2024-08-08 200 views
叫咗佢個招牌火腿爆蛋菠蘿包,個包係熱嘅,不過個菠蘿皮係完!全!唔脆。上到枱已經腍哂,完全唔好期望係啱啱焗好嘅脆皮,佢應該放咗一段時間。腿蛋大路,不過隻蛋係完!全!唔爆,仲要老到,係好熟好熟。佢有另一款流心蛋,可能嗰款先爆。佢呢個招牌就不建議喇~~至於佢個紅豆冰,係驚喜~ 未飲過咁濃奶味嘅紅豆冰,雖然豆偏少,不過用十字牌奶真係唔同,所以食佢嘅十字牌嘢應該唔太伏。同埋唔好坐近門口位,呢排天氣熱,人多度門常開,等如露天食咁。

2024-08-05
2024-08-04 353 views
主打十字奶嘅茶記鋪頭係高街📍由正街搭電梯上去再向西邊街方向行會比較輕鬆🫡睇過佢餐牌覺得早餐同下午茶比較啱食😋除咗一般茶記嘅沙嗲牛 五香肉丁🍜, 呢間多啲懷舊特色野 飲品都多款揀早餐時段除咗抵食仲比較少人11:30前要去到啦!今次食咗牛奶豬骨湯肉丁米餐, $4X就已經有埋炒蛋🍳 火腿 多士🍞仲包熱飲💯真係平過一般大型連鎖茶餐廳牛奶豬骨湯好似係個signature🥹但就比肉丁蓋過咗 下次揀過第款再試!!😜野食質素同份量嚟講都同普通茶記差唔多🤔最出色係杯奶茶呀之前都聽fd講過呢度奶茶好飲 原來真係同其他好唔同好飲好多 飲1杯真係會唔夠喉!!呢個係下午茶餐🙈叫咗咸牛肉治🥪 宜家好似好少見啦 餐飲加錢($2X)叫咗木瓜milkshake🥤唔好以為就咁一份包唔飽😂份量好夠 4塊包都好厚 set原價~$4X 都抵食杯milkshake冇乜特別 亦都唔係特別大杯 屬於偏稀 飲完成杯都唔會好漏🤔對比起都係熱奶茶穩勝💯💯😛包類係其他時段都有得散叫 但就野飲都要散叫啦🫡個人認為早餐menu最多選擇又抵 為咗杯奶茶早起係值得㗎!!🥹餐廳座位都算多 不過有啲密🙈但我非繁忙時間去 所以上餐算快 staff都幾好禮
主打十字奶嘅茶記

鋪頭係高街📍由正街搭電梯上去再向西邊街方向行會比較輕鬆🫡

早餐時段除咗抵食仲比較少人
11:30前要去到啦!

野食質素同份量嚟講都同普通茶記差唔多🤔

最出色係杯奶茶呀
之前都聽fd講過呢度奶茶好飲 原來真係同其他好唔同
好飲好多 飲1杯真係會唔夠喉!!

餐廳座位都算多 不過有啲密🙈但我非繁忙時間去 所以上餐算快 staff都幾好禮貌

Breakfast
  • 熱奶茶
2024-06-30 364 views
十字冰室係一個香港既老牌子冰室,我一路都有去開,但就通常係去銅鑼灣嘅分店。銅鑼灣嘅十字冰室我大約兩星期都會去一次,每次都覺得好好食。今日喺正街附近經過,正值肚餓嘅中午時分,就諗住同樣嘅十字冰室應該冇問題啦就入去食啦。點知叫開平時最愛嘅XO醬公仔麵、西多,居然咁都中伏。XO醬公仔麵炒得又唔乾身,又黐埋一舊。另外幫小朋友叫咗茄醬焗意粉,呢一個應該係最容易整㗎啦。但啲意粉都可以係冇味嘅所以,連小朋友都冇食過,成碟冇掂。最後蔥油髀飯,算係可以食得入口,但都稱不上好味嘅一碟。同行嘅朋友都有同感,第一次食一間咁唔好食嘅十字冰室。

所以,連小朋友都冇食過,成碟冇掂。

最後蔥油髀飯,算係可以食得入口,但都稱不上好味嘅一碟。

同行嘅朋友都有同感,第一次食一間咁唔好食嘅十字冰室。
2024-06-23
$80 (Lunch)
2024-05-05 366 views
由於西營盤實在沒幾間啱食的早餐(唔計快餐店),所以一個月也有幾日來這裏食早餐。本來無打算為這打住「懷舊」、「香港情」的「冰室」寫食評,但今日的經歷實在是不吐不快。星期日早上,印單時間是8:56,等到同枱2位都食完麵餐,並在催單後才在9:18遞上烘燶麵包的「芝士咸牛肉炒滑蛋脆豬包」。切開個包,餡料中夾雜着黑色一點點,以為是黑椒,卻是鑊燶。其實我食緊嗰陣已經有人在外面等位,只可惜我份餐太遲先上,搞到阻住張枱交唔返出嚟,(仲可能俾人誤會我哋食完都唔走霸住張枱)後尾嗰幾個人無等到位就走了。Sorry啊我真係無心㗎,如果唔係等嘢食等咁耐我一定唔會佔住張枱。是時候另覓一個早餐地點了。

