今日做個乖乖女,專登去到尖沙咀同媽媽食飯。呢間利寶閣位於The One的17樓,餐廳唔算好大,一個長方型睇晒,夜眺尖沙咀夜景,地理環境都唔錯。利寶閣1998年起,用了20年的時間及經驗,成為鮑魚美饌的專家。餐廳最近推緊呢Set靚湯叉燒飯套餐,午市個湯為豐料老火湯、晚市就提供原盅佛跳牆。我同媽媽見到好多枱都有叫,而且唔需要叫人頭份量,所以我們叫左一Set試下。原盅佛跳牆的料除左夠多外,仲非常豪華!除了有雞肉雞腳外,仲有鮑魚、海參、魚翅、花膠、瑤柱、花菇及蹄根。個湯飲落好香好夠味,加上個湯夠晒熱辣辣,大家不妨試試。個餐的另一個Hightlight係呢個谷飼豚肉叉燒飯!睇落平平無奇的叉燒、煎蛋、菜心,但媽咪話食到「以前的味道」?!首先個叉燒醬油落左蜜糖,所以食落甜甜地,味道好香。而且個醬油係自己落,所以份量可以跟據自己的口味而落幾多。叉燒方面,唔似一般市面上的叉燒飯切開一小塊,而係兩大大大塊上。媽咪話佢以為食的叉燒都係咁。加上叉燒厚切上,口感十足做到啖啖肉的感覺。叉燒的肉質適中,唔會太乾,同時又有油香。聽到個名已經感到好正的大澳生啫唐生菜,職員會係食客的面前將生的唐生茶放入一個勁熱辣辣的窩入

谷飼豚肉叉燒飯

聽到個名已經感到好正的大澳生啫唐生菜,職員會係食客的面前將生的唐生茶放入一個勁熱辣辣的窩入面,當唐生菜跟肉碎及蝦乾炒埋一齊,非常香的氣味即時噴出。
大澳生啫唐生菜

由於菜入窩時係生的,所以食的時候唔會太老,煮得剛剛好!另外,蝦乾都幾大隻,又唔會太硬,與肉碎Mix埋一齊,就令整個菜式更鮮香。
大澳生啫唐生菜

如果你同我一樣鍾意食炸野,呢個脆皮香芒蝦球係Must Order!由於芒果近排當造,所以個汁非常清甜,而且好開胃。炸蝦球的粉漿唔厚,蝦仁又幾彈牙,讚哦!
脆皮香芒蝦球

最後,我們叫左碗生磨杏仁蛋白作為終結⋯⋯唔食得太甜的媽媽話甜度剛好,唔算太甜。我就覺得杏仁及蛋白味都幾香,而且都幾潤。

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
脆皮香芒蝦球