今日去聯和墟探朋友,朋友就帶了我來這家聯和墟的獅城小店,小店是獅城酒店主廚打理👨🏻‍🍳,選擇非常多,晚市套餐價錢亦相當貼地,店員好好人,一黎到就推介我地一定要食海南雞飯,咁一定要試下😝 。⏳經20小時慢煮的海南雞飯🐤🍚海南雞飯配上油飯加例湯,呢度的海南雞雞肉非常嫩滑🤤,一D都唔”鞋”口,一問店員才知因由,原來他們用了20小時慢煮🥘才能達至這樣的效果,果然慢工出細貨⏳。 吃海南雞當然唔小得油飯🍚,但呢度嘅油飯係用上湯製作🍛,讓油飯先吸收上湯的精華😝,製作時間亦比較長,店員仲話個醬料薑蓉 酸汁 豉油都是自己調教,果然重點在細節,連飯同醬料都咁細心,呢個價錢真係非常值回票價👍🏻👍🏻。另外,餐廳個老火湯亦唔馬虎,仲要不含味精,今晚係陳皮合掌瓜紅羅白煲雞腳🥘,非常足料👍🏻新加坡豉油雞撈麵🍜雞肉一樣非常嫩身,豉油雞🐤亦非常入味,撈麵上加了一些黑蒜,味道咸中帶一點甜味,食落更有層次感💁🏻‍♀️。 另外我地亦叫了一份燻蹄🍖,醬汁亦是小店自己製作😽。 我地原本還是試一下麥皮香蕉作甜品,可惜師傅話已經賣哂🧐,唯有下次,下次再黎探朋友一定要再試試😌。

⏳經20小時慢煮的海南雞飯🐤🍚

新加坡豉油雞撈麵🍜