切開個包,餡料中夾雜着黑色一點點,以為是黑椒,卻是鑊燶。

是時候另覓一個早餐地點了。
2024-04-19 312 views
😌 早前去西營盤嘅時候,去咗幫襯一間香港牛奶廠牌嘅冰室食lunch~ 🍽 鮮奶白汁雞皇飯 😋😋😋😋睇相都知道有好多雞肉,啖啖肉 😚 白汁好輕盈滑溜,仲有洋蔥🧅香甜味~ 多汁多料,飯量超過一碗~ 非常飽肚!☕️ 奶茶 (熱) 😋😋😋😋😋佢哋自家嘅淡奶好輕身,同茶味好夾,而且相當幼滑~ 茶甘唔澀,係小編喜歡嘅口味~ ☺️午餐 💵💵 約港幣$70/人💁🏻‍♀️ 十字冰室喺九龍都有分店,店內有售玻璃樽裝鮮奶~ 本土農場嘅牛奶🥛 香港人一定要試下~

🍽 鮮奶白汁雞皇飯 😋😋😋😋

☕️ 奶茶 (熱) 😋😋😋😋😋

午餐 💵💵 約港幣$70/人

2024-03-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
一坐低見到隔離枱啲通粉好似冇食過咁就話唔食比人收走咗,之後我哋就明點解😅我同男朋友叫咗一個雪菜肉絲米同一個沙嗲牛肉麵。雪菜肉絲米:雪菜少得誇張,湯又少,好似撈米咁,成個米粉都係冇味。 沙嗲牛肉公仔麵:呢個仲衰,啲麵一嚟到已經發哂,一啖都冇食過,牛肉又係得好少。炒蛋多士正常發揮,但比兩個麵搞到好嬲🙂之前食開銅鑼灣嗰間覺得好好食,呢間真係好差好差,同其他分店差太遠,以後都唔會再食呢間👎🏻👎🏻👎🏻

我同男朋友叫咗一個雪菜肉絲米同一個沙嗲牛肉麵。

炒蛋多士正常發揮,但比兩個麵搞到好嬲🙂

Breakfast
2024-02-27 383 views
🐺🏮濃番茄湯雞扒公仔麵 配火腿炒蛋 9.5/10 $48個人認為十字冰室既早餐絕對有港島區top3 蕃茄湯非常香濃足料,有大量蘿蔔同番茄🥰 雞扒煎得皮脆肉嫩,佢地既炒蛋加咗十字鮮牛奶落去炒,所以特別creamy😋 飲品方面可以加錢轉樽裝十字牛奶或者奶昔,性價比非常高💯-#十字冰室 @hkcrosscafe 西營盤高街分店香港西營盤高街48-78號恆陞大廈地下12號舖
🐺
🏮濃番茄湯雞扒公仔麵 配火腿炒蛋 9.5/10 $48
#十字冰室 @hkcrosscafe
2024-01-29 269 views
首先搵到呢間茶餐廳真係要夠閒, 攞部機對住谷歌地圖才尋到寶。一入去,就覺得人氣勁!我點咗份沙爹牛肉麵,勁香濃嘅花生醬味同嫩滑牛肉咬落超滿足😄。隔離枱嗰個生薑公仔麵都逗起我胃口,添上葱花蛋治疊得勁正,食落去喺口裏散發出溫柔嘅葱香,仲得意過睇劇集嘅plot twist喎!係塊葱花蛋治入面,啲蛋香厚道,好似係童年記憶裏嗰蛋治咁,好味到不得了。然後我又攞咗杯經典嘅奶茶紅豆冰,正!冰鎮到啱啱好,喺熱浪中給咗我清新一吓,尋日發夢都夢到佢😍。而家嘅天氣暖笠笠,飲落去真係咁滯👍。結實嘅話,呢度嘅食物質素、份量同服務都係咁好,下次一定仲要嚟繼續試其他招牌,例如嗰個菜脯葱花蛋飯,宜家諗起都流晒口水。對呢間茶餐廳,我只有一句:寫低地址,落雨都要走嚟再食!🍜🌧️🤤

