2022-06-16
韓國菜或多或少一向比人感覺係偶像派,但你以為偶像派就唔洗點努力咩?其實一樣都要用作品說話。當中韓國菜都要有返咁上下技巧,功夫,呢D不在話下啦,但你有無諗如果你能夠隊哂成枝,仲可以安然無羔咁行出門口,我真係不得不比個服字你…👇📌Hotpot · Soup · Stew - ▪️ Fish Cake · Soup - ▫️ 想飲酒但又唔想咁快醉?我既秘訣就係打好個底,整返個湯鍋絕對幫到手,呢個「韓式·魚糕湯」除左有四大串魚糕串外,仲雲集一系列配菜墊底,包括娃娃菜、大蔥、白蘿蔔、紅蘿蔔、翠玉瓜、冬菇,整體口感豐富,而且魚糕做得煙韌彈牙,配搭SOJU絕對係最夾!📌Main · Dish - ▪️ Korean · Cold Noodle - ▫️ 素食人仕必愛經典地道菜「韓式·水冷麵」,面頭蓋住一大粒雞蛋,加左大量蘿蔔絲、青瓜絲、芝麻,加上麵條食落有咬口,入口凍冰冰透心涼,又可以清新口腔,解膩一流,越食越開胃呀!▪️ Pork · Belly -▪️ Fried · Chicken - ▫️ 跟住嗌左個用鐵板上既「韓式·炒豬肉」,上枱果陣仲係熱辣辣,豬肉炒得濃香入味,但唔會太鹹,連埋泡菜、椰菜、紅蘿蔔、青
就唔洗點努力咩?其實一樣都要用作品說話。
當中韓國菜都要有返咁上下技巧,功夫,
呢D不在話下啦,但你有無諗如果你能夠隊哂成枝,
仲可以安然無羔咁行出門口,我真係不得不比個服字你…👇
📌Hotpot · Soup · Stew -
▪️ Fish Cake · Soup -
韓式·魚糕湯
而且魚糕做得煙韌彈牙,配搭SOJU絕對係最夾!
📌Main · Dish -
▪️ Korean · Cold Noodle -
韓式·水冷麵
加左大量蘿蔔絲、青瓜絲、芝麻,加上麵條食落有咬口,
韓式·水冷麵
入口凍冰冰透心涼,又可以清新口腔,解膩一流,越食越開胃呀!
▪️ Pork · Belly -
韓式·炒豬肉
▪️ Fried · Chicken -
炸雞
豬肉炒得濃香入味,但唔會太鹹,連埋泡菜、椰菜、紅蘿蔔、青椒、
紅椒做點綴,成個配搭恰到好處;另外又點少得嗌埋個炸雞呀,
韓式·炒豬肉
佢地口味有好多選擇,分別試左「原味·炸雞」、「芝士·炸雞」、
「韓式調味·甜酸辣炸雞」,我最鍾意個芝士味,佢沾滿左厚厚芝士粉,
再即叫即炸,外皮炸得金黃香脆,裡面仲相當Juicy,仲要一份有八件,超級抵食!
炸雞
📌Drinks -
▪️ S o j u -
韓國燒酒
▫️ 真男人系列,又邊有可能唔隊SOJU呀!呢到有齊哂唔同口味「原味·燒酒」、
「蜜桃味·燒酒」、「提子味·燒酒」、「菠蘿味·燒酒」、「柚子味·燒酒」。
韓國燒酒
我最鍾意個菠蘿味,入口甜得黎有多一種果香,唔錯。
▪️ Strawberry Soju Cocktail -
Strawberry Soju Cocktail
▪️ Lemon Soju -
Lemon Soju
▫️ 唔鍾意Soju咁單一,亦可以試下用Soju做base既cocktail
「士多啤梨·燒酒特飲」、「檸檬·燒酒特飲」。前者賣相紅唇烈焰咁,
Strawberry Soju Cocktail
反而飲落士多啤梨味好突出,酒味無咁重;而後者飲落酸酸地,
唔鍾意太重酒味既女仔幾適合。
Lemon Soju