2022-11-18
🍽《Solé》@sole_hk返工咁辛苦,有時候都要獎勵下自己,同🙆🏻♂️一齊去食餐好嘅~今次去咗食法國菜 Solé ❗️呢度環境氣氛好舒服,待應都好專業咁介紹每道菜式。🍅原個蕃茄x2 (自己切片)配上檸檬🍋汁+橄欖油+黑醋+海鹽好fresh 🍞餐包+牛油🧈牛油好軟滑好香STARTERS🐟輕煎醃製劍魚劍魚口感很特別,肉質細嫩鮮味,爽滑,魚香味很重🍄蒜香烤牛油白磨菇伴荷蘭汁烤完嘅蘑菇好Juicy ,配上荷蘭汁散發出嘅奶香味,少許酸酸甜甜嘅檸檬汁恰到好處🧀脆炸金文畢芝士一咬落去就有濃郁嘅芝士香,質感軟滑creamy,喜歡🧀嘅朋友可選擇🦆鴨肝醬多士鴨肝醬細膩爽滑,配上脆口嘅多士,減輕油膩感8款starters 可以揀4款,4款令我最驚喜係🐟輕煎醃製劍魚,推薦大家必選這個。SOUP🥦西蘭花忌廉湯新鮮西蘭花打碎做湯膽,加上香滑忌廉,濃濃蔬菜甜味更有細滑口感。🧅法式洋蔥湯滿滿洋蔥絲,配上芝士法包,清甜湯底加上陣陣鹹香,令湯更有層次感。 MAIN COURSE 🐠菠菜磨菇烤鱈魚香烤鱈魚,皮脆肉質嫩滑,菠菜蘑菇伴菜,配上龍蝦汁, surprise !!🦆油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬烤鴨肉質鮮嫩多汁配上
@sole_hk
🍅原個蕃茄x2 (自己切片)
配上檸檬🍋汁+橄欖油+黑醋+海鹽
好fresh
🍞餐包+牛油🧈
牛油好軟滑好香
STARTERS
🐟輕煎醃製劍魚
劍魚口感很特別,肉質細嫩鮮味,爽滑,魚香味很重
🍄蒜香烤牛油白磨菇伴荷蘭汁
🧀脆炸金文畢芝士
🦆鴨肝醬多士
鴨肝醬細膩爽滑,配上脆口嘅多士,減輕油膩感
SOUP
🥦西蘭花忌廉湯
🧅法式洋蔥湯
MAIN COURSE
🐠菠菜磨菇烤鱈魚
香烤鱈魚,皮脆肉質嫩滑,
菠菜蘑菇伴菜,配上龍蝦汁, surprise !!
🦆油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
烤鴨肉質鮮嫩多汁配上香甜香橙醬和微酸既三色椒配菜, 中和油膩調味剛好。
DESSERT
🍮Crème brûlée
面層脆脆嘅焦糖,底下係濃郁蛋香味,好creamy。
SET DINNER $688/2 + DESSERT $58
I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌 九龍灣 📍宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