今日又嚟到呢間茶餐廳,真係每次行過都忍唔住要入去食兩啖。🍽️牌子上嗰啲沙爹牛肉麵、葱花蛋治真係一絕,望落仲勁過拍檔電影。牛肉咬落去夠晒嫩滑,沙爹醬勁香,啖啖肉真係食到嗲咗。再嚟個葱花鹹牛治,熱辣辣嘅牛肉片夾埋香軟嘅雞蛋,多咗份屋企嘅味道,食兩塊都唔覺厭。餐單上雖然無寫素食,不過問咗老闆,佢話有得配,罕有嘅貼心。👍哥哥嗰個菜公仔麵加葱花蛋治,仲話好過屋企煮嘅!炎炎夏日,嗌咗個奶茶紅豆冰消暑,冰涼涼嘅感覺真心動人,紅豆份量仲多得滯,夠本!最正係,呢間茶餐廳雖然冇高大上嘅裝修,但係嗰份親民嘅味道同埋遮遮嘅笑容,就係本土最純粹嘅味道。下次,一定要再試下嗰個菜脯葱花蛋飯同埋佢嘅咖央多,咁正嘅小店,千祈唔好錯過啊!🥢🥤

我本身中意支持十字奶 本地牌子 以為佢開既冰室都會好好食 啲野好好飲我想提提你老闆 你如果睇到篇野 請你請過一班好啲既員工 由樓面、水吧、廚房,都睇唔到有用過心機去做。我諗你睇到既所謂奄列就知咩事,你expect會落啲十字奶去炒,錯喇!你地諗多左喇。係乾煎火腿蛋乍,奄列都不是呀!多謝$66丫 我買2隻蛋1塊火腿都係$8不如我煮番俾你食丫。認真!我自己煮都好食過佢。。。杯奶茶都係咁啦,無奶香味,茶都係咁,飲得落口囉。老細,你唔好浪費左個牛奶品牌,叫員工做好啲食物質素啦!(仲有我之前食豬扒,un到,見到隔離枱中學生塊魚,又乾又炸到偏黑,佢個餐$8x)我之前成日叫外賣出前一丁早餐,係好食,今次堂食咁差,應該無下次了。。。
我本身中意支持十字奶 本地牌子
以為佢開既冰室都會好好食 啲野好好飲
我想提提你老闆 你如果睇到篇野 請你請過一班好啲既員工 由樓面水吧、廚房,都睇唔到有用過心機去做。

多謝$66丫
我買2隻蛋1塊火腿都係$8
不如我煮番俾你食丫。認真!我自己煮都好食過佢。。。
杯奶茶都係咁啦,無奶香味,茶都係咁,飲得落口囉。

老細,你唔好浪費左個牛奶品牌,叫員工做好啲食物質素啦!

2023-12-19 208 views
好耐冇落西營盤啦,今日終於揾到機會試吓呢間戇直評價唔錯嘅食堂。頭先牙梗梗嘅時候見到佢嗰碗蕃茄湯通粉就知今日我揾對地方啦👌🏻!湯底嚟嘅時候,濃郁嘅蕃茄香味就撲鼻而來,一啖噏落去,恰到好處嘅甜酸味真係好滿足😋!牛肋條炆到鬆化得黎又唔會散架,跟住湯汁一齊食,真係幾有層次感。轉個角度嚟講吓佢個黑松露炒滑蛋,真係夠晒香!想唔到咁平易近人嘅地方都可以搞到呢種高檔貨色出嚟,滑嫩嘅蛋香加上微妙嘅松露味,真係一流🍳。至於嗰塊牛油多士,出爐嘅時候仍然係噴香,自家牛油醬係另一個highlight,食落去即刻覺得世界變得更美好。飲料部分呢,凍咖啡,呀,稍為甜咗少少,但豆香係真足,總括黎講,係值得一試。十字冰室,你下次都唔好話我唔記得你呀!👍🏻

2023-11-20 226 views
星期日中午3點左右入座,基本上唔洗排隊,餐廳唔算多人,樓面坐位一般唔太寬敞,不過裝修同設計都幾有心思。叫咗一個即叫即炸嘅超大蟹柳加蛋黃醬薯條,蟹柳炸粉有少少鬆散同太油,不過係新鮮炸起加味道唔錯 。個人唔太喜歡薯條太粗。另外叫咗一碗蔥油雞翼撈公仔麵,蔥油味勁香,雞翼熟度啱啱好嫩口,不會太熟令到肉質太硬。牛油咖映多士有驚喜,超多牛油,食落唔會太膩,少少甜,多士夠脆唔太燶,十分推薦。美祿紅豆冰牛奶味較重,美祿唔夠濃,鐘意奶味嘅朋友可以一試。

