2020-11-29 72 views
喺華輝閣地下嘅「Just Eat」,主理越南/泰國菜。要提提大家餐廳位置唔係咁易搵,要喺般咸道搭電梯落去先到。踏入餐廳覺得環境乾淨企理,以白色為主調,明亮舒適。牆上有一幅幅畫,為餐廳增添藝術氣息。加上播着熟悉的流行曲純音樂,令我不自覺邊食邊哼起歌來,感覺悠閒。蕃茄濃湯海鮮檬一上枱個賣相好吸引!有蝦、魷魚、帶子粒,海鮮種類多。湯底有新鮮蕃茄,重試到有d蝦醬嘅鹹香味。另外配菜重有肉碎、芽菜同莞茜,莞茜令湯底更香!芽菜同檬粉一齊食,一爽一腍,口感好正!湯底用新鮮蕃茄整,酸酸甜甜,好開胃!好味到連湯底都飲埋!菠蘿海鮮炒飯飯旁邊有預先切好左嘅新鮮菠蘿。飯入面都有菠蘿粒。重有好多配料!同海鮮檬一樣有蝦、魷魚同帶子。飯加左蛋去炒,份量多,有鑊氣,粒粒分明,口感煙煙韌韌似糯米。越式蝦卷入面有花生粒同青瓜粒,重有成塊香葉添。蝦夠新鮮唔鯹。質地似熟蝦壽司。生菜鮮綠爽脆。

菠蘿海鮮炒飯
飯旁邊有預先切好左嘅新鮮菠蘿。

• 蕃茄濃湯海鮮檬粉