈食愈辣
本人就比較喜歡較香的腩肉,肉質不會太肥
不過有少少“鞋”口
總括黎講: 豚王不失為過江龍的始祖,味道同係日本食的相似
而且同日本一樣,有一壺檸檬水係到可以清清濃味的口氣