2019-02-18
星期日咁啱過左上環,見到呢間媽咪雞蛋仔都幾多人排隊下,緊係上去下湊熱鬧啦!身為香港人緊係食過雞蛋仔啦!最懷念以前推車仔檔嘅雞蛋仔,炭火燒外脆內軟,同小食檔嗰啲預整嘅真係冇得比!返嚟正題先!唔知係咪我脫節太耐,呢間媽咪雞蛋竟然有超多隻味!好多都未見過好新穎!有栗子味、粒粒朱古力味、香蕉味、抺茶紅豆味呢啲都好正路,但竟然仲有芝士味、麻辣肉鬆味、黃金雞蛋仔(鹹蛋黃)同紫菜肉鬆味呢種鹹味嘅雞蛋仔!老實講我一見到呢幾隻味真係喺心入面諗「唔係呀嘛......」真係打破左我一貫對雞蛋仔嘅睇法,鹹食真係OK咩?但眼見咁多人排隊就一於抱住勇者心態去挑戰一下!見到鹹味嘅話黃金雞蛋仔同芝士味比較多人揀,但我最後都係選擇左紫菜肉鬆味,我怕黃金雞蛋仔會太膩,所以紫菜肉鬆味應該係會比較易啲接受。紫菜肉鬆味三十蚊一份,都尚可接受,因為真係即叫即整,所以都要十五分鐘倒,冇計!為左食好野係要負出小小時間。熱辣辣拎上手就知係值得嘅,因為拎上手就感覺到一定係脆卜卜嘅!香噴噴賣相一啲都唔差,我冇諗過塊紫菜係喺雞蛋仔中間啲分間到。咬落去第一啖,嘩!真係好好味,雖然唔係好食到食神MODE家燕媽媽咁,但可能因為我抱住勇者心態嘅關係
見到鹹味嘅話黃金雞蛋仔同芝士味比較多人揀,但我最後都係選擇左紫菜肉鬆味,我怕黃金雞蛋仔會太膩,所以紫菜肉鬆味應該係會比較易啲接受。紫菜肉鬆味三十蚊一份,都尚可接受,因為真係即叫即整,所以都要十五分鐘倒,冇計!為左食好野係要負出小小時間。熱辣辣拎上手就知係值得嘅,因為拎上手就感覺到一定係脆卜卜嘅!香噴噴賣相一啲都唔差,我冇諗過塊紫菜係喺雞蛋仔中間啲分間到。咬落去第一啖,嘩!真係好好味,雖然唔係好食到食神MODE家燕媽媽咁,但可能因為我抱住勇者心態嘅關係,鹹味嘅雞蛋仔真係超出我預想!外脆內軟唔在講,因為呢啲應該係雞蛋仔基本條件,但紫菜肉鬆味同雞蛋仔真係幾夾,而紫菜同雞蛋仔兩種唔同嘅脆法放埋一齊真係幾特別!企定定食晒先走,滿足!下次一定會試埋其他味!