2017-08-03
如果鐘意食日本野,並對海膽情有獨忠,咁一定會留意到呢間最近成為城中熱話既餐廳。聽講事情已經發展到Walk-in起碼要等一小時既地步,所以我同朋友都一早訂左位,但由於真係好多人食,到左都要等10分鐘左右。最終好好彩,我地被安排到坐係BAR枱位置,可以睇住師傅整野食。點餐之後,我地就耐心等待。師傅把一個日本長野縣高糖度蕃茄放在沙律菜上的中央,蕃茄被角切魚生,加入酸酸甜甜的沙律醬汁,就完成這度鮨一沙律。沙律口感清新,作為前菜感覺一流。最令我驚喜的就是沙律中央的蕃茄,真的超清甜!暫時是我吃過最好吃的!特上錦繡刺身拼盤,有拖羅、帶子、海膽、金目鯛、大甜蝦、劍魚同我最愛的油甘魚,師傅話有龍蝦刺身,問我地想唔想試下。我同朋友都未食過龍蝦刺身,所以都想試下,最後加左$300要埋龍蝦刺身。可能師傅覺得冇咩靚刺身,所以比左四件油甘魚我地。拖羅油花好靚,但未去到入口即溶,不過都食到油香。龍蝦刺身好爽脆,口感肉厚,味道比較清淡,其實沒有什麼特別,加上份量唔多,個人覺得要另加$300感覺不太化算。今晚主角千層海膽丼出現了!相信每個客人黎到鮨一都係為左佢!半板以上韓國馬糞海膽一層一層咁疊係舖左吞拿魚蓉既赤醋壽司飯
Other Info. :
赤醋飯聞落已經比一般壽司飯有陣較強勁既醋味,我覺得只食淨飯就真係唔係咁好食,不過配合魚生食,反而會比較夾喎。