2024-11-11 13990 views
因為Netflix黑白大廚的熱潮,PECORINO成為充滿話題性的餐廳。由韓國人主理的意大利菜吸唔吸引?文迪在延南洞試過韓風意菜其實又幾不錯, 所以呢間PECORINO更能吸引到我。開業之初PECORINO毀譽參半, 研究過餐牌手做意粉價錢只是百多元,在中上環地段算係合理價位, 中伏都未至太大損失吧。有人做先頭部隊排隊的關係, 去到就垂手可得剛好可以進餐, 便沒有了time cost的考量(事實排隊時間近40分鐘)。PECORINO 環境真係好鬼「韓」, 純白奶油色簡約風格, 超高樓底寬敞的用餐環境, 這 空間感這風格這氛圍......令霖迪有「夢回首爾」的感覺。中央好大的open kitchen,感覺非常的「黑白大廚」, 一端是製麵團的區域, 另一端是製作手做意粉、手工薄餅,還有烤薄餅的窯爐,不過韓國師傅們有點流水作業, 感覺有些似快餐廳出餐喎......Truffle White Ragu($150) 文迪覺得這家的手造意粉比pizza有水準,手做意粉的口感一食便能區分得出u來,哪種靱性和新鮮是很與眾不同的, 唔可以話非常出色, 但絕對是合格有餘。 選用白松露比黑松露更加幽香, 醬

Truffle White Ragu($150)

選用白松露比黑松露更加幽香, 醬汁帶微微的酸吃起來都幾清爽,只是和牛肉碎少得可憐,用料只屬一般, 但因著醬汁的獨特性和手造意粉的水平, 加上是中上環地段,這家的手做意粉可以推介。

Quattro Formaggi ($198)
是非常純粹的芝士pizza, 分別用上Ricotta, Parmigiario Reggiano, Buffalo Mozzarella, Gorgonzola, Provolone多種芝士, 再有一小碟蜜糖添加在薄餅之上, 又甜又鹹口味非常「韓風」, 喜歡韓食文化的年輕人應該會好鍾情 這款口味,而當除了芝士奶酥味較強之外, 這多重芝士的口味及配搭都幾特別, 但可惜似乎薄餅的粉團發酵時間過長,令口感差了一截, 而且亦沒有預期的粉團香氣,有可能是因為太過流水作業出事,要知道手做意粉和手做薄餅,都很講求新鮮程度和時間控制。
Quattro Formaggi ($198)

觀乎餐廳現階段的管理仍不太穩定, 故此有失準會是意料中事, 加上地段上的人流不少, 感覺餐點是否好吃,便要看運氣自求多福了。

但平心而論, 最便宜$130便能吃到手工意粉, 加上如此韓風的環境, 對中環上班族來說, 應該係過幾唔錯嘅開餐選擇。
餐前麵包(Free)

PECORINO
上環文咸東街35-45B號文華大廈地下B號舖

#文迪漫遊慢生活
2024-11-08
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Truffle White Ragu($150)
餐前麵包(Free)
  • TruffleWhiteRagu($150)
裝潢以純白色搭配木系簡約風樓底好高而且空間感十足 充滿韓式風格外觀從店外開始已經好好拍了(❁ᴗ͈ˬᴗ͈)開放式廚房供客人欣賞手工意粉&pizza的製作全過程.ˬ.)"重點還是!駐場廚師待應都有韓國OPPA🙂‍↕️所以更有置身於黑白大廚的幻覺 哈哈!Menu有salad.pizza.pasta.small plate.all day branch意粉&pizza都是手工製的 誠意滿滿♡點餐後就會送上鬆軟餐包作前菜~▫️truffle white raqu $150手工意粉好彈牙卦汁 口感好creamywhite raqu sauce夾雜好多肉碎外還舖滿芝士絲 奶油芝士鹹香的味道好香濃略嫌有點蓋過了松露味 但如果喜歡濃味的 應該會喜歡( ¨̮ )︎︎♡▫️ricotta ravioli $148開心果腦粉 看到Pistachio就說要這個😌同樣是手工製的芝士意大利雲吞候位時剛好就看到廚師在弄 好神奇!每顆都擠滿ricotta cheese 吃起來除了奶香 還帶有微微的甜味沾上檸檬sauce 開心果跟合桃碎 外皮好煙韌 口感層次好豐富 味道意外地搭耶重點是有開心果味好快樂·͜· ︎︎ᕷ只有六顆真的不夠喉🥲🥲🥲▫️d
裝潢以純白色搭配木系簡約風
樓底好高而且空間感十足 充滿韓式風格
外觀從店外開始已經好好拍了(❁ᴗ͈ˬᴗ͈)

