Intro & Location:取自印度首都範圍為餐廳名唔多唔少有啲啲特別感覺。餐廳位於商業大廈一樓頗容易比人忽略,就算地下擺咗餐牌,樓上鋪始終樓上鋪,人氣會差啲啲,但就做就咗我呢廷極討厭搭檯&嚮往寧靜食飯既客人。第一次嚟,有少少鼓起勇氣推開門入去嘅感覺,一入去,哇!成間鋪飄逸住印度炭燒烤味。直頭覺得如果上班族會唔會俾自己客人聞到呢哈!/ Once entered, you can smell the tandoori / tikka well before physical dining . My first impression was very good /Restaurant Atmosphere環境闊落舒服又乾淨,有好幾張望街景嘅舒服大卡位。餐具亦好乾淨而且啞金色碟grand得嚟但唔俗。呢間餐廳個concept係Restaurant & Bar,所以店長(one-man band 7 days?) 會做多步,汽水飲品會用杯上,+塊檸檬&冰、杯墊。呢間印度餐廳店長會幫客斟水。廁所門前有屏風,入面仲有道門先係廁所。比較雅觀衛生。/ A clean & comfortable r
Intro & Location:
Restaurant Atmosphere
呢間印度餐廳店長會幫客斟水。
廁所門前有屏風,入面仲有道門先係廁所。比較雅觀衛生。
/ A clean & comfortable restaurant with bar drinking concept /

Set Meal
Set Lunch/Dinner 會跟是日餐湯&飲品,暫時飲過3種味嘅湯:豆味湯2款&1款蕃茄味,白色係豆味,黃色唔知係Dal/南瓜,紅色就類似牛油雞咁上下。+$可轉Mango Lassi,好杰而夠味而且唔會過甜呢下抵讚!
Set Meal - Soup & Soft Drink & Mango Lassi
【 Pakora 】呢款唔係Menu小食,係晚餐嘅一個前菜【 炸蔬菜】(辣)
前菜:炸蔬菜&印度脆餅
Papadam 】每次點咖喱都會比個Papadam做Appetizer。有一次特別到係比碟炭燒味嘅芒果醬,醮醬竟然都會taste到tandoori/tikka味,真係特別到無話可說。呢種Papadam唔頸渴,比其他平時食開嗰啲脆餅款口感味道更夾玷咖喱。
/ A typical valued package of set meal /

★ New Delhi Chat Corner ★
印度乳酪脆餅小食
【 Dahi Poori 】
呢款比較少見,通常餐廳最多都係賣Pani Puri,第一次食Dahi Poori,係凍食,唔需要再倒液體入去,其唔同之處係入面啲醬料:乳酪.薄荷.酸醬震撼地配搭無比,嗰種衝擊感令人好開心,足以超越食過嘅Pani Puri。
𢳂多啲脆餅粒倒入去,成舊啪增加脆口感。
印度脆球
【 Gol Gappe 】
呢款即係Pani Puri,脆球比較脆,倒薄荷汁,正常口味,誠意之處係每舊都用隻烈酒杯盛住啲汁,誠意度加晒分,又增加收視率。
乳酪醬咖喱角
【 Punjabi Samosa Chat 】
呢款同【Dahi Poori】大同小異,只係將Samosa搣爛混入去做埋沙律,其他野差唔多,份量好似多少少咁,呢款當係一次過食到Samosa & Dahi Poori。
/ A very important experience of eating such snacks . This maybe the key point of this restaurant /

Main Courses
牛油雞咖喱
【 Butter Chicken 】
前所未有咁好食嘅牛油雞體驗,牛油雞食過多次但呢間明顯可以跑贏其他店奪取五星,精粹係其雞肉&咖喱完全俾烤味包圍,即係之前提過入店時聞到嘅烤味,依家真係食到入口,濃郁感極高,真係可以話係「好印度」!今次真係體驗到乜嘢先叫真正嘅「正宗」!竟然可以喺set lunch食到呢個層次實在太幸福!
/ So far the best Butter Chicken I have ever eaten !  Honesty!  5 stars no doubt / Must encore regularly ! /
印度傳統洋肉咖喱
【 Lamb Rogan Josh 】
註明為傳統印度羊肉咖喱,就算唔多食羊肉嘅我都覺得好味,咁就真係好好味,騷味適中帶出羊嘅特色,夠淋,咖喱都有明顯洋荵&複雜燴味道顯言同牛油雞個汁好唔同。
馬薩拉羊肉咖喱
【 Lamb Masala 】
呢款放係dinner系列,味道無Rogan Josh咁濃郁而係偏向重蕃茄 &洋荵&椒味,唔知啱唔啱但覺得有少少似Kadai style?
菠菜芝士咖喱
【 Saag Panner 】
佢呢款菠菜芝士有一種好特別嘅味而其他店未體驗過,唔知係咪加咗芥末?咖喱杰度好高,但完全唔辣。
鷹咀豆咖喱
Delhi 6 Famout Chole Bhature
見呢款為Delhi6 Signature叫咗,但呢款唯一特別之處只係有件烤制麵包跟,鷹咀豆咖喱似乎難以做得標青所以其他款啲咖喱明顯更勝一籌。
而家已經改為【 Punjabi Channa Masala 】應該冇咗塊麵飽。呢款應該只食一次算。

※ 雖然暫未食過Vindaloo,但以上幾款咖喱基本上冇乜辣度,客人可以品嘗原汁原味,下次會試問下可否加辣。
印度雞肉炒飯
【 Chicken Biryani 】
做到非常乾身,有啲腰果襯托,覺得偏香料味略多過咖喱味,乾飯又係有一種新體驗。呢款望落以為細碟,食食下非常飽肚差啲食唔落。

帶有明星相嘅Manager 一定會每餐問食客質數如何,禮貌非常,自動斟水。
典型基本重要而又經常被香港餐廳忽略嘅步驟做足,就係一定等你食晒啲小食先會上主菜咖喱。未食晒會問你上得主菜未。

Conclusion
雖然真正印度小食可能仲有好多好多,但呢間餐廳已經搜羅好多款色,比一般同行多,呢度係香港。
講真咖喱間間印度餐廳都有得食,小食來來去去都係嗰幾味,呢間真係可以直頭專登去食啲side dish當正餐唔食咖喱都唔算過份。
講就咁講,呢度個Lunch CP 值咁高真係好難抗拒到。
大部份一舊水內有湯有飲品、12pm-3pm冇落場時間冇加一去邊度搵?實屬人性化+誠意表現。
呢個無敵set lunch 打倒以往覺得set lunch冇好咖喱呢個觀念,喺Delhi6,唔需要懶有型咁去叫餐牌啲另外咖喱,set lunch一定唔會令人失望。
當一日試云晒之後,就會跟menu逐去試㗎喇,除非價錢暴漲,否則一定繼續encore支持!
/ First time customer can go ahead to order set lunch without any doubt, should be no disappointment/
Other Info. : Super Thanks to Delhi6's manager, chefs and any hidden person in the restaurant. Without all of your efforts, it may not be possible for me to have such a delicious and great experience in indian food dining.
Delivery
前菜:炸蔬菜&印度脆餅