2015-09-01 8226 views
家中有突發事件,小肥上週五專登請咗日假同屋企人一齊去處理。大清早八點已經出咗門口,但都要搞到差不多成兩點先有晏食 ,為咗方便泊車同節省時間,姨媽就決定喺灣仔QRE Plaza度覓食,結果就由XO仔揀咗一間大家都未幫襯過o既意大利廚房「La Cucina Italiana」。升降機門一開,三人即被水秀山明o既裝潢有所迷倒,彷彿置身於世外桃源 。意大利廚房就隱藏喺歐陸式o既花園中。等位時更可嘆返兩杯,優閒寫意。 一入門口,靚靚媽咪同姨媽經已留意到四周貼有意思等同「歡迎光臨寒舍」o既字句,感覺非常親切溫暖 。餐店菲律賓藉o既老闆親自上前接待,有禮又友善,可能見小肥不斷影相,看似超級欣賞室內o既擺設裝修,仲好客氣地帶細佬上埋二樓參觀添!傾談間得知老闆哥哥曾居澳門多年,七年前與QRE結下緣份,成功開下餐廳,更自豪地介紹店內一切都係由佢一手一腳設計,極富藝術才華 !散座o既餐桌椅櫈全為木造,襯托返花園式大自然o既環境,簡潔舒適。服務生推介當日個牛扒套餐,但姨媽又想食pizza喎,所以我地就叫咗兩客牛扒餐同一個pizza黎分。落單後,隨即有熱辣辣o既白麵包食,每人兩件。Pizza揀咗意大
意大利廚房就隱藏喺歐陸式o既花園中。
等位時更可嘆返兩杯,優閒寫意。
落單後,隨即有熱辣辣o既白麵包食,每人兩件。
白麵包
Pizza揀咗意大利巴馬火腿蘑菇薄餅,細o既單售$122,大o既單售$128,只差六蚊,又見係薄批,唔洗諗梗係要個大架啦
意大利巴馬火腿蘑菇薄餅
Pizza香脆超薄,面層舖上蘑菇、芝士及薄濃o既火腿,食客可輕易地摺成三文治形黎食,爽呀!
意大利巴馬火腿蘑菇薄餅
每客Daily Special套餐單售$158,如要意大利粉可另加$38,如要甜品可另加$25。
跟餐o既雜菌湯雖然偏稀,但菌蓉清香,夠味得黎唔溜。
雜菌湯
見黑板上重點推銷含蕃茄o既菜式,跟餐o既意大利粉又用上蕃茄醬煮製,所以就加$38要咗份。
可能知道我地會分黎食,姐姐自動送上鐡夾,真係好細心
蕃茄醬意大利粉
意粉麵條彈牙滑溜,師傅簡單地以蕃茄汁調味,清新輕巧。
蕃茄醬意大利粉
主菜烤特式牛扒都幾大塊,幸好薄薄地,易入口,四成熟o既牛扒肉質軟腍,少辣惹味,XO仔一個人食哂成份都唔覺滯,超
烤特式牛扒
連餐o既意大利咖啡香濃美味,一齊上o既鮮奶同咖啡一樣咁熱,好暖胃。
意大利咖啡
食西式午餐,埋單平均每人二百蚊有找,可享免費泊車優惠,又可以賺取The East分數,真係幾抵玩架。
同屋企人喺「他」的意大利廚房「La Cucina Italiana」度食晏,餐店同時散發著園庭o既自然氣色,亦懷著家中o既溫馨,悠然自得
。店子o既主菜及薄餅輕巧美味,服務生同老闆同為體貼好客,難怪可以喺灣仔七年屹立不倒,姨媽仲計劃好要帶埋三個孫仔黎食pizza以示支持有心食肆添
2015-08-28
$190 (Lunch)
白麵包
烤特式牛扒