2008-09-15 15 views
中秋又係食冰皮=「卑鄙」的季節,讀書講到現在都未厭…平日屋企是食開大班的,但有心人行勻幾間大班都售罄,結果買來了這後備來孝敬母親大人和我…hehehe~多謝!^3^1.抹茶甘栗—的確冰皮顏色很抹茶,但對於平日常飲綠茶的我來說就覺得它的豆蓉餡、冰皮丁點綠茶味都食不出,甘栗亦食唔出,味道亦較甜,反而豆蓉邊咀嚼邊食到若隱若現類似桂花那裡香精味的味道,似乎用原裝刀切都諗不出什麼原因做咩香得咁人工…不過與食開的大班冰皮比較這裡的豆餡似乎要加把勁,這裡的豆餡較鬆散,亦沒有了牛油的香味,豆蓉的腥反而很明顯。冰皮亦很快軟中帶濕,平時大班的由冰格取出至少我都要等上10mnis,但這裡不用10mins冰皮外的水珠已開始想稔,下次都係不等這麼耐,較適合心急的人。2.朱古力脆脆—今次食這款就聰明一點點,沒等到足晒時間…表面睇切到出晒餅碎以為仲硬,但另一邊已溶到冒晒水氣,睇到都覺刻不容緩,結果有救星快手幫我解決。至於這款除了冰皮係與朱古力有關外,基本上我覺得全件最好食只有餡內的朱古力脆脆,可惜朱古力脆脆像不識時務的傢伙大殺風景!因為豆餡本意係淡,但又配上濃味的朱古力脆脆,搞到我似乎想食脆脆多於食主角。3.荔枝王
中秋又係食冰皮=「卑鄙」的季節,讀書講到現在都未厭…

3.荔枝王子—二人分享了這款,對方第一啖已講我聽很有香精feel…這係第三日食的款式,亦係第三款溶解得較好的款式。為時約10mins~但上面那款10分鐘面層已溶到出水咁,但裡面就硬到冇朋友。至於裡面荔枝嗰part質感又感覺唔到似蒟蒻,但又唔係溶到一pat的真荔枝咁,或者似椰果多d!

4.楊枝甘露—10mins溶得ok~覺得四款中較為踏實、正常的一款,只但係餡內的芒果個質感怪怪,似食haagendazs芒果雪糕雪硬左的雪果咁,這亦係我唔鍾意此款雪糕的原因之一,硬中帶霉。不過楊枝甘露唔係應該有椰汁架咩!?但食唔出,視作普通芒果冰皮好了。

食後感:都係食開的較適合我胃口,仍然是大班。
Type of Meal
Other