重點還是!駐場廚師待應都有韓國OPPA🙂‍↕️
所以更有置身於黑白大廚的幻覺 哈哈!
意粉&pizza都是手工製的 誠意滿滿♡
點餐後就會送上鬆軟餐包作前菜~

▫️truffle white raqu $150

但如果喜歡濃味的 應該會喜歡( ¨̮ )︎︎♡

▫️ricotta ravioli $148

開心果腦粉 看到Pistachio就說要這個😌
同樣是手工製的芝士意大利雲吞
候位時剛好就看到廚師在弄 好神奇!

每顆都擠滿ricotta cheese

再有辣肉腸&黑橄欖陪襯 增加層次感‪⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝

▫️burrata tomato salad $158
burrata tomato salad

burrata配搭三款不同的蕃茄沙律🥗
酸甜多汁中夾雜奶香 好fresh好開胃!

▫️iced mocha $50

diavola
mocha
  • Mocha
2024-10-13 28699 views
上環最新意大利Brunch Cafe Soft Open 喇🇮🇹超闊門面同樓底由韓國人主理🇰🇷由樓面到廚房、都真係好多Oppa 呢~圖騰圖案壁畫好似有種魔力咁鎖住眼球👀建議坐最入可以近距離欣賞Open Kitchen 入面廚師們嘅表演👨🏻‍🍳新店主打Pizza 同手工意粉🍝門口有大大個Pasta Station 朝早新鮮即造佢哋本身都有All Day, French Toast等 Cafe Brunch Menu 不過嚟到個個對眼都直接跳去睇Pasta/Pizza menu😄🔖 Tomato Conchiqlie 🍅蕃茄醬貝殼粉大家可能食得多呢款喺Pasta 上另外仲加Stracciatella Stracciatella 有被譯做絲翠奇亞芝士個名平時少聽見但其實大家平時食嘅Burrata 芝士外層固體係Mozzarella 入面包住嘅正正就係呢種質地柔軟嘅Stracciatella 凝乳喇🧑‍🏫🔖 Truffle White RaguPasta 軟硬剛好、Truffle 味唔算太突出醬汁同肉碎份量俾得慷慨🔖 Lemon Butter Chicken 🐔皮煎得非常香脆 雞肉亦非常滑🍋如
超闊門面同樓底由韓國人主理🇰🇷
樓面到廚房、都真係好多Oppa 呢~

圖騰圖案壁畫好似有種魔力咁鎖住眼球👀

個名平時少聽見
但其實大家平時食嘅Burrata 芝士
外層固體係Mozzarella

🔖 Truffle White Ragu
Pasta 軟硬剛好、Truffle 味唔算太突出
醬汁同肉碎份量俾得慷慨

無Latte字眼以為係純抹茶但原來都有奶嘅

🔖 Mocha 🍫

🔖 Creme Brûlée 🥚
成隻湯碗咁上上檯時當堂笑咗🥣
薄薄一層感覺無咗𢳂燉蛋應有嘅滿足感食起嚟口感多少亦有影響呢~

❣️有落場時間唔好摸門釘
2024-10-12 27187 views
近兩三天追看NETFLIX 近期大熱韓國節目《黑白大廚》,頭半集已經深知一定「中毒」!節目第一階段已有隱世高手即場手製PASTA,雖然我不是意大利粉同PIZZA嘅愛好者,但看著看著也好想食。 今日經過上環發現原本的獅子銀行變成一定幾sharp醒嘅意式餐廳。聽到門前出來招呼的侍應是說韓語⋯Korean Italian Style ? 腦子即時和《黑的大廚》接軌原來餐廳剛剛開幕店外設有數張木椅,這兒可作等候區店外另一邊玻璃可看到店內大廚在實木工作檯前專心地製作PASTA(我就係被這畫面吸引衝入店)意式雲吞製作中下回要試下這款說時遲 那時快,最開頭那位大廚而移師廚房最愛OPEN KITCHEN的餐廳Open kitchen另一邊是PIZZA製作區,最後面有puzza專用的燒窑另一區域每人會有一小件包包和一小碟,不錯不錯👍🏻我點的蕃茄貝殼粉,價錢無記錯大約$160。白色是Cheese(原諒我唔鍾意食芝士,所以我將大部份筆走咗);蕃茄味不算濃烈,但不錯,能吃到開心果和Basil的香味(不過唔慣無乜餸/配料)本來嗌咗牛肉撻撻,不過已經sold out….

