2024-10-12
20315 views
近兩三天追看NETFLIX 近期大熱韓國節目《黑白大廚》,頭半集已經深知一定「中毒」!節目第一階段已有隱世高手即場手製PASTA,雖然我不是意大利粉同PIZZA嘅愛好者,但看著看著也好想食。 今日經過上環發現原本的獅子銀行變成一定幾sharp醒嘅意式餐廳。聽到門前出來招呼的侍應是說韓語⋯Korean Italian Style ? 腦子即時和《黑的大廚》接軌原來餐廳剛剛開幕店外設有數張木椅,這兒可作等候區店外另一邊玻璃可看到店內大廚在實木工作檯前專心地製作PASTA(我就係被這畫面吸引衝入店)意式雲吞製作中下回要試下這款說時遲 那時快,最開頭那位大廚而移師廚房最愛OPEN KITCHEN的餐廳Open kitchen另一邊是PIZZA製作區,最後面有puzza專用的燒窑另一區域每人會有一小件包包和一小碟,不錯不錯👍🏻我點的蕃茄貝殼粉,價錢無記錯大約$160。白色是Cheese(原諒我唔鍾意食芝士,所以我將大部份筆走咗);蕃茄味不算濃烈,但不錯,能吃到開心果和Basil的香味(不過唔慣無乜餸/配料)本來嗌咗牛肉撻撻,不過已經sold out….
原來餐廳剛剛開幕
店外設有數張木椅,這兒可作等候區
意式雲吞製作中
下回要試下這款
說時遲 那時快,最開頭那位大廚而移師廚房
最愛OPEN KITCHEN的餐廳
另一區域
每人會有一小件包包和一小碟,不錯不錯👍🏻
我點的蕃茄貝殼粉,價錢無記錯大約$160。
本來嗌咗牛肉撻撻,不過已經sold out….