2021-03-13
假日又四出探險,本身想去海味街買少少臘腸回家食,但到埗後覺得肚餓就決定食左午餐先行。🐽懷舊鮮茄足半吋豬扒焗飯 $65哩個焗豬扒飯賣相的確吸引,隨有香濃茄汁外仲有融化左嘅芝士。醬汁味道有茄香味但不會酸,甜甜地幾送飯架。豬扒份量亦好大方,除左有一塊面咁大嘅豬扒外,下面仲收埋左一塊豬柳添啊!豬扒非常腍身好切,入口又夠肉味。雖然焗豬並無用到炒飯底,但仍不減美味!🐣十字營養常餐 $65湯底選用牛奶豬骨湯,味道香濃配通粉一流。豬扒雖然無焗豬咁多,但份量仍然保持大大塊。最最最滿意係佢塊多士,每邊都烘到好脆,配上牛油真係食整都唔夠喉。🥯火腿爆蛋菠蘿包 $28到哩個重頭戲啦,我地都估唔到菠蘿包可以配火腿太陽蛋仲要咁好味,甜甜嘅麵包配上蛋汁同火腿,鹹鹹甜甜嘅味道好有層次,認真好味道!#西營盤美食 #伏遊西營盤 📍十字冰室 (西營盤) (西環)西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖
🐽懷舊鮮茄足半吋豬扒焗飯 $65
🐣十字營養常餐 $65
🥯火腿爆蛋菠蘿包 $28
#西營盤美食
#伏遊西營盤
📍十字冰室 (西營盤) (西環)
西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