原來餐廳剛剛開幕

店外設有數張木椅,這兒可作等候區

(我就係被這畫面吸引衝入店)

意式雲吞製作中

下回要試下這款

說時遲 那時快,最開頭那位大廚而移師廚房

最愛OPEN KITCHEN的餐廳

另一區域

每人會有一小件包包和一小碟,不錯不錯👍🏻

我點的蕃茄貝殼粉,價錢無記錯大約$160。

本來嗌咗牛肉撻撻,不過已經sold out….

2024-10-12
$160 (Dinner)
4 day(s) ago 0 views
主打手工意粉,餐廳環境好似喺首爾去過嗰啲文青系cafe 咁,落地大玻璃、白色地板、白色牆、高樓底、open kitchen、簡約傢私,一入門口已經有張大枱見到廚師喺度整意粉,幾有feel,不過張餐枱細咗啲。試咗佢地個 Ratatouille Lasagna 同 Truffle White Ragu,鍾意佢地個 lasagna ,肉醬食落比其他地方食到嘅多蔬菜,食得到裡面有一粒粒嘅茄子同zucchini ,不過個Truffle White Ragu 就普通,同埋有啲細碟。其實兩款pasta 以 $15x 呢個價錢嚟講,仲要係lunch,呢個地點同格局確實有啲貴,不過試一次OK嘅。

6 day(s) ago 0 views
這是我親自去吃的真實食評-今天跟姊妹一起去吃「PECORINO」,姊妹說平常很多人來,一定要排隊,下午茶時間就不用排隊,我們馬上想都不想快點進去吃,我覺得是一間好舒服的cafe, 他們的特色是home made spaghetti 及pizza, 還有最大的特色是oppa 🤩🤪🤪我們點了黑松露意粉-不愧是手工做非常有彈性,味道又好、creamy , 再來招牌pizza脆又香,tomato salad配合他們特製的沙拉汁非常入味很重的蕃茄味,好吃,再來Burch是我喜歡的早餐模式,好吃。
2025-01-20
$210 (Tea)
6 day(s) ago 0 views
黑白🖤🤍大廚個熱潮令到好多人都會去排🅿🅴🅲🅾🆁🅸🅽🅾🧍🧍‍♀️🧍‍♂️🧍🧍‍♂️🧍‍♀️今次終於有機會去試下啦❤️‍🔥❤️‍🔥本身話得返🄱🄰🅁枱令我有D卻步😕但食完之後會覺得一定要揀🄱🄰🅁枱!!🤪🤪因為可以一路睇住佢地煮意粉同埋整𝒫𝒾𝓏𝓏𝒶不過會有少少熱, 因為𝒫𝒾𝓏𝓏𝒶爐係附近全個𝕸𝖊𝖓𝖚就只係得散叫既🍴🍴今次就試左2樣菜式一開始會俾麵包做前菜麵包熱辣辣都幾軟熟🍞🍞🍕🍕𝒫𝒾𝓏𝓏𝒶- 𝒮𝒶𝓁𝓈𝒾𝒸𝒸𝒾𝒶呢個入面的牛肉粒個味道好好好惹味,第一次食到呢一種的口味感覺都唔錯😋😋🍝🍝ℛ𝒶𝓉𝒶𝓉𝑜𝓊𝒾𝓁𝓁𝑒 ℒ𝒶𝓈𝒶𝑔𝓃𝒶呢個我好鍾意佢好多蔬菜入面仲有豬肉MIX牛肉的肉碎入面有少少NUTS加多左個口感酸酸地幾好食😚😚🍵🍵ℳ𝒶𝓉𝒸𝒽𝒶抹茶味好濃唔太甜P.S.必定要坐bar位!!睇下你見唔見到靚仔oppa^^
黑白🖤🤍大廚個熱潮
今次終於有機會去試下啦❤️‍🔥❤️‍🔥
本身話得返🄱🄰🅁枱令我有D卻步😕
但食完之後會覺得一定要揀🄱🄰🅁枱!!🤪🤪
因為可以一路睇住佢地煮意粉同埋整𝒫𝒾𝓏𝓏𝒶
不過會有少少熱, 因為𝒫𝒾𝓏𝓏𝒶爐係附近

