2024-04-06 398 views
見有名人推介,一直都想試。一心叫雲吞牛筋撈麵,點知今日咁啱無牛筋腩,好失望,取以代之改點魚片頭。雲吞係兒時味道- 有豬油香大地魚嘅香味,撈麵也出色。好奇怪,碗湯要問先至有。味道是好的,有大地魚焦香氣,吃得出是老師傅手筆,呢個大概都係佢有名人推介嘅原因。但個魚片頭,大概是叫貨的,十分普通,乏善可陳。由於食完都唔係太飽,就想叫多個多士小食。見西多士$30, 多口問句是不會下午茶餐,換嚟一句「我地唔係出面果啲,飲品另計的」,不過又話「你想飲嘢我可以畀你加十蚊要杯嘢飲」。佢嘅「唔係出面果啲」令我以為食品質素一定超然。就點了西多士加凍檸茶。飲啖檸茶,無茶香,好淡。聽到隔離枱大讚呢度奶茶出色。出色?我唔明。以果個茶底,杯奶茶可以好得幾多呢?西多士色水唔夠,炸得唔香。上枱時已經淋上煉奶。我問有冇糖漿,夥記就遞上咗一支唔知乜嘢牌子嘅糖漿- 竟然唔係金獅糖漿,我又係一個錯愕。我仲以為傳統茶檔一定會有基本嘅水準,西多炸得金黃,配金獅糖漿,是常識吧。睇返啲食評,人地果啲都金黃的,我果件好似無炸過咁,點解相差咁遠?好了,切開,是無餡的炸方包一件。吓?我問點解無花生醬,有個熟客話因為好多客都唔喜歡花生醬....
見有名人推介,一直都想試。

好了,切開,是無餡的炸方包一件。吓?我問點解無花生醬,有個熟客話因為好多客都唔喜歡花生醬..... 我終於明白佢話「我哋同出面嗰啲唔同」係咩意思了, 呢度嘅標準同我諗嘅標準是兩個世界的。

默默食左一半,就付帳離去。唔比較,唔投訴。香港飲食業已經好慘,費事食果$95就西客上身彈三彈四咁無血性啦。要怪就怪自己今日無食神啦。