2019-12-17
觀塘就好似個迷宮咁,密麻麻既工廈商廈圍繞住成個市區,要捐窿捐罅都唔係咁容易。不過要搵好西就話都無咁易,總有一間係附近,今次黎到人氣熱爆既「丼瀛」。企係門口都已經感受到迫爆既氣氛,雖然人就多d,不過簡約日式風格感覺都幾舒服。初頭以為餐廳個名係專食丼飯,不過原來係居酒屋料理,打開餐牌咩都有,迎合哂厭尖既香港人。👇📌季節空運五點刺身盛 - $398▪ 廚師發辦空運魚 – 赤伊佐幾 /半條▪ 油甘魚 /2切▪ 帆立貝 /1隻▪ 三文魚 /2切▪ 赤蝦 /2隻▫ 世界級刺身盛絕對要試!點解咁講?因為淨係賣相都夠哂搶眼,梗係要相機食先啦!以五種刺身呈上,今次既廚師發辦最重點主角"赤伊佐幾"刺身有成半條咁多。賣相睇落白裡透紅帶光澤,相當新鮮;肉質入口柔軟,油分適中。最正既配搭酸汁一齊食,可以帶出本身魚既鮮味。而另外幾款刺身都唔錯,帆立貝爽口夠彈性;赤蝦肉質夠黏性。📌溫泉蛋松蟹肉野菜沙律 - $68👉最鍾意呢種賣相夠精緻,擺盤有心思既沙律,份量亦都十足。用左大大隻流心蛋係中間,蟹籽、蟹肉、栗米各佔一位,唔同顏色比例睇落相當Colorful。而沙律菜都做到入口爽脆,醬汁清爽開胃。📌天龍卷 - $98/4
📌季節空運五點刺身盛 - $398
▪ 廚師發辦空運魚 – 赤伊佐幾 /半條
▪ 油甘魚 /2切
▪ 帆立貝 /1隻
▪ 三文魚 /2切
▪ 赤蝦 /2隻
📌溫泉蛋松蟹肉野菜沙律 - $68
📌天龍卷 - $98/4件
👉聽個名就知夠哂霸氣,其實天龍既意思係指中間既炸蝦,每隻炸蝦Size唔細。
食起上黎唔會話好油膩,口感仲好突出!
📌碎蔥吞拿魚腩海膽卷 - $78/4件
👉以柔軟既吞拿魚腩,混入爽脆既細蔥包係小卷裡面,兩者既香味配合得好夾。
而面頭好搶眼既海膽亦令我心動不停,三者味道夾埋一齊,口感非常豐富。
當中既吞拿魚腩油香係口腔裡面爆發,一份4件相當抵食!
📌串炸摩天輪 - $168
👉每日都會由大廚安排唔同既炸物,今次分別試左炸蝦、吉列蠔、串炸鵪鶉蛋、
甘栗紫薯餅、忌廉蟹肉餅組成既一個幸福摩天輪。一邊轉又一邊食,好睇又好玩。當中最好食既
一定係甘栗紫薯餅,表面做到薄脆,內裡紫薯唔會太甜,口感夠實在。
📌串燒 -
▪ 雞軟骨 - $21
▪ 日本蕃薯 - $19
▫ 最後整埋兩款串燒過下口癮,燒蕃薯幾有驚喜。食落做到好似麻糬既口感,
夠軟腍,味道又清甜,食得過。