全個𝕸𝖊𝖓𝖚就只係得散叫既🍴🍴
今次就試左2樣菜式
一開始會俾麵包做前菜
麵包熱辣辣都幾軟熟🍞🍞

🍕🍕𝒫𝒾𝓏𝓏𝒶- 𝒮𝒶𝓁𝓈𝒾𝒸𝒸𝒾𝒶
呢個入面的牛肉粒個味道好好
好惹味,第一次食到呢一種的口味
感覺都唔錯😋😋

🍵🍵ℳ𝒶𝓉𝒸𝒽𝒶
抹茶味好濃
唔太甜

P.S.必定要坐bar位!!睇下你見唔見到靚仔oppa^^
🍞Appetizer Focaccia *Each person compares one*🍝Truffle White Ragu$150.0🥗(S) Burrata Tomato Salad$125.0🍕👍👍👍👍👍Margherita$188.0🍸Chardonnay $80.02/1/2025Service Charge (10%)$543.0$54.3Amount$597.0It was awesome ❤️For 🫂 2 ppl
2025-01-15 0 views
pizza新鮮滾熱辣,外皮好脆,個底又唔會太濕,有種意大利地道感覺,如果想食啲非本地薄餅或有外國風情嘅薄餅呢間就啱晒。👍🏻🔥薄餅上嘅配料也不錯,芝士味濃,意粉有少少乾,口味就見仁見智,不過意粉上的配料也豐富,算多煙肉,加上芝士的配搭,整體也不錯❤️❤️❤️🔥
Marinara  Pizza  +  Truffle  White  Ragu
2025-01-12 849 views
返工喺上環附近,見到新開嘅呢間Cafe lunch time 時間日日都大排長龍。經research得知原來呢間Cafe係韓國人主理既意大利餐廳,估計因為黑白大廚呢個節目好Hit,令到呢個韓國人開嘅意大利餐廳都好受歡迎。因為同事之間都好想試,所以有一日同事專登11:45am嚟到呢間Cafe攞位。因為我哋有成10個人,所以基本上成個Menu嘅菜式我哋都有叫。蕃茄加Burata cheese嘅沙律真係非常好味,雖然簡單但係蕃茄好新鮮加埋醬汁一齊食非常之夾。佢哋嘅意粉都係手工做,食左幾款意粉都好好味,值得一試!有一款pasta叫Cacio e Pepe ,望落好普通,但食落好有驚喜,好香芝士味!反而pizza我個人就覺得麻麻地。

反而pizza我個人就覺得麻麻地。

2025-01-10 1073 views
12點鬆少少嚟到 排咗15分鐘就有位樓底好高 空間感滿滿 坐得好舒服食物選擇就無話好多 主要都係意粉同pizza 餐前麵包口感一般般 少少失望Caesar Salad $108我好似無見過咁翠綠嘅Caesar Salad 😂好新鮮嘅生菜Truffle White Ragu $150
醬汁嘅芝士味好香濃 再帶點truffle質感creamy 係我喜歡嘅味道手工意粉好有口感 軟硬度啱啱好 很可以耶~~Pizza- Salsiccia $208蕃茄醬+牛肉粒 依個配搭有肉醬意粉嘅味道😂醬汁有少少酸 都幾開胃中間部份有啲偏濕🫣而邊批就幾煙韌 都算唔錯嘅 但意粉好食啲🫡Ice Chocolate $60好濃郁 好好飲🥹價格唔算平 質素又未去到有驚喜
12點鬆少少嚟到 排咗15分鐘就有位
樓底好高 空間感滿滿 坐得好舒服
食物選擇就無話好多 主要都係意粉同pizza
餐前麵包
口感一般般 少少失望