美祿紅豆冰牛奶味較重,美祿唔夠濃,鐘意奶味嘅朋友可以一試。
2023-10-26 224 views
基本上每次都會食呢度嘅咖喱 肉可以揀🐔🐮🐷 又可以揀飯或者意粉 大大碟 返工唔怕餓親啊首先外貌好好睇📸 所謂色香味俱全 然後成日碟基本上都滿晒食物 意粉份量好夠 咖喱汁多個半隻碟 牛肋條都有好多舊 煮到好淋 肉質好鬆軟 仲有少少牛筋 口感豐富 另外上邊仲有啲芫荽 辣椒粒 同一啲蔬菜 小編都唔知咩嚟🤣 但幾好食既 成盤撈埋一齊 作為打工仔嘅中午飯啦 一定有多無少 飲品方面 呢度都係高身杯 但就用上不鏽鋼 感覺同出邊嘅茶餐廳膠杯有少少唔同 😛

歡迎follow IG @eatwifme2k23 睇更多❣️throwback返去上個月尾↩️今次去食十字冰室!聽講同十字牛奶關事🫣原來佢喺西環有分店,呢日男朋友帶我去食,雖然作為茶餐廳,佢嘅定價略嫌過高🥺但嘢食都幾唔錯,至少冇附近啲cafe咁貴?(齋睇呢樣其實已經贏咗一堆餐廳😮‍💨)✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎1️⃣ 焗三式芝士肉醬意粉 ($68)本人味覺遲鈍,食唔出三種芝士,只係知道佢落咗好多芝士😂肉醬鋪滿晒成個麵餅,好興奮喔!係食到肚漲嘅一間店🤰🏻肉醬意粉愛好者絕對收貨🍝🍝2️⃣ 焗芝士牛肋條飯 ($78)如果冇記錯,呢個係個咖喱飯🫣第一次見到芝士加咖喱飯呢個組合wowow幾有趣!味道都幾夾,芝士都落得非常大方,好評🆙牛肋條都幾肥美,普通食量戰士食完應該會幾飽😙✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎以茶記嚟講其實小貴,但睇在佢份量頗足+食材幾有誠意,如果唔想食附近啲港女cafe都會過去幫襯佢😗同埋睇餐牌時覺得佢哋啲招牌嘢飲幾吸引,可惜當日冇乜時間都冇乜胃口試埋佢,下次試下佢哋嘅蕃茄湯麵(蕃茄腦袋出沒注意‼️)同埋特飲先~🥰

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

1️⃣ 焗三式芝士肉醬意粉 ($68)

2️⃣ 焗芝士牛肋條飯 ($78)

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

焗芝士牛肋條飯
焗三式芝士肉醬意粉
2023-09-22
Lunch
焗芝士牛肋條飯
焗三式芝士肉醬意粉
2023-07-30 408 views
Food panda 與外賣自取經常偷工減料。成日都有野唔見左,要我特登行上山去餐廳攞漏咗既食物,去到佢地就hehe haha 唔好意思就扮無事。今次仲誇張,佢地直情“唔記得”整個80蚊嘅豬扒飯下次再唔見野可能要直接報警,曬時間都要揭發呢d黑商。簡直係高街餐廳嘅恥辱。相片入面睇到佢哋無送到嘅食物,顧名思義無送到所以張相入面乜都無。一次半次都算啦,身為人類都知道犯錯係天性,我唔介意自己上高街去攞番,當做下運動。但dllm,嗌咗幾廿次都間中會漏下野,係咪特登架???本文章takeaway:唔係叫你唔好幫襯,但係攞外賣一定要check清楚。哩個廚房會成日“唔記得”整野食。Edit (20mins later):個豬扒飯攞到翻屋企又乾又薄又膿,係咪特登玩9我?以前都無咁劣質,如果唔係我都唔會幫襯過咁多次。。。其實是否我已經老了,為什麼回憶總是比現在美好?脾氣變得暴躁,再難以體諒別人,也可能是這個原因吧。
Food panda 與外賣自取經常偷工減料。
今次仲誇張,佢地直情“唔記得”整個80蚊嘅豬扒飯
下次再唔見野可能要直接報警,曬時間都要揭發呢d黑商。
簡直係高街餐廳嘅恥辱。

送漏了的食物(還在餐廳裡/還沒有做,所以相片裏什麼都沒有)

但dllm,嗌咗幾廿次都間中會漏下野,係咪特登架???

Edit (20mins later):

個豬扒飯攞到翻屋企又乾又薄又膿,係咪特登玩9我?
以前都無咁劣質,如果唔係我都唔會幫襯過咁多次。。。
又乾又薄又膿嘅豬扒

TakeAway