2022-07-21
【#不進則退 😢】#海悅華宴之前經常係度飲下午茶,覺得質素幾好,於是介紹咗比網友試吓😄 其實我好怕「推介魔咒」出現,即係介紹完之後水準大跌watt,由好食變成難食😩不幸地,依個魔咒似乎出現咗🤢 介紹完之後來過幾次飲早茶,覺得點心質素冇以前咁好,如果你話早茶同下午茶師傅有唔同,咁個差別真係幾大🙁蒜香蝦春卷,幼幼長長好似幾「得意」,食落都係勉勉強強,少少脆身。以前好鍾意食 #叉燒腸粉 ,因為夠滑夠香,但今日食,腸粉皮又厚又實, 餡料又唔多冇乜香味,完全唔掂。以前有人教落,話腸粉如果係即做,隻碟唔會好熱,相反如果隻碟好熱,就好大機會係成碟翻熱🤔 如果有高人睇到,可以教吓我是否真確🙏同樣唔掂係個牛肉球,食過三次都係有種唔好味道,十足叮叮點心差唔多😱 以前根本唔會咁樣,今次都冇叫。最搞野係個蒸蘿蔔糕,面頭好似好多蘿蔔,但食落個底竟然好似就咁食舊粉咁🤤 我哋甚至懷疑佢係蒸咗一嚿齋粉,然後放好多蘿蔔喺面就算,撈餡非常馬虎😓唯一係 #馬拉糕 似樣少少,夠鬆軟👍真係唔知係咪換咗師傅,定係減咗腸粉個人手,腸粉質素明顯差咗好多, 撈餡都係一樣😕 見佢仍然座無虛席,但我暫旳唔會再去,亦收回之前對佢既欣賞💔海悅
唯一係 #馬拉糕 似樣少少,夠鬆軟👍
海悅華宴
西環石塘咀山道4-16號業昌大廈地下
@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #飲茶 #西營盤 #壽眉