Caesar Salad $108

Truffle White Ragu $150
[Truffle | White Ragu (Beef + Pork) | Fresh Tayarin]
醬汁嘅芝士味好香濃 再帶點truffle
質感creamy 係我喜歡嘅味道
手工意粉好有口感 軟硬度啱啱好 很可以耶~~

Pizza- Salsiccia $208

Ice Chocolate $60
好濃郁 好好飲🥹
價格唔算平 質素又未去到有驚喜
2024-12-19
Type of Meal
Lunch
2025-01-09 898 views
之前 經過 見到 好多人排隊已經想入去食今晚 經過 唔需要 排長龍排咗 大約15分鐘 就有位叫咗個凱撒沙律一個意粉一個主菜,牛油煮雞不過Pizza 沙律比預期好,因為之前未食過這個style 蔬菜好新鮮 味道啱啱好本人好鍾意食好多菜的首先嚟咗個意粉意粉的煙硬度啱啱好茄汁好好味跟住嚟咗個牛油煮雞比想像中大啲雖然用牛油煮 唔會太油膩仲有好清新的檸檬味雞肉好淋同好滑跟住嚟咗個Pizza 呢個Pizza好特別 煙煙韌韌 好似食緊麻糬咁不過有少少不足之處 就係Pizza餅底比較腍因為焗完出嚟啲倒汗水原因不過整體嚟講係好好味應該會來第二次
之前 經過 見到 好多人排隊
已經想入去食
今晚 經過 唔需要 排長龍
排咗 大約15分鐘 就有位
叫咗個凱撒沙律
一個意粉
一個主菜,牛油煮雞
不過Pizza
沙律比預期好,因為之前未食過這個style
蔬菜好新鮮 味道啱啱好
  • 牛油檸檬煮雞
  • Pizza
  • 茄汁蜆殼意粉
2025-01-08 823 views
隨著黑白大廚嘅熱潮,我老公揀左呢間裝修簡約,由韓國人主理嘅西餐廳。我哋叫左兩個前菜,兩個主食。Burrata Tomato Salad 🥗 $125食材新鮮,又有些許調味,好正😋Beef Tartare $128呢個牛肉他他嘅肉質係有生又有部分烘過,加埋上面嘅芝士🧀好夾好好食,有別於一般嘅Beef Tartare之後就嚟到主食:Truffle White Ragu $150手工意粉係好味的,但係個和牛太碎了吧🥲成碟就好似香蒜肉絲意粉咁Ricotta Ravioli $148有少少開心果粒喺上面,配埋一齊都幾好食,不過入面嘅cream cheese唔夠,整體味道好淡。最後總結一下,主食比前菜出色😂價錢尚算合理,但廁所🚽超污糟,失望,服務算中等。

Burrata Tomato Salad 🥗 $125

食材新鮮,又有些許調味,好正😋

Beef Tartare $128

之後就嚟到主食:
Truffle White Ragu $150

Ricotta Ravioli $148

2024-12-27
$300 (Dinner)
2025-01-06 629 views
我們5點30分到達排第六位入座後先畀咗兩杯水我哋正常味道跟住有兩舊好細嘅麵包同埋一個裏面裝咗好少橄欖油的小碟奇蹟地夠食白汁黑松露麵先到份量非常優雅兩個正常食量一同進餐可以考慮叫三個主食若其中一位食量超大整個餐牌的主食選擇不超過20可考慮打孖上我個人覺得Pizza超好食麵包鬆軟配料味道適中若你唔喜歡甜品太重酒味Tiramisu 就接近100分我們沒有飲酒亦沒有飲咖啡埋單$480非常愉快的一個晚上
我們5點30分到達

亦沒有飲咖啡
埋單$480

非常愉快的一個晚上
2024-11-05
$240 (Dinner)
2025-01-03 675 views
由韓國開過嚟嘅手工意粉,各種菜式都好有特色,而且好好味,生好煙靭,Pizza都十分之吸引好食,牛肉他他值得推介,叫了一個最愛嘅burrata. 中午排晒長龍,但係夜晚就唔使等太耐,有機會一次會再到訪
中午排晒長龍,但係夜晚就唔使等太耐,有機會一次會再到訪
2024-12-09
$300 (Dinner)